Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pārvarot iedomātās robežas

Diāna Lozko

2015. gada 23. decembris 00:00

14



Pagājušajā sestdienā Pededzes tautas namā notika projekta “Starpkultūru dialogs Vidzemē 2015” noslēgumam veltīts koncerts. Projektu atbalstīja Vidzemes novada fonds, un tas deva iespēju ne tikai sarīkot īpašu toleranci veidojošu koncertu, bet arī iegādāties 20 kurpju pārus Pededzes tautas nama jauniešu deju kolektīvam.

Pagastā ir rosīga sabiedriskā dzīve
Pededzes pagasta, kurā darbojas projekta iesniedzēji biedrība “Pededzes nākotne”, ģeogrāfiskā atrašanās vieta pierobežā ir cieši saistīta ar pagasta iedzīvotāju nacionālo sastāvu: 20 % latviešu, 76 % krievu, 4 % citu tautību). Pagastā ir rosīga sabiedriskā dzīve, it īpaši mākslinieciskā pašdarbība - darbojas folkloras kopa “Labā oma”, kuras vārds izskanējis valsts līmenī, un trīs deju kolektīvi: jauniešu deju kolektīvs, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Pededzieši” un sieviešu deju kopa. Pededzes iedzīvotāju nacionālais sastāvs lielā mērā nosaka to, ka kolektīvu repertuārā ir gan latviešu, gan krievu tautas dziesmas un dejas. Pededzes pagasta pārvaldes vadītāja Daiga Vītola informē, ka projektā tika paredzēts sapulcināt līdzīgas ievirzes deju kolektīvus ar mērķi gūt jaunus iespaidus, zināšanas un sniegt plaša spektra deju priekšnesumu koncertu Pededzes iedzīvotājiem un viesiem. “Projekts palīdzējis apzināt, saglabāt un attīstīt dažādu tautību kultūru, veicināt dažādu iedzīvotāju grupu kultūras dialogu un savstarpējo toleranci,” pauž D.Vītola.

Nebija vairs robežas starp nacionalitātēm
Koncertā arī es sajutu šo toleranci tā, kā nekur citur. Skatītāju rindās skaļi gavilēja Pededzē dzīvojošie krievi to darīja tikpat skaļi gan pie krievu tautas dejām un dziesmām, gan pie latviešu. Nebija vairs robežas starp nacionalitātēm, un vienīgais, kas atgādināja, ka esam mazliet slāviskā vidē, bija izrotātā eglīte, kura slāvu tautām ir daudz košākās krāsās. Pēc svinīgā koncerta ļaudis pulcējās uz balli ar “groziņiem”. Kaut katrā pagastā būtu tik ciešas draudzības saites un pat ne starp dažādām nacionalitātēm, bet vienkārši starp kaimiņiem. Par šādu sadraudzību un dzīvesprieku man vienmēr ir atgādinājusi Pededze un tur notiekošie jestrie pasākumi, kuri visus kopīgi pulcē, neizdalot, kurš tad no kurienes īsti nāk. ◆

Kategorijas