Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Otro reizi izcīna iespēju mācīties Amerikā

Diāna Lozko

2015. gada 30. decembris 00:00

46

Tiek izsludināts 23. gadskārtējais konkurss uz Dr. Ainas Galējas stipendijām Viskonsinas Universitātē Oklērā, ASV. Stipendija sedz visus studiju, dzīvošanas un apdrošināšanas izdevumus ASV 2016.-2017. akadēmiskajam gadam.

Kopš 1992.gada Dr. Ainas Galējas stipendiju programmā Viskonsinas Universitātē studējuši jau 64 studenti no Latvijas, starp kuriem ir arī Lelde Gusta no Jaunlaicenes.

Viens stipendiāts
atteicies
“Oklērā esmu jau kopš 20.augusta. Par šo stipendiju pavisam netīšām uzzināju no kursabiedra un nolēmu piedalīties,” stāsta L.Gusta. Svarīgākās piesakoties bijušas tieši intervijas ar Irēnu un Pauli Lazdiem, kuri ir bijušie profesori no Viskonsinas Universitātes. Pēc pirmās intervijas tika izvēlēti vairāki labākie kandidāti uz otro interviju, pēc kuras L.Gustai paziņoja, ka viņa ir labs kandidāts, taču šogad viņa neesot stipendiātu sarakstā.
“Pēc apmēram divām nedēļām man bija zvans no nepazīstama numura: izrādījās, ka viens stipendiāts attiecies. Nu es esmu Oklērā, kur būšu apmēram līdz 20.jūlijam,” stāsta jauniete. Viņa nevar iedomāties iemeslu, lai šādu šādu iespēju neizmantotu.
“Būšana tālāk no savas pierastās vides dod iespēju paskatīties uz lietām no pavisam cita rakursa, kā arī novērtēt to, kas palicis dzimtenē, piemēram, ģimeni, draugus un, protams, ēdienu. Nevajag domāt par to, vai būs grūti, un atmest ar roku pirms pieteikšanās, kaut gan es saprotu, ka to izdarīt ir vieglāk. Domas baida, bet, kad pamazām sāk darīt, tad jau sāk sanākt un viss notiek pats no sevis,” stāsta L.Gusta.
Iepriekš mācījās mēnesi
Šī ir viņas otrā mācību iespēja  Amerikā, pirmo reizi viņa tur nokļuva kā Bendžamina Franklina stipendiāte ar ASV vēstniecības sponsorētas programmas atbalstu. “Toreiz pavadīju mēnesi Amerikā kopā ar vēl 45 jauniešiem no Amerikas un Eiropas, mācoties par žurnālistiku, politiku, diplomātiju, vēsturi un kultūru,” stāsta L.Gusta.

Var pieteikties
uz pārrunām
Lai pretendētu uz Dr. Ainas Galējas stipendiju, kandidātam jābūt kādas Latvijas augstskolas studentam, labi jāpārvalda angļu valoda, jāierodas uz pārrunām, kuras notiks 11., 12. un 13.janvārī. Uz pārrunām jāpiesakās individuāli, rakstot profesorei Irēnei Lazdai e-pastu “lazdai@uwec.edu” līdz 7.janvārim. Katra kandidāta pārrunu laiks un norises vieta tiks precizēta individuāli caur e-pasta saraksti. ◆

Kategorijas