Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gūst panākumus “Putnu bērnos”

Līga Vīksna

2015. gada 11. decembris 00:00

51

Alūksnes un Apes novadu talantīgie dziedātāji guvuši atzīstamus panākumus bērnu un jauniešu vokālistu konkursā “Putnu bērni” Rīgā. Jaunalūksnieši Elizabete Baldiņa un Artūrs Pūpols mājās atgriezušies ar 1.vietas diplomiem.

“Putnu bērnos” dalībnieki dzied bez skaņu pastiprinošas aparatūras un neizmanto fonogrammas, izpilda obligāto un izvēles repertuāru četrās vecuma grupās akadēmiskajā un estrādes kategorijā. Gatavošanās konkursam notika jau kopš vasaras, novembra vidū bija konkursa I kārta, nesen – arī fināls. Žūrijas komisijas priekšsēdētāja bija profesore Selga Mence, žūrijā – Antra Bigača, Baiba Berķe – Renerte un Laima Lediņa.
E.Baldiņu un alūksnieti Sandi Krūmiņu konkursam gatavoja vokālā pedagoģe Inese Krūmiņa. Viņa atzīst, ka “Putnu bērni” šobrīd Latvijā ir profesionālākais mazo vokālistu konkurss, tā ir lieliska iespēja mācīties vienam no otra gan dalībniekiem, gan pedagogiem un tiekties uz vēl labākiem sasniegumiem.
“Sandim šobrīd ir vecums, kad lūst balss, tādēļ viņš piedalījās tikai pusfinālā. Elizabete tika finālā un izcīnīja 1.vietu savā vecuma grupā, saņēma Rīgas Tehniskās universitātes balvu un arī komponista Gunāra Stades balvu – viņa nošu krājumu. Tā kā Elizabete savā vecuma grupā bija labākā obligātās dziesmas, ko komponējusi Selga Mence, izpildītāja, finālā viņai tā bija jāizpilda solo dziedājumā. Šo pašu dziesmu Elizabete jau tika uzaicināta izpildīt pasākumā, kas plānots Rīgā nākamgad rudenī,” stāsta I.Krūmiņa. Elizabetes dalību konkursā atbalstīja Kolberģa tautas nams.
A.Pūpols 1.vietu izcīnīja C 2 vecuma grupā. Arī viņš ir kādreizējais I.Krūmiņas audzēknis. Tagad Artūrs konkursos startē patstāvīgi, viņam palīdz arī tētis Uģis Pūpols, kurš uzsver, ka Artūrs ļoti daudz strādā patstāvīgi, ieklausās arī tēta padomā. Decembra sākumā Rīgā norisinājās IV Starptautiskais vokālās mūzikas jauno izpildītāju festivāls “Riga Symphony 2015”, kurā A.Pūpols guva ļoti labus panākumus. Startējot divās no piecām kategorijām, viņš izcīnīja 1.vietu, izpildot latviešu komponista dziesmu, un 3.vietu, izpildot pasaules hītu. Artūrs saņēma arī festivāla patroneses Ilonas Bageles simpātiju balvu. Gan A.Pūpola, gan E.Baldiņas vecāki ir pateicīgi skolotājai Inesei Krūmiņai par ieguldīto darbu bērnu vokālo prasmju attīstīšanā.
Konkursā piedalījās arī divas Apes jaunās dziedātājas – Emīlija Ēvele (2.klase) un Ance Ābolkalne (bērnudārzs “Vāverīte”), kurām vokālā pedagoģe ir Sandra Oto. Emīlija ieguva 3.vietu laureātu koncertā, bet Ance diemžēl fināla koncertā nevarēja piedalīties slimības dēļ. S.Oto ar audzēkņiem “Putnu bērnos” piedalās kopš 2003.gada. Viņa atzīst, ka dalībnieku skaits atsevišķās vecuma grupās ir samazinājies, bet tāpat konkursam ir augsts līmenis un, lai tajā piedalītos, būtiska ir dziedātāja, pedagoga un vecāka savstarpēja sadarbība un atbalsts. ◆

Kategorijas