Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rokās ieripo “Kristāla āboli”

Diāna Lozko

2015. gada 11. decembris 00:00

70

Virešu saieta namā pagājušās nedēļas nogalē Apes novada dome godināja 2015.gada Apes novada “Gada cilvēkus”. Balvai “Gada cilvēks 2015” šogad tika iesūtītas 48 vēstules un ieteikti 34 pretendenti, no kuriem astoņās nominācijās tika izvirzīti desmit Apes novada cilvēki.
“Šis ir mūsu novada lielākais pasākums, un ļoti daudzi cilvēki nāk ar atzinīgiem vārdiem, kas dod apliecinājumu tam, ka esam paveikuši šo darbu labi,” saka viena no pasākuma organizatorēm Ilva Sāre-Gerža. Apes novada domes apbalvojums “Gada cilvēks” tiek pasniegts jau piekto gadu. I.Sāre-Gerža uzsver, ka mazais Apes novads var lepoties, ka tajā ir tik daudz gudru, sirsnīgu un īpašu cilvēku. “Un nav pasaulē tādas zelta naudas, ar kuru varētu samaksāt par viņu sirdsdarbu un mīlestību pret vietu, kurā dzīvo, un darbu, ko dara. Un, kā ir teikusi “Kristāla ābola” ieguvēja Rasma Harju, - šis “Kristāla ābols” nav alga, bet paldies par nesamaksājamo. Šie vārdi nu ir šī pasākuma atslēgas vārdi, jo tie cilvēki, kuri tos saņem, patiešām tādi ir, un viņus ierauga līdzcilvēki un pastāsta par viņiem mums visiem. Īpaši vārdi tika veltīti arī no cilvēkiem, kuri pasniedza balvas. Tie ļāva iepazīt šos cilvēkus vēl īpašāk. Pasākumā tika izraudzīts arī īpašs muzikālais noformējums. No mums, organizatoriem, liels paldies māsām Lindai un Danai Berkulēm no Alūksnes par dvēselisko dziedājumu, Arnim Grapam un Girtam Ripam  par skanīgajiem skaņdarbiem. Mans paldies arī saskanīgajiem pasākuma vadītājiem -  Santai Sārei Geržai un Ģirtam Grāviņam,” teic I.Sāre-Gerža.
Diemžēl uz pasākumu nevarēja ierasties divi “Gada cilvēki”: Jānis Stūrītis, kuram balva piešķirta nominācijā “Apes novada jaunietis 2015”, un Līga Maija Seņina, kurai piešķirta balva “Sabiedriskais darbinieks 2015”. Balvas saņēma viņu tuvinieki. J.Stūrītis šogad absolvējis Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolu ar Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas atzinību par teicamām sekmēm un panākumiem vēstures olimpiādē. Jānis piedalījies vairākās mācību olimpiādēs un guvis labus sasniegumus. Viņš arī aktīvi iesaistījies sportā un bijis aktīvs jaunsardzes dalībnieks. Pašreiz Jānis ir iestājies Aizsardzības akadēmijā un nepieciešamās prasmes apgūst Alūksnes Kājnieku skolā. Savukārt M.L.Seņina veicina gan Igaunijas, gan Latvijas sadraudzību. Viņai ir liels nopelns Apes igauņu biedrības atjaunošanā, biedru kopā sasaukšanā, sapulču un svētku organizēšanā, ekskursiju vadīšanā pa Igauniju un biedrības nama bibliotēkas fonda paplašināšanā ar igauņu grāmatām. Daudzi Apes iedzīvotāji apmeklējuši viņas vadītos igauņu valodas kursus “Dalies ar valodu”. M.L.Seņina nekad neatsaka palīdzību un, ja nepieciešams, iztulkos afišas tekstu uzreiz pēc pirmā zvana. Braucot ar pašdarbības kolektīviem ciemos pie kaimiņiem, viņa piekrīt atdot savu sestdienu vai svētdienu sabiedrības labā un brauc kopā ar kolektīviem dziedāt un dejot ne tikai ar apeniešiem, bet arī ar gaujieniešiem un trapeniešiem.
Nominācijā “Līdzcilvēks Cilvēks – Cilvēkam” balva piešķirta arī Andrim un Dacei Dārziņiem, kuri ir ārzemju latvieši un dzīvo Austrālijā, tāpēc nevarēja ierasties. Dārziņu ģimene, braucot uz Latviju, vienmēr atbrauc arī uz Api. Šīs ģimenes pēdas un dāsnumu glabā Apes mūzikas skola, Dāvja Ozoliņa Apes vidusskola, dakteres Zitas Uzkliņģes ārsta prakse, Apes Attīstības un atbalsta klubiņš, kā arī Apes novada dome un citas iestādes. Šī ģimene neafišē savu atbalstu un ziedojumus, bet nav zināma vēl kāda ģimene, kura dzīvotu ārzemēs un tik ļoti atbalstītu Api un tās cilvēkus. Dārziņu ģimene ar savu finansējumu piedalās arī Vītola fondā, kas domāts mazturīgiem studētājgribētājiem. Ģimene piešķīrusi arī ziedojumu Elīnas Zālītes skulptūrai. ◆

Kategorijas