Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Palīdz atgūt Latvijas biatlona kādreizējo spozmi

Līga Vīksna

2016. gada 8. janvāris 00:00

1406

Jau vairākus mēnešus Alūksnes talantīgos un labākos biatlonistus, Latvijas junioru izlases dalībniekus Vladislavu Ņedaivodinu un Ingu Deksni trenē arī Latvijas biatlona izlases treneris Jēkabs Nākums.


Šobrīd ir jau zināms, ka V.Ņedaivodins un I.Deksnis ir iekļauti Latvijas biatlona izlasē, kas startēs  Pasaules čempionātā jauniešiem un junioriem no 27.janvāra Rumānijā, Gheile Gradistei. Šī sezona abiem alūksniešiem būs pārbaudījums, jo pirmo gadu viņi startēs junioru grupā.

Jēkabs Nākums – mūsējais!
“Latvijas Biatlona federācijas prezidente Baiba Broka apritē un darbā Latvijā kopš 2015.gada maija ir atgriezusi Latvijas biatlona brīnišķīgo “zelta četrinieku”. Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums piesaistīti Latvijas biatlona izlasei kā treneri, Gundars Upenieks ir Latvijas Biatlona federācijas viceprezidents, bet Oļegs Maļuhins attīsta biatlona internāta ideju Madonā. B.Brokas mērķis ir atkal paaugstināt Latvijas biatlona līmeni, izmantojot pieredzējušo biatlonistu zināšanas un prasmes,” stāsta Alūksnes bērnu un jauniešu sporta skolas direktore Līga Tomsone.
Alūksnes bērnu un jauniešu sporta skolā jau sajutuši šo atbalstu. “Jēkabs Nākums ir mūsējais, alūksnieši vienmēr ar viņu ir lepojušies un uzskatījuši par savējo. B.Broka apmeklēja Alūksnes novada pašvaldību, tikās ar domes vadību un sporta skolas pārstāvjiem, lai pārrunātu sadarbību un J.Nākuma piesaistīšanu mūsu sporta skolai,” saka L.Tomsone.

Visu panāks ar kopīgu darbu
Federācija uzņēmusies rūpi, lai jaunās biatlona paaudzes prasmes tiktu attīstītas caur kopīgu darbu un sadarbībā ar Latvijas sporta skolām. “Tas viss ir ar mērķi, lai Latvijas biatlonam būtu nākotne un nebūtu tā, ka tikai vienīgi Andrejs Rastorgujevs startē biatlona sacensībās un pārstāv Latviju. Mēs Alūksnē sapņojam, ka kādreiz varētu būt Latvijas biatlona izlase, kas sastāvētu, piemēram, no alūksniešiem! Īpaši svarīgs ir posms, kad biatlonisti sāk startēt junioru vecuma grupā, kā tas tagad būs arī mūsu šābrīža labākajiem jaunajiem biatlonistiem V.Ņedaivodinam un I.Deksnim. Ir svarīgi viņus noturēt biatlonā, jo Latvijas biatlona vēsturē ir gadījumi, kad šis vecums vairākiem biatlonistiem ir bijis lūzuma punkts un aktīvo sporta gaitu biatlonā pārtraukšana. Mums kopīgi jāstrādā, lai šādu gadījumu nebūtu, lai jauniešus noturētu biatlonā un lai viņi pēc tam būtu pieaugušo izlases dalībnieki,” saka L.Tomsone.

Iespēja apmeklēt
treniņnometnes
Alūksnes bērnu un jaunatnes sporta skolas biatlona grupas audzēkņi V.Ņedaivodins un I.Deksnis gada nogali un jauno gadu pavadīja Itālijā, trenējoties sniegotajos kalnos Antholcā. Treniņnometne Anthholcā notika ar Latvijas Biatlona federācijas atbalstu, jo sporta skolai nekad nav bijis tādu līdzekļu, lai audzēkņiem nodrošinātu iespēju trenēties sniegotos kalnos, kad tas viņiem ir vitāli nepieciešams.
“Iespēja trenēties kalnos ir viens no kopīgās sadarbības lielajiem ieguvumiem. Treniņus viņi ir aizvadījuši arī Šveicē, Austrijā. Patīkami, ka federācija mūsu vajadzības ņem vērā un rēķinās ar Alūksni kā nopietnu biatlona bāzi. V.Ņedaivodins un I.Deksnis šobrīd ir mūsu labākie jaunie biatlonisti, uz kuriem liekam cerības,” saka L.Tomsone. Jāuzsver arī, ka federācijas mērķis ir 2018.gada Olimpiskajās spēlēs Latvijai piedalīties biatlonā ar pilnībā nokomplektētu komandu vīriešiem un divām sieviešu grupas biatlonistēm. 

