Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rokdarbi silda sirdi

Diāna Lozko

2015. gada 18. decembris 00:00

6

Apes tautas namā šobrīd ir apskatāmas divas sirsnīgas izstādes. Vienā no tām apskatāmi 157 cimdu pāri no dažādām Apes novada vietām un pat Vecpiebalgas, bet otrā izstādē var aplūkot Apes tautas nama radošo pulciņu, biedrību un kolektīvu veidotos darbus.

157 cimdu pāri!
Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre stāsta, ka īpašā adīto cimdu izstāde “Sasildi savu Latviju!” tapusi jau uz valsts svētkiem. “Vienā vakarā man ienāca prātā ideja, ka gribētos sasildīt Latviju ar mūsu latviešu rakstainajiem cimdiem. Aicināju atsaukties cilvēkus un nest savus vai arī vecāku, vai vecvecāku cimdus. Man šķita, ka tā ir gluži kā svēta lieta. Sākumā domāju, ka atsauksies vismaz kādi 40 cilvēki. Jau pēc pirmās nedēļas bija atsaukušies 40 cilvēki! Nolēmu, ka varētu turpināt aicināt nest cimdus un tikt līdz 100 cimdu pāriem, jo arī Latvijai tuvojas simtgade. Beigu beigās tika atnesti nevis 100, bet pat 157 cimdu pāri!” stāsta I.Sāre.
Cimdus izstādei atnesuši: Rudīte Skujeniece, Aiva Zaķe, Dzintra Ozoliņa, Gunta Ļuļe, Mareks Grandavs, Anita Harju, Ilze Jakobsone, Ilva Sāre, Antonija Mika, Banga Smaroda, Madara Jakobsone, Benita Augule, Diāna Liepiņa, Dina Kaktiņa, Sarmīte Kupriša, Vita Elksne, Lucija Osipova, Irina Piterāne, Lidija Sivradova, Zane Uzkliņģe, Edīte Dauškane, Ināra Soloveiko, Aija Brante, Ināra Liepkalīte, Sandra Liepkāja, Krista Liepkāja, Maruta Veinberga, Anna Orlova, Daiga Bojāre, Gunta Gavare un Liene Ābolkalne.

Atsaucās citu novadu ļaudis
Pārsvarā cimdi nākuši no Apes novada cilvēkiem, taču 21 cimdu pāri izstādei piešķīrusi arī Vita Elksne no Vecpiebalgas. V.Elksne pati atvedusi cimdus un pastāstījusi I.Sārei par Cimdu Jetiņu (Jete Užāne), pie kuras viņa ir bijusi mācekle. “Cimdu Jetiņa ir unikāls cilvēks, kura savu mūžu pavadījusi ratiņkrēslā savās mājās pie vecākiem. Viņas mamma ir teikusi, ka pietiek dīkdienībā sēdēt un, ja neko citu nevar izdarīt, ir jāņem adīklis un jāada cimdi un zeķes vismaz radiniekiem. Cimdu Jetiņa savos cimdos ieadījusi visas tās sajūtas, kuras viņa redzējusi pa logu, atrodoties savā ratiņkrēslā. Cimdu Jetiņai bija īpašs egļu raksts, un arī V.Elksne savos cimdos ieadījusi šo rakstu, kuru var apskatīt arī izstādē,” stāsta I.Sāre.
“Sākumā bija doma, ka cimdus varētu nest Apes iedzīvotāji, bet ātri vien atsaucās arī citi novada ļaudis. Pēc nedēļas man zvanīja Sarmīte Kupriša no Trapenes. Es pat nezināju, ka mūsu novadā ir tāds cilvēks, kuram mājās ir simtiem cimdu pāru. No Trapenes izstādē aplūkojami 26 cimdu pāri,” teic I.Sāre. Viņa uzsver, ka atnestie cimdu pāri cilvēkos rada saviļņojumu un no šiem cimdiem nāk siltums. “Man bira asaras - cilvēki nāca un nesa cimdus! Reiz atnāca sieviete, kura Apes tautas namā ne reizi nebija bijusi. Viņa dzīvo tālu prom laukos un nāk uz veikalu kājām pēc piena. Šoreiz viņa ienāca ar saviem cimdiem - par šādiem gadījumiem man pat skudriņas pārskrien pāri! Sanesti ir tik daudzi cimdi! Tajos ir ietvertas visas Latvijas zemes krāsas!” stāsta I.Sāre.
Izstāde Apes tautas namā būs apskatāma līdz 29.decembrim.

“Eņģeļi un Ziemassvētki”
Līdz 22.decembrim Apes tautas namā var aplūkot radošo pulciņu, biedrību un kolektīvu veidoto Ziemassvētku izstādi “Eņģeļi un Ziemassvētki”. Tajā var redzēt gan dažādus rokdarbus, gan, piemēram, Apes senioru veidoto īpašo izstādes ekspozīciju - sarkano svečturu kompozīciju. I.Sāre stāsta, ka Apes tautas namā darbojas dažādi pulciņi un kolektīvi, arī radošo ideju centrs. “Pie mums brauc arī Alūksnes mākslas skolas pasniedzēja Anita Vēliņa, kura strādā gan ar bērniem, gan ar pieaugušajiem, kuri vēlas. Šajā izstādē aplūkojami arī viņu darinātie eņģeļi gan gleznās, gan uz zīda un stikla,” stāsta I.Sāre.
Līdz 19.decembrim Apes tautas namā no pulksten 9.00 līdz 17.00 notiek Rūķenes Stikabikas Ziemassvētku tirdziņš. Var iegādāties arī Apes ļaužu darinātos rokdarbus un citus mājražotāju darinājumus Ziemassvētku dāvanām. Tirdziņš atvērts arī pirms un pēc pasākumiem. ◆

Kategorijas