Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nekad neapstāties godāt savu pagastu

Diāna Lozko

2016. gada 15. janvāris 00:00

10

Kalncempju pagastā deklarējušies 195 cilvēki, bet faktiski dzīvo aptuveni 100 iedzīvotāji. Kalncempjos darbojas arī sabiedriskais centrs, kura vadītāja ir Zeltīte Kākere. Viņa palīdz uzturēt pagasta kultūras dzīvi, kā arī pati kopā ar citām Kalncempju dāmām iesaistījusies līnijdeju dejošanā.

Ir jāturpina darīt
Reizi mēnesī Kalncempjos tiek organizēts kāds tematiskais pasākums, lai pagasta iedzīvotājiem būtu iespēja gan pabaudīt kultūru, gan izrauties no savas ikdienas. Pasākumus rīko Kalncempju pagasta sabiedriskais centrs, un Z.Kākere atzīst, ka pagastā ar mazu iedzīvotāju skaitu cilvēkus pamudināt būt aktīviem nebūt nav tik viegli.
“Tie, kuri ir akīvi un darboties griboši, tie arī nāk, bet tos, kuri ir kūtri, ir grūti izkustināt. Daudzi saka, ka grib to vai šo, bet, kad ir piedāvājums, tad tik un tā neatnāk. Reizēm nolaižas rokas, bet ir jāturpina darīt. Katram ir arī savas intereses. Gribētos gan, lai tie, kuri negrib nākt uz pasākumiem, lai tos arī nenopeļ. Uz sabiedrisko centru katru reizi nāk citādāks cilvēku skaits, un gadās, ka atnāk pat 17 cilvēki, kas Kalncempju pagastam ir tiešām daudz. Strādājam divas reizes nedēļā – ceturtdienās un sestdienās. Sestdienās parasti nāk skolas bērni, lai paspēlētu kādas spēles, kā arī izmantotu datoru. Centrs ir pulcēšanās vieta, kur nu katrs var atnākt parunāties un pavadīt savu brīvo laiku. Bērni nāk spēlēt arī galda hokeju un citas pieejamās spēles, bet jaunieši ierodas pārspriest dažādas aktualitātes. Pieaugušie gan nāk mazāk uz sabiedrības centru, bet vairāk apmeklē organizētos pasākumus,” stāsta Z.Kākere.

Notiks barikādēm veltīts atceres pasākums
Daudzi pasākumi tiek organizēti sadarbībā ar Viktora Ķirpa Ates muzeju. 20.janvārī pulksten 13.00 tur notiks barikādēm veltīts atceres pasākums, uz kuru tiek aicināti visi interesenti, kā arī it īpaši tie Kalncempju pagasta iedzīvotāji, kuri paši ir piedalījušies barikādēs. “Visi laipni aicināti uz šo pasākumu. Rīkojam pārsvarā pasākumus darbdienās pa dienu, jo tiem, kuriem ir savas saimniecības, netiek vakarā, bet tie, kuri strādā, netiek darbdienās. Ir jāpielāgojas, jo ziemā vakarā cilvēki uz pasākumiem negrib nākt - ir jau tumšs,” saka Z.Kākere.
Šogad sabiedriskais centrs 2.jūnijā svinēs savu piecu gadu jubileju, kad pagasta iedzīvotāji atskatīsies arī uz paveikto. Kāda īpaša centra aktivitāte ir kopīga ceļojumu aplūkošana. “Ja kāds pagasta iedzīvotājs ir bijis ceļojumā, aicinām viņu uz sabiedrisko centru parādīt fotogrāfijas un pastāstīt par ceļojumu arī pārējiem. Tā nu mums sanāk tāds kā neklātienes ceļojums visiem,” stāsta Z.Kākere.
Sabiedrības centram arī turpmāk ir daudzi un lieli plāni. Z.Kākere cer, ka arī Kalncempju pagasts piedzīvos uzlabojumus, taču zina, ka daudz ko ietekmē tieši ekonomiskais stāvoklis visā valstī. “Ir jāgrib darīt. Man ir arī ļoti laba komanda pašvaldībā – bibliotēkas vadītāja ar ļoti radošām idejām. Arī pagasta pārvaldes vadītāja sniedz atbalstu. Cik nu mēs pagastā esam darbinieki, tik katrs ar savām idejām atbalstām cits citu - viens jau nav karotājs. Atbalstītājiem - liels paldies! Regulāri arī aptaujājam iedzīvotājus par to, kādus pasākumus viņi vēlētos. Iespēju robežās cenšamies šīs vēlmes realizēt,” teic Z.Kākere. 

Nemitīgi mācāmies jaunas dejas
Kalncempju pagasta pārvaldes ēkas zālē trīs reizes mēnesī notiek arī līnijdeju mēģinājumi. “Mūsu vadītāja ir Spulga Upāne no Kalnienas. Kopumā esam sešas dejotājas,” stāsta Z.Kākere, kura līnijdejas dejo jau trešo gadu. Interesantākais ir tas, ka līnijdejas klasiski dejo biksēs, taču Kalncempju pagasta līnijdeju kolektīvs šogad izlēma izveidot vienotus tērpus – svārkus. “Ar to mēs laikam arī atšķiramies. Līnijdejas nebūt nav vieglas - katrai dejai soļi ir atšķirīgi. Nemitīgi mācāmies jaunas dejas, tāpēc ir ļoti jādomā līdzi,” teic Z.Kākere. Viņa atzīst, ka nav tādu vārdu, kuri pamudinātu iesaistīties tos, kuri ir kūtri. “Esmu mēģinājusi iesaistīt, uzrunājot individuāli, bet pat tad cilvēki nenāk. Pati gribētu dzirdēt vārdus, kuri palīdzētu kādu pamudināt iesaistīties,” pauž Z.Kākere. Diemžēl jāsecina, ka vislielākie pasākumu un aktivitāšu kritizētāji ir tie, kuri nekur neiesaistās. “Kritizētāji paši nenāk, bet viņiem patīk kritizēt,” pauž Z.Kākere. Viņa aicina ikvienu cilvēku novērtēt to, kas tiek darīts viņu pagastā, jo bez aktīviem ļaudīm pagastā kultūras dzīve būtu pavisam apklususi. ◆

Kategorijas