Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iedzīvotāju skaits turpina samazināties

Līga Vīksna

2016. gada 8. janvāris 00:00

9

Alūksnes novadā uz 2016.gada 5.janvāri deklarēts
17 471 iedzīvotājs – diemžēl, salīdzinot ar laika periodu pirms gada, tas ir par 344 iedzīvotājiem mazāk. Iedzīvotāju skaits pagājušā gada laikā sarucis arī Apes novadā.

Vairāk – tikai Jaunlaicenē
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis informē, ka visos pagastos, izņemot vienu, un arī pilsētā vērojams iedzīvotāju skaita samazinājums.
“Vienīgais patīkamais izņēmums ir Jaunlaicenes pagasts, kurā uz 2016.gada janvāri deklarēts par 3 iedzīvotājiem vairāk nekā uz 2015.gada janvāri. Savukārt Alūksnē ir par 187 iedzīvotājiem mazāk. Malienas un Mārkalnes pagastos ir par 1 iedzīvotāju mazāk, Kalncempjos – mazāk par 3, Ilzenē – mazāk par 4, Zeltiņos – mazāk par 8, bet visos pārējos pagastos iedzīvotāju samazinājums ir virs 10 cilvēkiem,” stāsta A.Dukulis. Viņš piebilst - tomēr kopumā 2015.gada laikā deklarēto iedzīvotāju samazinājums ir mazāks, nekā tas bijis 2014.gada laikā.

Jaunie deklarējas citur
Apes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Iveta Indriksone stāsta, ka arī Apes novada iedzīvotāju skaits diemžēl sarucis - uz 2016.gada janvāri Apes novadā deklarēti 3887 iedzīvotāji.
”Pēdējos piecus gadus tendence ir tāda, ka Apes novadā katru gadu paliek vidēji par 70 iedzīvotājiem mazāk. Pusi no šī skaita nosaka negatīvā demogrāfiskā situācija, jo mirstība ir lielāka nekā dzimstība, otru pusi ietekmē tas, ka gados jauni Apes novada cilvēki izvēlas savu dzīvesvietu deklarēt tur, kur viņi strādā un dzīvo – citā Latvijas pašvaldībā vai ārvalstīs,” saka I.Indriksone. Viņa atzīst – lielākais iedzīvotāju skaita samazinājums ir Apes pilsētā, kur arī dzīvo lielākais skaits novada iedzīvotāju, mazāk – pagastos.

Izšķiroši lēmumi izglītībā
Samazinās ne tikai kopējais iedzīvotāju skaits novadā, bet arī skolēnu skaits, tādēļ šogad Alūksnes novada domei būs jāpieņem izšķiroši lēmumi par novada izglītības sistēmu. Pērn daudz rakstījām par topošo Alūksnes novada izglītības stratēģiju turpmākajiem gadiem – no 2016. līdz 2020.gadam. A.Dukulis atklāj, ka šobrīd top jauns variants: par Alūksnes novada izglītības stratēģiju īsākam laika posmam – turpmākajiem trim gadiem, ko sāks apspriest jau janvāra izglītības, kultūras un sociālo jautājumu komitejā nākamnedēļ.
“Līdz ar to lēmumi nebūs tik radikāli, lai gan daļa kolēģu man nepiekrīt, jo uzskata, ka vajag jau tagad izglītībā pieņemt radikālus lēmumus. Tomēr šobrīd nekādu superlēmumu nebūs, izmaiņas skars tikai dažas skolas. Būs noteikti kritēriji, kas skolām jāizpilda,” saka A.Dukulis. Šonedēļ tikās darba grupa, kurā ir Gunta Kupča, Elita Laiva, Aivars Fomins un A.Dukulis un kas apmeklēja visas novada izglītības iestādes. Viņi apsprieda savus jaunos variantus, ko virzīt apspriešanai deputātiem komitejā. “Patīkami ir tas, ka, jo vairāk runājam par šo tēmu, jo vairāk cilvēki sāk izprast situāciju. Galvenais ir bērniem nodrošināt labu izglītību. Diskusijas vēl būs,” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas