Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Daudzi lietotāji joprojām izmanto tikai vienu paroli visiem kontiem — liecina Kaspersky Lab pārbaude

Kaspersky Lab veiktā kiberpratības testēšana atklāja, ka daudzi joprojām nepietiekami uzmanīgi apietas ar parolēm. Tikai 38 % veido stipru, jaunu paroli katram kontam, savukārt katram septītajam (14 %) ir viena parole visiem kontiem. Šie lietotāji riskē ar to, ka datu noplūdes gadījumā būs iespējams iejaukties vienlaikus vairākos viņu kontos.

Gandrīz tikpat ļoti riskē arī tie, kas lieto tikai dažas paroles vairākiem kontiem (36 %), un tie, kuri izmanto pēc viena parauga veidotas paroles variācijas (12 %). Situāciju vēl vairāk sarežģī tas, ka saskaņā ar citu Kaspersky Lab aptauju viens no desmit lietotājiem izvēlas paroles, kurās ir mazāk par astoņām rakstzīmēm, bet 12 % necenšas padarīt savas paroles grūtāk uzminamas, izmantojot, piemēram, lielos burtus, ciparus pamīšus ar burtiem, pieturzīmes vai citus līdzīgus paņēmienus.

Turklāt pēc pētījuma datiem stāvokli pasliktina fakts, ka patērētāji riskē ar drošību, saglabājot paroles viegli pieejamās vai neaizsargātās vietās. Vairāk nekā puse (57 %) respondentu atzina, ka viņi pieraksta paroles uz papīra, saglabā tālrunī, teksta datnē datorā vai pārlūkprogrammā. Un, kad pārlūkprogramma piedāvā saglabāt pieteikumvārdu un paroli, trešdaļa (36 %) ir gatava piekrist, tādējādi nākot pretī kibernoziedzniekiem vai negodīgām personām, kuru rokās var nokļūt viņu ierīce.

Šo nevērīgo attieksmi pret parolēm var izskaidrot ar daudzu lietotāju pārliecību, ka viņu datoros nav saglabāta konfidenciāla informācija. Tā uzskata 27 % aptaujāto, neapzinoties, ka paroles un pieteikumvārdi paši par sevi ir kibernoziedznieku iecienīts laupījums. Turklāt vēl kāds Kaspersky Lab nesens pētījums liecina, ka 73 % lietotāju drīzāk atklātu savas paroles nekā staigātu bez apakšveļas. Sekas ir tādas, ka satraucošiem 25 % no šiem aptaujātajiem lietotājiem pēdējā gada laikā ir uzlauzti konti.

«Diemžēl daudziem nav īstas izpratnes par interneta apdraudējumu plašo izplatību, un viņi nenopietni izturas pret savu personīgo datu aizsardzību tiešsaistē, tādējādi ievērojami palielinot risku tos zaudēt,» paskaidro Kaspersky Lab galvenais drošības pētnieks Deivids Emms. «Katram kontam atšķirīga, stipra parole ir svarīgs jūsu digitālās identitātes aizsardzības pamatelements. Jūs varat izdomāt un lietot vienu algoritmu, lai veidotu paroles, ko nav viegli uzlauzt, bet ko var viegli atcerēties. Turklāt pastāv īpašas programmas, kas atvieglo paroļu veidošanu un uzglabāšanu.»

Vai protat sevi aizsargāt internetā? Izpildiet testu, noklikšķinot uz saites https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/.

Uzziniet, kā pasargāt savus datus, noklikšķinot uz saites https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.

Kategorijas