Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atver mājražotāju veikalu

Līga Vīksna

2015. gada 18. decembris 00:00

1375

Alūksnē decembrī atvērts mājražotāju un amatnieku veikaliņš “Lauku labumi”. Tajā iedzīvotājiem ir iespēja iegādāties pašmāju ražotāju sarūpētās preces un produktus, bet mājražotājiem un amatniekiem – tās piedāvāt pircējiem ne tikai ierastajos zaļajos tirdziņos.


Ideju par šāda veikaliņa radīšanu, par ko mājražotāji diskutējuši jau sen, īstenojusi alūksniete Gundega Andersone, uzņēmuma SIA “Itaki” īpašniece.

Preču klāsts – daudzveidīgs
“Izkārtoju telpu, sarūpēju plauktus, uzrunāju mājražotājus, un nu mums beidzot ir šāds veikaliņš!
Šobrīd veikaliņā iegādājamas svētku kompozīcijas no Apes mājražotājiem, alūksnietes Ingas Sizovas rokdarbi, bioloģiskās mājražotājas Santas Meleces veselīgie sīrupi un zāļu tējas, āboli no Jaunalūksnes pagasta zemnieku saimniecības “Sprogas”, alūksnietes Daces Kangsepas skaistie adījumi, tostarp bērnu cepurītes ar atstarotājiem, mājās cepta maizīte no zemnieku saimniecības “Kalna Dudas”. Savu produkciju piedāvā bioloģiskā zemnieku saimniecība “Auziņas” un Antra Strazda savus aveņu, upeņu sīrupus no Alsviķu pagasta. Jaunannas uzņēmums “Larisel” piedāvā savus kūpinājumus, nopērkamas alūksnieša Igora Zvejnieka sarūpētās zivis,” stāsta G.Andersone.
Tirgot savu preci uzaicināti mājražotāji arī no kaimiņu novadiem. “Ļoti atsaucīgi ir gulbenieši, kas alūksniešiem piedāvā pirts cepures un cimdus, koka svečturus, rokdarbus, medu, vaska sveces, dāvanu komplektus, mājas sierus, ķirbjus. Pieprasīta prece ir “Madonas karameles” - pirmā atvestā prece jau iztirgota, esam pasūtījuši atkal jaunu. Gulbenē un Balvos šāda mājražotāju veikaliņa nav,  mums tuvākais ir Smiltenē, tādēļ interese ir,” saka G.Andersone.

Vienmēr svaigs
Trešdienu pēcpusdienās veikaliņā pieejamas svaigi žāvētas, vēl siltas I.Zvejnieka zivis, bet piektdienu pēcpusdienās - “Larisel” produkcija un gulbeniešu mājas sieri. “Piegādātās zivis un gaļu tirgojam dažas dienas, jo to piegādātājiem ir noteikums, lai produkts ilgi nestāvētu vitrīnā nenopirkts, būtu pieejams vienmēr svaigs, tādēļ ņemam tik lielu daudzumu, lai dažās dienās varam iztirgot. Tirdzniecības uzcenojums ir 20 līdz 25 procenti gadījumos, ja prece pārdota, ja ne – šo uzcenojumu, preci atgriežot, nepiemērojam,” saka G.Andersone.
Viņa aicina ikvienu Alūksnes novada mājražotāju un amatnieku izmantot iespēju šādi tirgot savu preci. “Būtu ļoti jauki, ja atsauktos kāds, kurš var piedāvāt arī piena produktus – sviestu, pienu, biezpienu. Pašiem ražotājiem šādu veikaliņu uzturēt ir grūti – nav laika stāvēt aiz letes, jo jāstrādā, tādēļ šī ir iespēja. Uz zaļajiem tirdziņiem, kas notiek reizi mēnesī, visi pirkt un pārdot gribētāji varbūt netiek. Drīzumā veikaliņā izvietosim arī stendu, kurā mājražotāji varēs atstāt savu tālruņa numuru – tie būs ražotāji, kuru preci veikaliņā nopirkt nevar, piemēram, svaigu gaļu, bet, sazinoties individuāli, iedzīvotāji varēs iegādāties arī to. Lai notiek rosība un cilvēkiem ir interese!” saka G.Andersone. ◆

Kategorijas