Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dāvāt prieku citiem!

Diāna Lozko

2015. gada 30. decembris 00:00

597

Alūksniete Marta Kubiļus dzimusi vēja pilsētā Liepājā, bet nu jau astoņus gadus par savām mājām uzskata Alūksni. Viņa ir rokdarbniece, kura ne tikai ada, bet arī darina lelles. Tuvojoties Pērtiķa gadam, Marta rada īpašas pērtiķu lellītes.

Jau uzšuvusi apmēram
40 pērtiķēnus
Martai ir 20 gadi un ar rokdarbiem viņa nodarbojas jau kopš bērnības. “Vairāk adīju un tamborēju. Pirms kāda laika man bija iespēja Rīgā strādāt kādā leļļu firmā, kur apguvu pamatus leļļu šūšanai. Šoziem man atnāca iedvesma uzsākt kaut ko pašai. Tā kā nākamais ir Pērtiķa gads, tad ienāca prātā doma tieši par pērtiķiem,” stāsta jauniete. Viņa jau ir uzšuvusi apmēram 40 pērtiķēnus, no kuriem katrs izskatās citādāks, jo roku darbs katru no tiem veido īpašu un neatkārtojamu.
“Pirmie 10 pērtiķīši bija kā eksperiments. Meklēju, ko vēl vajag pielikt, ko noņemt, līdz atradu kaut ko savu. Pērtiķīši top no flīsa un citiem pūkainiem materiāliem. Galvenais ir atrast ko interesantu. Jo materiāli ir mīkstāki, jo bērniem patīkamāk tos ņemt rokās. Iekšā pildu sinteponu, bet var likt gan aitas vilnu, gan griķus. Arī man ir doma vēlāk veidot lelles, kurās sapildīti rīsi vai griķi, lai lellītes grab un čab,” stāsta Marta.
Viņas draugu bērni ir lielākie Martas palīgi, jo pēc viņu izvēlēm var secināt, kas tad īsti bērniem patīk. “Viņi atnāk un apskatās, kas ir labi un kas nav. Draudzenes meitiņa atnāk un saka – rozā! Tad nu es saprotu, kādas krāsas patīk. Bērniem jau pats galvenais ir spilgtums - pēc tā arī vados,” stāsta rokdarbniece. Pērtiķīšiem ir garas rokas un kājas, jo tādā veidā šī rotaļlieta ir vienkārša un ērti satverama. “Galvenais ir ar šīm rotaļlietām dāvāt prieku citiem. No tā arī rodas gandarījums, ka prieks ir gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tas dod to stimulu darīt un veidot vēl ko jaunu,” teic Marta.

Nokļūst arī draugu rokās
Marta strādā zemnieku saimniecībā “Sprogas”, kur ziema ir “tukšais periods”. Tad arī jāizdomā, ko iesākt. “Es nodarbojos ar rokdarbiem, bet pavasarī pilnā apritē atgriežos darbā ar puķēm un laika šūšanai neatliek,” teic Marta. Viņa pati sev šuvusi arī drēbes, bet pagaidām gan neuzņemas šūt tās citiem. Visas rokdarbnieces iemaņas Marta apguvusi pašas spēkiem, un, tieši mēģinot, var atrast vislabākos risinājumus. Tā bijis arī ar pērtiķīšiem. “Pirmā nedēļa pagāja meklējumos. Naktī gulēju, bet tad piecēlos, jo visu laiku domāju - nē, degunu tomēr vajag tādu, nē, ausis tomēr vajag taisīt tā. Ļoti domāju, kā izveidot pērtiķītim seju, jo nekad iepriekš tādu nebiju taisījusi. Kad nu beidzot seja bija gatava, tad atskārtu, ka pērtiķītim taču vēl ir aste! To biju piemirsusi,” stāsta Marta.
Viņas adījumi un veidotās lelles nokļūst arī draugu rokās, un tagad kādam mazulim Marta ada īpašu pasūtījumu – siltu un adītu bērna guļammaisu. Nākotnē Marta noteikti vēlas turpināt darināt dažādus rokdarbus un apsver domu par nākamā gada dzīvnieka veidošanu. “Ļoti daudzi cilvēki man iesaka šo ideju turpināt un taisīt katru gadu šādas lellītes attiecīgā gada dzīvniekam,” teic Marta.
Martas gatavotos pērtiķīšus varēs apskatīties arī viņas darbu izstādē Alūksnes pilsētas bibliotēkā, kuru atklās 1.februārī. ◆

Kategorijas