Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Humoreska: Televīzijas analogs mūsmājās

Tenis Nieze

2010. gada 7. jūnijs 10:23

554

Tas nu ir noticis. Mūsmājās esam palikuši gandrīz vai bez televizora. Mana novecojusī “kaste” lielākoties ir izslēgta, varu pat izmest. Tomēr nolēmu atstāt kā plauktiņu, kur zaceni nolikt. Galu galā varbūt pēkšņi marsieši sāks raidīt analogajā apraidē.

Tāpat kā manam brālēnam pierobežā, kas tagad skatās kaimiņu – baltkrievu – raidījumus. Jau ielauzījies šo valodā. Es šim pa telefonu prasu, vai kartupeļus sastādījis. Viņš atbild: “Treba buļbi, daš?” (tulkojumā latviski – vajag kartupeļus, iedosi?) Vārdu sakot, mans radagabals ir globalizējies. Trakas lietas! Ar satiksmes autobusu viņam aizsūtīju divus maisus ar šķirnes ‘Laimdota’ kartupeļiem, lai tomēr neaizmirst savu nacionālo izcelšanos. Par spīti dramatismam, kas vienbrīd iezagās manā sirdī, esmu nolēmis principā nepirkt dekoderu. Netērēšu naudu. Ja jau valsts negrib tērēties manis dēļ, tad kāpēc man jāiztop valstij? Eh, nebēdāju ne nieka. Man to ciparu apraidi nevajag. Palieku pie analogās. Paskatos vietējās ziņas “kastē” un gana. Pilnīgi pietiek informācijas, ko pēc tam apsmadzeņot.

Nekad agrāk ar tik vieglu galvu neesmu gaidījis Saeimas vēlēšanas. Neviens manā galvā vairs sīrupu nelej, jo esmu ticis vaļā no tām krāsainajām, skrejošajām tamponu reklāmas un citām bildēm, kā arī no “Panorāmas” un Domburiņa. Viņš, protams, ir cienījams, bet vai nekaitīgs? Uzbāzīgs! Tagad viņa lomu mūsmājās pildu es, maita tāds. He! Mums ir pašiem savs diskusiju klubs ar “bez tabu”, “100.pantu” un “tautas kontroli”. Kā sendienās vakarējam pie virtuves galda un tērgājam. Sasaucu čomus, iedzeram un apspriežam visu, kas ienāk prātā. Moderators, protams, esmu es pats. Nav nevienas tādas tēmas, kas mums liktos par cietsirdīgu. Pārrunājam gan to, kurai kaimiņienei lielāks krūšu izmērs, gan kurā partijā notiek naudas atmazgāšana, gan kādām precēm šodien tuvējā veikalā atlaides. Sastiķējam, sūtām vienu papildināt galda klājuma rezerves. Sporta raidījumu vietā mums ir pašiem savas galda spēles. Arī savi koncerti. Un sava kriminālā informācija, jo mūždien kāds noraujas un no diskusijas mājās aiziet ar zilu aci. Un ir, protams, arī savs vietējais mūsu daudzdzīvokļu mājas mīlas seriāls. Nav ne vainas televīzijas analogam! Dzīvojam dzīvu dzīvi. Nudien kā ziepju operā.

Kategorijas