Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Arvien vairāk apdrošina īpašumu – baidoties no zagļiem

2010. gada 25. maijs 13:14

1408

Ikviens no mums dzīvo stingrā pārliecībā, ka mūsu nams ir mūsu drošais patvērums! Mājas ir tā vieta, kur jūtamies droši, mierīgi, gaidīti, kur vēlamies atgriezties. Tāpēc jo īpaši būtiski ir pasargāt savas mājas no dažādiem negadījumiem, tās apdrošinot.

Liela daļa mūsu klientu ir cilvēki, kuru māja vai dzīvoklis iegādāti uz kredīta un bankas prasa, lai šos nekustamos īpašumu apdrošina, bet arvien vairāk cilvēki domā kā pasargāt savu īpašumu no ļaundariem.
Pēc BTA datiem Alūksnes novadā procentuālais sadalījums apdrošinātajiem nekustamajiem īpašumiem - mājām un dzīvokļiem ir aptuveni 50% pret 50%. Dzīvokļos tādi gadījumi kā, piemēram, cauruļvadu plīsumi, kanalizācijas stāvvadu bojājumi, uguns nelaimes utt., ir visai bieža parādība. Negadījumi, kas ir saistīti ar privātmājām, ir ievērojami postošāki. Īpaši tiek apdrošinātas koka mājas, attiecībā uz kurām ir vislielākā varbūtība, ka varētu notikt negadījums.

Bieži vien klienti izvēlas apdrošināt savu īpašumu nevis atjaunošanas vērtībā, bet gan uz atlikušo kredīta summu bankā. Tādā veidā klienti veic zemapdrošināšanu. Tas noteikti norāda uz zemo sabiedrības maksātspēju kopumā. Bet ir klienti, kuri paši izvēlas apdrošināt nekustamo īpašumu, jo viņiem tas liekas pašsaprotami. Vēl esam novērojuši, ka cilvēku interese par apdrošināšanu ir augusi, savukārt maksātspēja strauji kritusi, tiek sagatavoti piedāvājumi un tad cilvēki domā, ko darīt. Bieži gaida atlaižu kampaņas  un īpašos piedāvājumus, lai būtu iespēja ieekonomēt.

Runājot par tendencēm, Alūksnē lielākā daļa no pieteiktajiem negadījumiem attiecas uz applūdušajiem dzīvokļiem, tāpēc aizvien populārāka kļūst dzīvokļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, jo cilvēki sāk saprast, ka katram kādreiz var gadīties nejauši sabojāt cita īpašumu, piemēram, aizmirst noslēgt ūdens krānu, aizsalst radiatori, sliktākajā gadījumā piemeklē uguns nelaime, kā rezultātā tiek bojāts ne vien paša, bet arī kaimiņu īpašums. Un otram nodarītie zaudējumi ir jāsedz.

Apdrošina kustamo mantu
Aizvien pieaugošās noziedzības dēļ, cilvēki biežāk apdrošina arī savu kustamo mantu, kas atrodas mājā vai dzīvoklī. Manta tiek piesaistīta konkrētajam īpašumam vai adresei, taču pastāv izņēmumi, proti, priekšmeti, lietas, kuras var tikt lietotas arī ārpus konkrētā īpašuma, piemēram, kažoki, dārglietas, foto un video tehnika, arī portatīvie datori utt., un apdrošināšana darbosies tajā teritorijā, kas norādīta apdrošināšanas polisē. Piemēram, slēdzot apdrošināšanas līgumu ar savu klientu, vienojas un polisē norāda, kuras no apdrošinātajām lietām tiks izmantotas ārpus konkrētā īpašuma. Tādā veidā polisē tiek noteikta arī teritorija, kurā attiecībā uz šīm lietām būs spēkā apdrošināšana, piemēram, Latvijas Republikas, Eiropas Savienības (ES) valstu teritorijā vai visā pasaulē. Tātad, ja savā polisē būsiet iekļāvuši, ka konkrētā manta tiek apdrošināta visā ES teritorijā, tad, ja ar šo mantu gadīsies kas nelāgs kādā no ES valstīm, jūs saņemsiet pilnu apdrošināšanas atlīdzību.

