Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ģimenēm Ziemassvētku dāvanā - ekskursija

Nodibinājums "Alūksnes un Apes novada fonds" (AANF) sadarbībā ar Alūksnes novada Sociālo dienestu īstenojis Lielbritānijā reģistrētas labdarības organizācijas "Giving for Latvia" ("GfL") atbalstīto projektu, sagādājot 37 bērniem un 8 vecākiem no Alūksnes novada sociālā riska ģimenēm brīnišķīgu Ziemassvētku dāvanu – ekskursiju uz Zinātnes centru Z(in)oo un Cēsu viduslaiku pili.

Kā jau iepriekš rakstījām, "GfL" jau vairākus gadus ar ziedojumiem ir atbalstījusi pašvaldību un nevalstisko organizāciju krīzes centrus bērniem, iegādājoties dažāda veida inventāru, aprīkojumu, aparatūru un mācību materiālus. Šogad "GfL" izsludināja pieteikšanos uz atbalsta saņemšanu sociālās jomas projektiem bērniem un ģimenēm ar bērniem, kas nonākušas krīzes situācijās, paredzot atbalstu ne tikai inventāra un aprīkojuma iegādei bērnu krīzes centriem, bet arī ekskursiju organizēšanai. AANF iesniegtā un atbalstītā projekta mērķis bija palīdzēt Alūksnes novada sociālā riska ģimenēm ar bērniem gūt neaizmirstamas un aizraujošas izjūtas Ziemassvētku laikā un radīt iespēju šo ģimeņu vecākiem saturīgai brīvā laika pavadīšanai kopā ar savām atvasēm.

Alūksnes novada sociālā riska ģimenes ar bērniem un brīvprātīgās no Alūksnes novada Sociālā dienesta 29.decembrī devās vienas dienas ekskursijā uz Cēsīm.

Pirmais pieturas punkts bija Zinātnes centrs Z(in)oo, kas ir izveidots 2011.gadā un atvērts ikvienam interesentam, bet jo īpaši tur tiek gaidītas ģimenes ar bērniem. Z(in)oo piedāvā interaktīvas ekspozīcijas, lai ikviens varētu izmēģināt dažādas tehnoloģijas un pārbaudīt dabas likumus: mācīties matemātiku lēkājot, izbaudīt gravitāciju šūpolēs, izprast berzi, braucot ar speciāli aprīkotiem kartingiem, redzēt skaņu, veidot zobratu pārnesumus, saprast katapultas darbības principus, būvēt un vadīt robotus vai redzēt zibeni. Tā ir iespēja ģimenēm ne tikai izklaidēties kopā ar bērniem, bet arī iegūt jaunas zināšanas. Tieši to vairāk kā divu stundu garumā izbaudīja arī mazie un lielie alūksnieši.

Pēc aktīvas darbošanās Zinātnes centrā beidzot bijām pelnījuši arī siltas pusdienas, kuras, pateicoties ne tikai “GfL” atbalstam, bet arī Alūksnes novada uzņēmēju un iedzīvotāju ziedojumiem AANF akcijā “Palīdzēsim Alūksnes un Apes novada ģimenēm”, nobaudījām bistro “CATA”.

Otrs apskates objekts bija Cēsu viduslaiku pils. Pils apmeklējums ikvienai ģimenei ir aizraujošs piedzīvojums. Cēsu viduslaiku pils ir viena no lielākajām toreizējām Baltijas pilīm, bet šodiena vilina apmeklētājus ar saviem noslēpumiem un romantiku. Nišas, kāpnes un zāles liek aizdomāties par kādreizēju pils varenību, bet šaurās un līkumotās pils ejas rada atklāšanas prieku. Pie ieejas visiem apmeklētājiem līdzi tika dots īpašs sveču lukturis, kas ir ne vien noskaņas radīšanai, bet arī ar praktisku nozīmi, jo lieti noderēja,  apmeklējot Rietumu torni, kurā ir šauras un tumšas kāpnes. Tās, garām Kalpotāju zālei un cauri savulaik greznajai Mestra zālei, aizveda līdz pašai Rietumu torņa augšai, no kurienes uz dažādām debespusēm pavērās neaizmirstams skats uz Cēsu pilsētu svētku noformējumā. Visi ekskursanti greznajā Mestra zālē, kuras arkveida griestus kādreiz rotājušas zilas debesis ar zelta zvaigznītēm, vienojās kopīgā dziesmā, izpildot Latvijas valsts himnu, kura šajā zālē skanēja jo īpaši skanīgi, turklāt, pirmo reizi. Pils parkā bērniem bija iespēja iejusties arī bruņinieku lomā un izbaudīt dažādas viduslaiku aktivitātes, kā piemēram, cīņu ar maisiem vai staigāšanu ar ķekatām. Pils Dienvidu torņa pagrabā atrodas viduslaiku cietums, kur savulaik tiesu gaidījuši nepaklausīgie pilsētas iedzīvotāji un karagūstekņi. Mūsdienās to var apmeklēt ikviens drosmīgais, kam ir dūša nokāpt pa trepēm līdz pašai pagraba apakšai. Jāsaka, ka ekskursijas dalībnieki bija gana drosmīgi, jo lielākā daļa bērnu un vecāku izmantoja arī šo iespēju.

Kopumā ekskursija izvērtās par jauku un neaizmirstamu pasākumu, kurā bērni ne tikai izklaidējās, bet arī ieguva jaunas zināšanas, savukārt vecāki pavadīja interesantu dienu kopā ar savām atvasēm. Dzirdot kādu sarunu, kurā mazs puisēns, atbildot uz mammas jautājumu: “Vai Tev patīk šis brauciens?”, saka: “Es esmu sajūsmā!”, pierāda, ka šādi pasākumi ir vajadzīgi un tiem ir sava pievienotā vērtība. Braucot mājās, autobusā ierastās kņadas vietā valdīja miers, kas liecināja, ka visi ir patīkami noguruši, tātad - ekskursija patiešām bija izdevusies!

AANF, Alūksnes novada Sociālais dienests un ekskursijas dalībnieki saka lielu paldies “GfL” par projekta atbalstu un papildus finansējumu Cēsu viduslaiku pils apmeklējumam, kā arī visiem ziedotājiem, kas atsaucās aicinājumam un palīdzēja nodrošināt ģimenes un bērnus ar siltām pusdienām!

Kategorijas