Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sumina olimpiāžu uzvarētājus

Ilze Bogdanova

2010. gada 2. jūnijs 14:19

2444

Līdz ar mācību gada izskaņu godināti tika mācību priekšmetu olimpiāžu laureāti. Atšķirībā no 2. un 3.vietu ieguvējiem, kas Atzinības rakstus un naudas prēmijas saņēma savu izglītības iestāžu Pēdējā zvana dienā, 1.vietu ieguvēji un valsts līmeņa panākumus guvušie tika aicināti uz īpaši viņiem veltītu pasākumu.

Tajā līdztekus skolēniem sumināti tika arī viņu vecāki un pedagogi, kuri snieguši nozīmīgu atbalstu un palīdzību ārpus mācībām notikušajā gatavošanās procesā.

1.vietas – tikai četros priekšmetos

Mājturības olimpiādē 1.vietu ieguvusi Dace Trupovniece (8.klase) un Reinis Gusts (9.klase) no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas (AVĢ), Edgars Zvejnieks (6.klase) un Elīna Volšteine (6.klase) no Alūksnes pilsētas sākumskolas, kā arī Anete Zaķe (5.klase) no Ziemera pamatskolas. Panākumus vizuālās mākslas olimpiādē guvusi Evija Velpa (8.klase), Sigita Štaura (9.klase) un Rolands Veics (10.klase) no AVĢ, Jadviga Rimša (5.klase), Samanta Mača (6.klase), Daniels Āboliņš (1.klase) un Vilis Bleiers (3.klase) no Alūksnes pilsētas sākumskolas, kā arī Airita Rubina (2.klase) no Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas un Eva Caune (4.klase) no Liepnas vidusskolas. Augstākos rezultātus gan mājturības, gan vizuālās mākslas olimpiādēs guvušas divas AVĢ skolnieces Nadīna Bērtulsone (7.klase) un Ieva Silbauma (11.klase).

Labākos rezultātus matemātikas olimpiādē uzrādījusi Laura Elīna Ikkere (9.klase), Osvalds Neiders (10.klase), Vunders Zitāns (10.klase), Ritvars Paulovičs (11.klase), Kalvis Ertmanis (12.klase), Anna Bērzabinde (7.klase), Sabīne Bleiere (8.klase) no AVĢ, Līna Patrīcija Petrikalne (5.klase), Līva Toka (5.klase), Žanete Spale (6.klase), Lauris Bērziņš (6.klase) no Alūksnes pilsētas sākumskolas, kā arī Kristīne Irtiševa (9.klase) no Pededzes pamatskolas. Vienīgais 1.vietas ieguvējs novada vēstures olimpiādē ir Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 9.klases skolnieks Reinis Riekstiņš. Pārējās mācību priekšmetu olimpiādēs 1.vietas netika piešķirtas.

Visu izšķir erudīcija un ārpusstundu darbs
Alūksnes un Apes novadu skolēnu dalība valsts olimpiādēs vainagojusies ar vienu 1.vietu, ko krievu valodas olimpiādē ieguvusi AVĢ 10.klases skolniece Marina Bogdanova (pedagogs Tatjana Sjomkina),  un vienu 3.vietu, kas piešķirta AVĢ 7.klases skolniecei N.Bērtulsonei (pedagogs Andis Jauniņš). Lai gan M.Bogdanova aktīva olimpiāžu dalībniece bijusi jau iepriekšējos gados, šī ir pirmā reize, kad panākumi gūti valsts līmenī. “Konkurence valstī bija ļoti liela – 62 skolēni,” viņa atklāj. Skolotāja T.Sjomkina norāda, ka valsts olimpiādē noteicošā bija erudīcija, proti, cik daudz skolēns zina par Latvijas un Krievijas valstu vēsturi, pazīstamajām personām un abpusējo sadarbību. To apstiprina arī M.Bogdanova, piebilstot, ka šīs ir tās lietas, ko mācību stundās nemāca, bet kas jāapgūst paša spēkiem.

Līdzīgi par valsts olimpiāžu prasībām izsakās Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas 12.klases skolniece Sabīne Ģērmane (pedagogs Līga Bukovska), kas valsts vēstures olimpiādē saņēmusi Atzinību. “Ar katru gadu uzdevumi paliek arvien grūtāki,” saka jauniete, kas vēstures zināšanās valsts līmenī sacenšas jau četrus gadus. “Ja 9.klasē, kad valstī ieguvu 3.vietu, uzdevumi bija daudz maz saistīti ar mācību stundās apgūto, tad tagad tie kļuvuši detalizētāki. Piemēram, tiek paņemts viens 20.gadsimta notikums, par kuru jāzina daudz detalizētāk, nekā skolā māca.” S.Ģērmanes skolotāja L.Bukovska gan norāda, ka jauniete aktīvi piedalījusies arī citu mācību priekšmetu novada olimpiādēs: latviešu valodā un vizuālajā mākslā (abās iegūta 2.vieta), biznesa ekonomiskajos pamatos (3.vieta), kā arī politikā un tiesībās (atzinība). Tā kā šajos priekšmetos augstākas vietas par S.Ģērmanes iegūtajām netika piešķirtas, skolotāja uzsver, ka jauniete var justies kā uzvarētāja visās olimpiādēs, kur piedalījusies.

Bez S.Ģērmanes atzinību par dalību valsts vēstures olimpiādē saņēmis arī R.Riekstiņš (pedagoģe Lāsma Jaunozoliņa), bet matemātikas olimpiādē – K.Ertmanis (pedagoģe Vija Miesniece). Panākumi gūti arī zinātniski pētnieciskajā darbā, kur Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas 10.klases skolniece Evelīna Ostrovska (pedagoģe Ilze Celenberga) saņēmusi II pakāpes diplomu.

Kategorijas