Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rekonstruē šautuvi un iegādājas traktoru

Līga Vīksna

2015. gada 23. decembris 00:00

32

Alūksnes novada ziemas sporta centrā “Mežinieki” ir gatavi jaunajai sezonai – veikta biatlona šautuves rekonstrukcija un iegādāts lietots distanču slēpošanas trašu sagatavošanas un uzturēšanas sniega traktors.

Arī trašu tīkls ar piecu kilometru apli ir sagatavots un gaida gan sportistus treniņos, gan slēpošanas entuziastus. Vienīgā problēma šobrīd ir sniega trūkums.

Pārdod un nopērk citu
Divus jaunus sniega pūtējus un speciālu sūkni “Mežiniekiem” projektā pašvaldība iegādājās 2009.gada rudenī, pirmo reizi izmantoja tikai pēc gada, bet turpmāk tie netika izmantoti, līdz šā gada rudenī tos pārdeva Madonas novada Smeceres sila sporta un atpūtas bāzei par 25 733 eiro kā “Mežiniekiem” nepiemērotus. Savukārt uzņēmumam “Sniega tehnika” no Valmieras Alūksnes novada pašvaldība pārdeva līdzšinējo retraku par 15 036 eiro, līdz ar to kopā no visas tehnikas pārdošanas pašvaldība guva 40 769 eiro. Vietā nesen iegādāts lietots distanču slēpošanas trašu sagatavošanas un uzturēšanas sniega traktors “Pisten Bully PB 25 160D” no uzņēmuma “Sniega tehnika” par 36 300 eiro (ar PVN un piegādes izdevumiem). Alūksnes novada pašvaldības sporta darba organizators Vilnis Veļķeris norāda, ka vērsies Alūksnes novada pašvaldībā ar iesniegumu, rosinot atlikušo summu – 4469 eiro - ieguldīt jaunās servisa ēkas Pilssalas stadionā aprīkojuma iegādei. Vai tā būs, par to vēl būs jālemj Alūksnes novada domes deputātiem.
Savukārt no Alūksnes novada domes budžeta līdzekļiem par gandrīz 17 000 eiro šoruden veikta arī biatlona šautuves rekonstrukcija.

Piemērots distanču
slēpošanas trasēm
“Iepriekšējais retraks, ko pārdevām, bija aprīkots ar tādu sniega presi, ko var izmantot biezas sniega segas apstākļos, bet “Mežiniekos” vajag tehniku, ko var izmantot arī plānākas sniega segas apstākļos un iedzenot sliedi,” stāsta  V.Veļķeris. Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Spodra” ēku un apsaimniekojamās teritorijas pārzinis Uldis Bertuks norāda, ka jaunais retraks ir mazāks izmēros, gan arī tam ir par trešdaļu mazāka jauda. Ikdienā jauno tehniku trašu sagatavošanai izmantos U.Bertuks. “Lai izmantotu iepriekšējo retraku, vajadzēja vismaz 25 centimetrus biezu sniega segu, lai to nospiestu līdz apmēram 12 centimetriem. Tagad pietiks, ja sniega sega būs 15 centimetri, lai to nospiestu līdz 7-8 centimetriem. Turklāt jaunais traktors būs piemērots distanču slēpošanas trašu veidošanai, jo iepriekšējais bija paredzēts kalnu slēpošanas trašu veidošanai. Distanču slēpošanas trases, slēpojot klasiskajā solī, izmanto ne tikai sporta entuziasti slēpojot, bet arī biatlonisti treniņos,” stāsta U.Bertuks.
Šobrīd “Mežinieki” ir gatavi jaunajai ziemas sezonai, tikai – nav sniega. U.Bertuks pauž, ka “Mežiniekos” varētu pievērst lielāku uzmanību vasaras biatlonam, bet, lai vasaras biatlona trasei būtu pieejams pilns aplis, nepieciešams ieklāt asfalta segumu apmēram 250 metru trases posmam.

Pārbūvē uguns robežu
Liels ieguvums ir arī uzlabojumi biatlona šautuvē. U.Bertuks lepojas, ka “šī lieta mums “Mežiniekos” tagad ir labāka nekā Priekuļu un Madonas sporta bāzēs”. “Šautuvē veikta meliorācija – mainītas esošās un guldītas jaunas filtrējošās caurules. Noplanēts šautuves laukums, lai vasarā tajā zāles pļaušanu varētu veikt ar tehniku. Ir izgaismoti pirmie desmit mērķi, lai varētu trenēties šaušanā arī krēslas stundās. Bet lielākais darbs, kas izmaksāja 9000 eiro, ir šautuves uguns robežas pilnīga pārbūve un šaušanas vietu sakārtošana tā, kas nodrošina ļoti līdzenu sportistu paklājiņu novietošanas vietu, un paredzēta arī vieta, kur netraucēti novirzīt notīrīto sniegu. Darbus veica Agra un Māra Svaru uzņēmums “AKC būve”,” stāsta V.Veļķeris. Darbu izmaksas samazināja tas, ka uguns robežas stiprināšanai izmantotas betona plāksnes, ko savulaik noņēma no pilsētas ielām to rekonstrukcijas laikā un kas glabājas aģentūras “Spodra” noliktavā.
“Agrāk uguns robežas asfalta mala bija robaina un saplūda ar zālāju, savukārt norādes bija vienkārši  iespraustas zemē, gāzās un nezinājām vien, kā nostiprināt. Tagad virsma ir nolīmeņota, norādēm izveidoti ļoti labi stiprinājumi, turklāt regulējami. Tagad šautuvē ir 20 sportistu vietas ar atbilstošām norādēm, bet vieta atļauj izveidot vēl 10 vietas,” stāsta U.Bertuks. V.Veļķeris piebilst, lai rīkotu Latvijas čempionāta posmus, nav prasība par 30 sportistu vietām – pietiek ar 20, turklāt Latvijas čempionātā nereti neesot pat 20 sportistu, kas piedalās. 

Nozīmīgākie starti – februārī
“Mežiniekos” šogad veikti arī citi uzlabojumi. U.Bertuks norāda, ka tad, kad rekonstruēja Alūksnes Kultūras centru, daļu no tur izraktās zemes aizveda uz “Mežiniekiem”, kur to izmantoja mitrā trases posma uzlabošanai, veidojot pacēlumu. Uzlabojumi veikti arī trases posmam aiz šautuves, veidojot uzbērumu. V.Veļķeris piebilst - “Mežiniekos” visu laiku var atrast lietas, ko pilnveidot, jo laiks rit, viss mainās un sportistu prasības palielinās.
“Šosezon “Mežiniekos” nozīmīgākās sacensības gaidāmas februārī, kad te notiks Latvijas čempionāta posms biatlonā, ziemas orientēšanās sacensības un Latvijas Nacionālo Bruņoto Spēku čempionāts distanču slēpošanā. Savukārt slēpojums “Alūksne 2016” notiks 27.februārī. Diemžēl Latvijā nav neviena valstiski virzīta, atbalstīta un moderni sakārtota ziemas sporta kompleksa. Par tādu noteikti varētu kļūt “Mežinieki”, bet attīstībai nepieciešams arī valsts finansējums, ne tikai pašvaldības. Šajā ziņā labs piemērs ir kaimiņos Otepē, Igaunijā, kur ir pat divas arēnas un notiek pasaules līmeņa sacensības,” saka V.Veļķeris. ◆

Kategorijas