Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Audzina jauno paaudzi

Ilze Bogdanova

2010. gada 26. maijs 13:24

2060

Sestdien, 22.maijā, Alūksnes novada bērnu un jaunatnes sporta skolas angārā notika I Alūksnes meistarsacīkstes džudo cīņā. Sacensības pulcēja gandrīz 60 pašmāju džudo cīņas iesācējus, no kuriem vairums cīņas laukumā devās pirmo reizi.

Sacensību organizators un džudo treneris Aivars Mālnieks stāsta, ka jaunākajam dalībniekam bijuši 5 gadi, bet vecākajam – 17 gadu. Ikvienam no viņiem sacensības sagādājušas ne mazums uztraukuma, jo šī bijusi pirmā reize, kad cīņas laukumā izmēģinātas gada laikā apgūtās iemaņas. Par debiju turnīrs izvērtās arī džudo trenerei Ligitai Belovai. Tā kā viņa par treneri strādā tikai gadu, šī bija pirmā reize, kad viņas audzēkņi piedalījās sacensībās.

Diplomi un medaļas – pilnīgi visiem
Jautāti par jauno džudistu parādīto sniegumu, abi treneri atzīst, ka var justies gandarīti par redzēto. “Domāju, ka viņiem laukumā izdevās parādīt visu, kas gada laikā ir iemācīts,” uzskata L.Belova. “Protams, pirmo sacensību atmosfēra un līdzjutēju klātbūtne darīja savu, tomēr esmu pārliecināta, ka viņi izdarīja, ko spēja.” Lai neviens mājās nedotos tukšām rokām, treneri vecuma grupas un svara kategorijas sagrupējuši tā, lai katrs sacensību dalībnieks ieņemtu vietu labāko trijniekā, tā rezultātā tiekot pie diploma un medaļas.

Labākos rezultātus savās dalībnieku grupās uzrādīja Kristiāns Volšteins, Aleksandrs Skuja, Mārtiņš Mednis, Kristers Graudiņš, Rolands Vasiļjevs, Kristiāna Freimane, Niks Valdis Sizovs, Aleksandrs Kuzņecovs, Nauris Biļiņčuks, Diāna Sprudzāne, Luīze Labozeviča, Lāsma Smetele, Maksims Prusakovs, Nikita Malovs, Rainers Ķesters, Jānis Serts, Krišjānis Posts un Kalvis Ābeļkalns. Ja sacensību dienā vairumam no viņiem bija baltās un dzeltenās jostas, tad daļa šopirmdien kārtoja eksāmenus oranžās jostas iegūšanai, tādējādi sasniedzot jaunu līmeni savā meistarībā.

Šajā sezonā aizsāks jaunu posmu
Ar nākamo gadu džudo iesācējiem sāksies jauns posms sportiskajās gaitās. Pirmās sacensības būs turnīrs Veru, uz kuru tiek aicināti tikai dzelteno un oranžo jostu īpašnieki jeb pirmos meistarības līmeņus apguvušie. “Tas būs jau mazliet spēcīgāks turnīrs,” norāda A.Mālnieks, akcentējot vajadzību pēc pakāpeniskas džudo cīkstoņu pieradināšanas pie sacensībām. “Ja sacensībās šosestdien viņi varēja gūt pirmo pieredzi, ko vispār nozīmē doties cīņas laukumā, tad Veru viņi varēs to papildināt, cīnītos ar vēl neiepazītu pretinieku.”

Jauns posms nākamajā sezonā aizsāksies arī pieredzes bagātākiem džudo cīkstoņiem Rolandam Dobelniekam, Arnoldam Dmitrijevam, Elvim Kopmanim, Ričardam Augstkalnam, Gintam Jakovļevam un Sandim Ternovam. Šie puiši sacensībās uzņēmās tiesneša pienākumus, ko iepriekš vēl nebija darījuši. A.Mālnieks atklāj, ka, lai kļūtu par džudo turnīru tiesnesi, nepieciešams iziet atsevišķu mācību kursu. Tā kā līdzšinējā Alūksnes tiesnešu paaudze jau pametusi dzimto vietu, uzsākot studijas Rīgā vai ārpus valsts robežām, šiem puišiem piedāvāts ieņemt viņu vietas.

“Tiesneši vajadzīgi katram džudo klubam. Ja šiem sešiem pietiks apņēmības iegūt atbilstošu kvalifikāciju, tas mums būs liels ieguvums,” apgalvo A.Mālnieks.

Kategorijas