Nejautā pēc informācijas
Veicot nekustamā īpašuma apdrošināšanu, klienti neizprot, ko nozīmē „atjaunošanas vērtība” vai „zemapdrošināšana”, kā arī reti kad uzdod dažādus viņus interesējošos jautājumus apdrošināšanas speciālistam.

”Atjaunošanas vērtība”, tie ir nepieciešamie izdevumi, lai veiktu ēkas būvju vai remontieguldījumu atjaunošanu līdzvērtīgā kvalitātē un apjomā, kādā tā bija tieši pirms apdrošināšanas gadījuma iestāšanās. Nekustamā īpašuma optimālo rekomendējamo atjaunošanas vērtību aprēķina, par pamatu ņemot ēkas kopējo platību un viena kvadrātmetra būvizmaksas. Ja apdrošinājuma summa ir vairāk nekā 15% zemāka par apdrošināšanas vērtību, tad šādu situāciju sauc par ”zemapdrošināšanu”. Iestājoties apdrošināšanas gadījumam, zaudējums tiks atlīdzināts proporcionāli tikpat lielā apmērā, kā vērtības un apdrošināšanas summas attiecība, tas nozīmē, ka zaudējumi tiks atlīdzināti daļēji.

Tādēļ, lai klients nezaudētu neprognozējami lielus izdevumus nākotnē, iestājoties apdrošināšanas negadījumam, mēs iesakām apdrošināt savu nekustamo īpašumu atjaunošanas vērtībā. Jāmaksā, protams, būs vairāk, ja apdrošināšana tiks veikta atjaunošanas vērtībā, nevis zemapdrošināšanā, taču rezultātā, ja ar jūsu īpašumu notiks kas neparedzēts, pilnīgi visus zaudējumus segs apdrošinātājs.

Kam jāpievērš uzmanība, veicot apdrošināšanu?
Pamatā jebkuram apdrošinātājam ir standarta īpašuma apdrošināšanas piedāvājums. Īpašuma apdrošināšanas pamatrisku kategorijā, lielākoties, ietilpst uguns risks, šķidruma vai tvaika noplūde, dabas stihiskie posti (vētra, krusa), kā arī trešo personu prettiesiska rīcība (īpašuma bojāšana, zādzība ar ielaušanos, laupīšana, mehānisku transporta līdzekļa trieciens).
Taču, pirms iegādāties polisi, būtu jāpainteresējas arī par papildu apdrošināšanas iespējām un jāizvērtē tie riski, kas var draudēt tieši jūsu īpašumam. Tāpēc būtu ieteicams katram izvērtēt savu situāciju, izrunāties ar apdrošināšanas speciālistu un iekļaut savā polisē visus nepieciešamos riskus.

Kas ietekmē apdrošināšanas maksu?
ēkas būvniecībā izmantotie materiāli
īpašuma izmantošanas veids (piemēram, dzīvojamā ēka, pirts utml.)
izvēlētais pašriska apmērs
veiktie drošības pasākumi
īpašuma vērtība
īpašuma nepastāvīga apdzīvotība
mežam – tips, platība, vecums, atrašanās vieta un apdrošināšanas pašriska apmērs
mājdzīvniekiem – suga, vērtība un turēšanas apstākļi

Ja noticis negadījums...

1.Nekavējoties ziņo par negadījumu atbildīgajām iestādēm.
2.Pēc iespējas ātrāk par negadījumu paziņo savam apdrošinātājam.
3.Aizpildi atlīdzības pieteikumu un iesniedz dokumentus par apdrošināšanas gadījumu.  Atlīdzību var operatīvi un ērti pieteikt arī pa tālruni vai internetā.
4.Eksperts apskatīs, novērtēs radušos bojājumus un sastādīs tāmi, kas būs par pamatu kompensācijas apmēra noteikšanai. Jāatceras, ka nedrīkst uzsākt bojātā objekta remontu vai iznīcināt bojātās mantas, pirms apdrošināšanas sabiedrības pārstāvis tās nav apskatījis.

Kategorijas