Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Katrai maizei ir sava garoziņa

Diāna Lozko

2016. gada 22. janvāris 00:00

2910

(Turpinās no 1.lappuses)

Nu jau gandrīz septiņus mēnešus Kolberģī darbojas maiznīca un krodziņš “Airīši”. Tas ir kā piemērs cilvēku uzņēmībai un mīlestībai pret vienkāršo un sirsnīgo. “Airīšos” tiek cepta arī īpaša maize pēc sentēvu metodēm podiņu krāsnī.

Ideja lolota jau ilgāku laiku
“Airīšu” vadītājs Armīns Taimiņš stāsta, ka pirms sava biznesa uzsākšanas vienmēr jāizsver gan plusi, gan mīnusi. “Vairākkārt apsvērām to, bet beigu beigās nonācām pie tā, ka vēlamies savu biznesu uzsākt tieši šeit,” stāsta A.Taimiņš. Ideja par savu ēdināšanas uzņēmumu tika auklēta un lolota jau ilgāku laiku, un Kolberģis šai vietai tika izvēlēts gluži nejauši. “Ilgus gadus dzīvoju Rīgā. 1997.gadā pabeidzu Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju, bet 2001.gadā absolvēju augstskolu “Turība”, kur mācījos viemīlības un uzņēmējdarbības nozari. Pēc tam ilgus gadus nostrādāju aviokompānijā “airBaltic”. Karjeru uzsāku kā stjuarts un laika gaitā kļuvu par stjuartu grupas vadītāju. Kompānijā tādi ir vairāki. Daļa darba noritēja ofisā, bet otra daļa  - lidojumos. 2011.gadā izlēmu, ka jādodas prom, jo biju nostrādājis jau astoņus gadus. Kooperējoties ar savu draugu Aivaru Neimani, izlēmām, ka varētu uzsākt kaut ko jaunu, un nolēmām atvērt savu maiznīcu. Esmu alūksnietis, bet manas dzimtās mājas ir Kolberģī. Sākotnēji gan doma nebija atgriezties tieši Kolberģī, jo meklējām dažādas iespējas arī citās vietās Latvijā, bet tad, šķetinot variantus, mēs nonācām pie sludinājuma, ka tirgo ēku Kolberģī. Summa bija salīdzinoši neliela, un tā, savelkot visus plusus un mīnusus, nolēmām savu darbību uzsākt šeit,” stāsta A.Taimiņš. Maiznīcas izveidē palīdzējuši gan pašu iekrātie līdzekļi, gan arī Lauku atbalsta dienesta sniegtais finansiālais atbalsts. Projektā “Laba maize garšo visiem” uzņēmums ieguvis 50 procentu līdzfinansējumu iekārtu un darbgaldu iegādei.

Top pēc sentēvu metodes
“Airīšos” tiek cepta gan maize, gan picas, kā arī apmeklētāji var atnākt un nobaudīt kādu dzērienu. Rudzu maize, rudzu maize ar augļiem, saldskābmaize un saldskābmaize ar piedevām “Airīšos” top pēc sentēvu metodes. “Mums ir podiņu krāsns, kurā uz kloniņa tiek izkurināta malkas deva. Oglītes tiek sabīdītas tādā kā kabatiņā. Kad kloniņš ir notīrīts tīrs, uz kļavu lapām tiek izvietoti kukulīši un likti iekšā. Katrai maizītei ir arī sava abriņa no oša koka. Nevar mīcīt rudzu maizes mīklu un saldskābmaizes mīklu vienā abrā, tāpēc katrai maizītei ir sava abra. Vasarā savācam kļavu lapas, uz kurām cepam maizi. Savukārt baltmaizi cepam elektriskajā plītī, tai ir plāna garoziņa. Arī picu cepšanai tika iegādāta profesionāla picu cepšanas krāsns,” stāsta A.Taimiņš. Viņš atzīst, ka Kolberģu iedzīvotāji jauno maiznīcu un krodziņu sākotnēji tomēr uzņēmuši ar skepsi, jo nezinājuši īsti, ko gaidīt no jaunā uzņēmuma. Nu šī vieta ir izpelnījusies arī kolberģiešu mīlestību un palaikam te iegriežas arī vietējie cilvēki.

Ir vienkārši jāsāk darīt
“Pats grūtākais, uzsākot biznesu, bija neziņa, bet, kad sāc darīt, tad viss top skaidrs. Ir vienkārši jāsāk darīt, jāsaņemas un ir jābūt drosmei. Protams, neiztikt arī bez veiksmes faktora un jāņem vērā, ka, kaut ko atverot pavisam nelielos ciematiņos, ir jāapsver, vai kredīta ņemšana atmaksāsies. Ja var iztikt bez kredīta un ar līdzfinansējumu, tad šādu ideju var apsvērt,” pauž A.Taimiņš.
“Airīšos” ir iespējams pasūtīt arī slēgtos vakarus, un A.Taimiņš aicina arī uz ballītēm, kuras gan pašlaik te notiek vēl diezgan reti. “Šad tad rīkojam arī ballītes, un tāda iespēja būs arī nākotnē. Piektdienās un sestdienās strādājam ilgāk – līdz pulksten 23.00. Ir iespēja atbraukt un pasēdēt. Ceru, ka jau martā mums būs pieejama arī banketu zāle. Strādājam gan tikai ceturtdienās, piektdienās, sestdienās un svētdienās,” stāsta A.Taimiņš.
Atgriezties no Rīgas uz dzīvi Kolberģī nebūt nav bijis grūti un arī vadīt maiznīcu un krodziņu, lai arī ir izaicinājums, esot tomēr patīkami, jo sirdslietu darīšana vienmēr dod gandarījumu. “Šeit dzīvojot, ir ļoti daudz plusu, it īpaši vasarā. Ir tādas lietas, kuras nekad nebūtu iespējamas, dzīvojot Rīgā. Te vasarā es varu iziet no mājas un tepat arī sauļoties. Varu vakarā mierīgi aizslēgt krogu, aizdoties līdz laivai un iebraukt ezerā, kur ir miers un idille. Kolberģis ir tuvu Alūksnei, un nekur tālu nav jābrauc. Pāris kilometrus tālāk no šejienes ir arī sēņošanas un ogošanas vietas. Ziemā, protams, ir mazliet grūtāk, jo ir mazāk iespēju. Viss sastingst, agri kļūst tumšs. Katrai maizei ir sava garoziņa – ir savi plusi un mīnusi, taču galvenais pluss ir tas, ka esi savā dzimtajā vietā un dari to, kas tev patīk. Apkārt ir arī tuvākie cilvēki, un man patīk tas darbs, ko es šobrīd daru. Protams, vienmēr var vēlēties, lai iet labāk, bet tas viss ir atkarīgs no tevis paša,” teic A.Taimiņš. ◆

Kategorijas