Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Smalkums un spēks

Diāna Lozko

2015. gada 18. decembris 00:00

8

Decembrī Alūksnes muzejā var aplūkot divas izstādes - stikla mākslinieces Ievas Strazdiņas personālizstādi un rotkaļa Aleksandra Lubāna darinātās rotas.

A.Lubāna darbu izstāde “Senās latgaļu rotas” atklāj mākslinieka paveikto, kā arī lielo mīlestību pret savu senču vēsturi. Viņš strādā par Austrumlatgales virsmežniecības virsmežziņa vietnieku, bet brīvajos brīžos kaļ rotas un vada biedrību “Kroma kolna bruoliste”, kurā kopā ar citiem domubiedriem padziļināti pēta latgaļu saknes, dzied un pat izspēlē autentisko cīņu ainas. Izstādē aplūkojamas arī fotogrāfijas, kuras atklāj biedrības darbību. A.Lubāna rotkaļa amatu sākusi apgūt arī viena no meitām. Viņš neskopojas ar padomiem un informāciju par attiecīgo vēstures posmu, kura iespaidos tapušas rotas.
“Man ir tas gods un atbildība vest brālistes biedrus arī pāri robežām uz citām valstīm. Biedrībā mēs esam 29 cilvēki, no kuriem deviņas ir meitenes. Ir izaicinājums no ārzemju braucieniem atvest visus biedrus veselus, jo viņi piedalās cīņās. Arī piecas no šīm deviņām meitenēm ir ķērušās pie cirvjiem un zobeniem un sitas ne pa jokam,”  stāsta A.Lubāns. Viņš uzsver, ka izspēlēt vēsturiskās cīņas ir atbildīgs process un tajās visiem elementiem jābūt autentiskiem. 2014.gadā A.Lubāns ieguvis latgaliešu kultūras balvu “Boņuks” kā gada kultūras cilvēks. Īpašo rotu izstādi varēs aplūkot līdz 12.janvārim.
Muzejā pašreiz apskatāma arī stikla mākslinieces Ievas Strazdiņas personālizstāde. Tajā var aplūkot darbus, kuru radīšanas procesā māksliniece iedvesmojusies no dabas elementiem un gada ritējuma radītajām pārmaiņām dabā. Šī izstāde būs skatāma līdz 9.janvārim. ◆

Kategorijas