Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jubilejas pasākumā ziedo lauvām

Diāna Lozko

2015. gada 18. decembris 00:00

9

Nodibinājums “Alūksnes un Apes novada fonds” 12.decembrī Alūksnes Kultūras centrā ar sirsnīgu koncertu, izsoli un loteriju atzīmēja fonda desmit gadu jubileju.
Fonda īstajā dzimšanas dienā šā gada 24.aprīlī jubilejas ieskaņas pasākums norisinājās Alūksnes Jaunajā pilī, kad tika atklāta arī ziedojumu akcija “Alūksnes pils lauvām”, lai atjaunotu lauvu skulptūras pie Jaunās pils. Ziedojumi tika vākti arī 12.decembra pasākumā. Šobrīd lauvu atjaunošanai ir saziedoti 2100 eiro.
Alūksnes muzeja vēsturniece Linda Safranoviča Alūksnes muzeja vārdā pateicās par cerību reiz sagaidīt pie Alūksnes pils lauvu statujas. “Tradicionāli lauvas pie pils tika novietotas kā sargātājas, tādas ir novērojamas arī citās Latvijas pilīs. Alūksnes Jaunā pils celta 19.gadsimta vidū un ir starp spilgtākajiem neogotikas piemēriem Latvijas arhitektūrā. Vēl 20.gadsimta pieejamajā fotogrāfijā redzams, ka pie pils ieejas atradušās kāpnes ar divām lauvām. Diemžēl jau 1923.gada fotogrāfijās šo lauvu vairs nav. Būtu skaisti, ja kādreiz pie pils atkal stāvētu staltas lauvas. Muzeja kolektīvs ir priecīgs par šādu notikumu, un ir patīkami apzināties, ka mums ir šāds atbalsts,” pauda L.Safranoviča. Fonda lielajā jubilejas pasākumā ikviens varēja pārliecināties, cik ļoti daudz Alūksnes un Apes novada fonds ir darījis apkārtējo cilvēku labā un ka bez šī fonda atbalsta nebūtu realizējušās daudzas idejas. ◆

Kategorijas