Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Popularizē novadu fotogrāfijās

Diāna Lozko

2015. gada 30. decembris 00:00

3813

Sešpadsmit gadus vecā Aivija Gritāne no Jaunannas ir starp tiem desmit jaunajiem fotogrāfiem, kuri uzvarējuši Valmieras Jauniešu ideju laboratorijas konkursā “Jauniešu fotokalendārs 2016” un kuru fotogrāfijas būs jaunajā kalendārā. Bet pavisam nesen kāda viņas fotogrāfija bija apskatāma arī Saeimas namā valsts svētkiem veltītajā fotogrāfiju izstādē “Tev mūžam dzīvot, Latvija!”.
Kopumā konkursam “Jauniešu fotokalendārs 2016” no 31 novada un pilsētas 63 jaunie fotogrāfi iesūtīja apmēram 750 fotogrāfijas. No tām kalendāram tika izvēlēti tikai 14 labākie darbi. Valmieras Jauniešu ideju laboratorija informē, ka līdzīgs kalendārs varētu iznākt arī 2017.gadā, tādēļ ikviens tiek aicināts arī nākamgad iekrāt dažādu gadalaiku fotogrāfijas, jo varbūt tieši kāda no tām iekļūs jau nākamajā kalendārā.
Pati Aivija kalendāru neizmanto īpaši bieži un uzskata, ka interneta un mobilo telefonu laikā drukātie kalendāri mazliet zaudējuši savu nozīmi, taču visērtākie viņai šķiet galda kalendāri, kuri katram var atgādināt gan svarīgos notikumus, gan parādīt kādu skaistu un iedvesmojošu skatu.

Labprātāk patīk fotografēt dabu
Aivija mācās Balvu Valsts ģimnāzijā, jo no Balviem piektdienās ir vieglāk izbraukāt uz mājām, kur tad arī top lielākā daļa fotogrāfiju. “Tā nopietni es fotografēju mazāk par gadu. Vasarā iegādājos spoguļkameru, bet iepriekš savam priekam fotografēju kādus trīs vai četrus gadus. Ar spoguļkameru fotografēt ir pavisam citādāk,” stāsta jauniete, kurai labprātāk patīk fotografēt dabu, nevis cilvēkus.
“Konkursam iesūtīju vairākas bildes, lai būtu iespēja izvēlēties, un kalendārā iekļuvusī bilde ir fotografēta Alūksnes novadā. Mana fotogrāfija būs skatāma augustā,” stāsta Aivija. Viņa  šogad piedalījās arī Saeimas rīkotajā fotokonkursā “Tev mūžam dzīvot, Latvija!”. No trīs aizsūtītajām fotogrāfijām izstādei tika izvēlēta fotogrāfija, kuru Aivija nobildējusi pie savām mājām Jaunannā. Tādā veidā jauniete popularizē savu novadu dažādos konkursos un noteikti plāno startēt arī citos konkursos, lai ne tikai parādītu skaisto Alūksnes novada dabu fotogrāfijās, bet arī attīstītu savas fotografēšanas iemaņas.

Prieks notvert ko īpaši
skaistu
Nākotnē Aivija pieļauj domu kļūt par žurnālisti, jo tā būtu iespēja arī fotografēt un rakstīt. “Pašlaik fotografēšanu neuzskatu par savu nākotnes profesiju, bet tad jau redzēs, kas tālāk būs,” stāsta jauniete. Viņa fotografēšanu apguvusi pašmācības ceļā un  ikvienam, kurš vēlas sākt fotografēt, iesaka to darīt, jo sirdslietas nebūt nav grūti iemācīties. Aivija iesaka ikvienam pamēģināt piedalīties kādā fotokonkursā un nekautrēties, bet pats galvenais ir spēt notvert īpašo mirkli un, lai arī konkursi ir ļoti laba sevis pārbaudīšanas iespēja, vislielākais prieks tomēr ir par skaisti izdevušos fotogrāfiju - iespēju notvert dabā ko īpaši skaistu. ◆

Kategorijas