Izvirzītie mērķi lieli
J.Nākums ir bijušais biatlonists, vairākkārtējs Ziemas Olimpisko spēļu dalībnieks, šobrīd arī fitnesa treneris un uzņēmējs. Savulaik absolvējis Alūksnes 1.vidusskolu. J.Nākuma kā Latvijas biatlona izlases trenera darbs ar V.Ņedaivodinu un I.Deksni sākās jau pērn aprīļa vidū, bet pilnus apgriezienus uzņēma līdz ar jauno mācību gadu pērn septembrī, kad sāka sadarbību arī ar Alūksnes bērnu un jauniešu sporta skolu. J.Nākums brauc arī uz Alūksni, lai tiktos ar abiem jaunajiem biatlonistiem, Alūksnes biatlona treneri Sergeju Sverčkovu, pārrunātu treniņu stratēģiju un aizvadītu treniņus Alūksnes novada sporta centrā “Mežinieki”. Vienā no šādām apmeklējuma reizēm arī “Alūksnes Ziņām” bija iespēja tikties ar J.Nākumu, kurš atzina – izvirzītie mērķi ir lieli.
“B.Broka, kļūstot par Latvijas Biatlona federācijas prezidenti, sāka īstenot savu lielo un labo apņemšanos par to, lai Latvijas biatlons atkal atmirdzētu tādā gaismā, kā tas bija pirms vairākiem gadiem. Viens no veidiem, kā to sasniegt, bija uzrunāt bijušos Latvijas izlases biatlonistus, tostarp mani. Patīkami! Tā nu es tagad esmu arī Alūksnes bērnu un jaunatnes sporta skolas biatlona treneris. Man nebija sarežģīti pieņemt šo lēmumu, jo esmu saistīts ar Alūksni. Šobrīd Latvijas biatlonā ir viens A.Rastorgujevs. Mums jāstrādā tā, lai līdzīgi Rastorgujevi Latvijas biatlonā mums būtu vairāki! Strādājam, lai to izdarītu,” saka J.Nākums.

Interese jāraisa jau bērnos
Lielākais darbs ar V.Ņedaivodinu un I.Deksni paveikts treniņnometnēs ārzemēs. “Ingus rudenī bija nometnē Norvēģijā, kur braucu viņam līdzi. Tikmēr Vladislavs vairāk trenējās individuāli, bet gada nogalē abi bija tresniņnometnē Itālijā. Gan V.Ņedaivodins, gan I.Deksnis ir augstākās meistarības sportisti,” uzsver J.Nākums. Viņš uzsver, ka ir jāstrādā tā, lai jau bērnos raisītu interesi par biatlonu, lai viņi izvēlētos sevi attīstīt šajā sporta veidā. “Kad notiek treniņš, piemēram, “Mežiniekos”, kur līdztekus I.Deksnim un V.Ņedaivodinam trenējas arī citi Alūksnes biatlonisti, pieeju viņiem klāt, aprunājos, iesaku, ko un kā labāk darīt. Mērķis ir savas zināšanas biatlonā jaunajai paaudzei nodot kompleksi. Pēc šādas sarunas šiem jaunajiem biatlonistiem uzreiz ir citādāka attieksme,” novērojis J.Nākums. Viņš ir arī iniciators mājaslapai internetā “www.gribuslēpot.lv”, popularizējot distanču slēpošanu, pats ir arī distanču slēpošanas treneris, apmācījis vairākus simtus interesentu. ◆

Kategorijas