Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ekskursija pa zemapziņu

Ilze Bogdanova

2010. gada 30. maijs 11:32

2174

Braucot pa Rīgas – Veclaicenes šoseju, nākamais pagrieziens aiz ceļa uz Kornetiem ved līdz bijušajai Veclaicenes pienotavas ēkai. Nezinātāji šo ēku var sazīmēt pēc pretējā ceļa malā uzplaukušā krūžu koka. Vēl neparastākas par šo koku ir ēkas iekštelpas, kur jau trešo gadu mājvietu radusi “Sapņotava”. Tās autore ir rīdziniece Alise Tilaka, kas ar pašas veidotām instalācijām mēģinājusi realitātē atveidot zemapziņas radītos sapņus un murgus.

No ziņkārīgas kaimiņienes līdz princesēm
Te var redzēt ziņkārīgas kaimiņienes sapņus, kas, sekojot līdzi citu dzīvēm, nav paguvusi paveikt mājas darbus, tāpēc sapņo, ka ierīces pašas visu izdara. Kāds putniņš nosapņojis par savā dzīvoklī veiktu eiroremontu, ko apbrīnot ieradušies draugi un radi. Ja pirms iešanas gulēt skatīts trilleris, tad nav jābrīnās, ka pēc tam sapnī rādās ieroči un kāds svarīgs portfelis, kuru visi grib atņemt. Par sevi var likt manīt nepadarītie darbi – rēķini, kontroldarbi, sesijas, parādi.. Tie pat miegā neļauj atslābt, liekot iztēloties sevi pieķēdētu pie galda un vēlēties, kaut dators uzsprāgtu un atbrīvotu no šiem pienākumiem.
Dažkārt mēs sapņojam par māju sajūtu, kur tradīcijas mijas ar pienākumu, mīļām atmiņām vai nepatīkamām asociācijām. Kāda cita sapņa interpretācija vēsta: ja iesēdīsies krēslā, slinkums tevi apēdīs un tu pārvērtīsies par akmeni. Jaunākajiem “Sapņotavas” apmeklētājiem tuvāki būs sapņi par princesi, zem kuras matrača paliktais zirnis izrādās bumbas lielumā, vai datorspēli, par kuras varoni sapnī esi kļuvis. Un kurš gan nekad nav sapņojis par durvīm, kurām piemēroto atslēgu saišķī meklēdams nemaz nepamani, ka tām nav ne roktura, ne slēdzenes?

Rada iespaidu par ieiešanu sapnī
Ar šiem un daudziem citiem sapņiem saistītās instalācijas veidotas, izmantojot dažādus sadzīves priekšmetus vai savu laiku nokalpojušas lietas. Pārkrāsotas un pārveidotas, tās pienotavas telpās izkārtotas tā, lai apmeklētājiem radītu iespaidu, it kā viņš būtu ienācis savā sapnī. Tiesa, kā atklāj Alises māmiņa Agija Pauģe, arī pašas “Sapņotavas” izveide bijis viens meitas sapnis. “Viņai bija ideja – man ēka Veclaicenes pusē. Tā mēs par abām visu uztaisījām, īstenojot sapņus realitātē,” atklāj Agija.
“Sapņotavas” atklāšanas brīdī pirms divarpus gadiem abas vēl dzīvojušas Rīgā, tāpēc radās sarežģījumi ar apmeklētāju pieņemšanu. “Ja kāds pieteicās, mēs momentā nevarējām atbraukt no Rīgas. Savukārt tad, kad atbraucām, nebija, kas nāk,” viņa atceras. Rezultātā “Sapņotavas” darbība pamazām pierimusi. Ja sākumā paralēli telpu apskatei piedāvāti dažādi ar sapņu tēmu saistīti suvenīri, tad tiem paredzētā telpa laika gaitā atbrīvota un abas sākušas braukāt pa tirdziņiem, piedāvājot savu veikumu tur.

Gabaliņu no sapņiem piedāvā līdznešanai
Tā tas bijis līdz brīdim, kad Agija finansiālu apstākļu dēļ nolēmusi pārcelties uz dzīvi laukos. Maija sākumā ģimene sapulcējusies, lai sakoptu un atjaunotu “Sapņotavas” telpas, kas nu atkal gaida savus apmeklētājus. Paralēli sapņu instalāciju apskatei tiek piedāvātas arī dažādas aktivitātes. Starp tām ir gan mandalu zīmēšana ar krāsainām jūras smiltīm, gan asfalta apzīmēšana ar krītiņiem ēkas apkārtnē. “Vienu brīdi pat gribēju piedāvāt apzīmēt bērniem pašas ēkas sienas, taču pagaidām šo ieceri vēl neesmu īstenojusi. Gan jau tam vēl atradīsies laiks,” nosmejas Agija.

Tāpat “Sapņotavas” viesiem atkal iespējams iegūt savā īpašumā kādu Agijas un Alises darināto suvenīru, kas kalpos kā atmiņa par sapņos pavadīto laiku. Ar daļu šo suvenīru var iepazīties Alūksnes novada pašvaldības tūrisma informācijas centrā. Tā vajadzībām Agija radījusi īpašu piedāvājumu: atstarotājus ar Gulbenes – Alūksnes bānīša siluetu, kam izmantoti auduma gabaliņi. Šie suvenīri izceļas uz pārējo fona ar savu oriģinalitāti un neparastumu – lietām, ko var attiecināt uz pašu “Sapņotavu”, vērtējot to starp pārējiem tūrisma piedāvājumiem.

Kategorijas