Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Virsmežniecības teritorijā nomedī 6 lūšus un 8 vilkus

Mārīte Dzene

2016. gada 22. janvāris 00:00

8

Līdz ar sniega segas izveidošanos var sekot vilku un lūšu pēdām, tāpēc mednieki aktivizējas šo zvēru medībām. Ziemeļaustrumu virsmežniecības teritorijā ir nomedīti 6 lūši un 8 vilki.
 
Medību dieviete dāvā veiksmi
Virsmežniecības inženieris medību jautājumos Laimonis Kļaviņš informē, ka pēdējos divus vilkus mednieki nošāvuši Mārkalnes pagastā 8.janvārī. „Medībās iesaistījās Mārkalnes, „Silamalu”, Ziemera un Jaunlaicenes mednieki - pavisam bijām 19 mednieki un 5 dzinēji. Medību dieviete Diāna bija mūsu pusē, tāpēc medības bija veiksmīgas. Tika nomedīti divi pieauguši vilki - māte un tēvs,” stāsta medību vadītājs Guntis Bondars.
Mārkalnes apgaitas mežzinis G.Bondars 8.janvāra rītā apsekoja savu teritoriju un pamanīja svaigas divu vilku pēdas. Lai gan sals bija mīnus 29 grādi, viņš sāka lenkt vilkus un sekoja tiem līdz Vilku gāršai. Tur abi pelēči palika Akaviņas upes krastā. „Zvanīju medniekiem, lai gan neticēju, ka tik lielā aukstumā viņi būs gatavi medīt. Tomēr sabrauca kuplā skaitā. Apmēram pulksten 14.30 mednieki ieņēma pozīcijas, un jau pēc 10 minūtēm atskanēja pirmie šāvieni. Ziemerietis Valdis Pepernieks nomedīja vilku māti un Ivars Jermacāns – tēvu,” precizē G.Bondars. Šajā sezonā tie ir pirmie nomedītie vilki. Kopš uzsniga sniegs, regulāri tiek apsekotas medību platības. „Vilku ir daudz. Arī pirmdien redzēju, ka četri vilki ir sirojuši mūsu platībās. Lencu tos līdz Igaunijas robežai. Sāk parādīties arī lūši, jo atjaunojas stirnu populācija,” secina G.Bondars.
Rosina aktīvāk medīt plēsējus
Pirmais vilks tika nomedīts Gulbenes novada Daukstu pagastā jau 11.augustā, pēc tam Gulbenes novadā vilki nav nomedīti. Labāk veicies medniekiem Apes un Alūksnes novadu pagastos: Trapenes, Jaunannas, Mārkalnes un Mālupes, kā arī Smiltenes un Valkas novadu Bilskas un Zvārtavas pagastā.
Pirmais lūsis tika nomedīts 4.janvārī Gulbenes novada Lejasciema pagasta teritorijā. Malienas pagastā lūsi nomedīja 7.janvārī, Annas pagastā – 12.javārī, Valkas novada Grundzāles pagastā – 13.janvārī, Jaunannas pagastā – 16.janvārī, Gulbenes novada Stradu pagastā – 16.janvārī. L.Kļaviņš secina, ka citviet valstī jau nomedīts krietni vairāk vilku un lūšu. Šajā medību sezonā Latvijā atļauts nomedīt 250 vilkus, bet iepriekšējā sezonā tika nomedīti 267 vilki no atļautajiem 300, liecina Valsts meža dienesta informācija. Lūšu limits valstī ir 150 dzīvnieki, no kuriem Ziemeļaustrumu virsmežniecībā var medīt 15 lūšus. „Vilku limits virsmežniecībām nav noteikts. Kuri mednieki aktīvāk dosies medībās, tie arī vairāk nomedīs. Sniegs tagad ir visu virsmežniecību teritorijās, medniekiem atliek vien vairāk doties plēsēju medībās,” norāda L.Kļaviņš.
2014./2015.gada medību sezonā tika nomedīti 172 lūši, bet limits bija 175.

Medību limitus nosaka
aprēķini
Sabiedrības iniciatīvu portālā „Manabalss.lv” notiek parakstu vākšana, lai samazinātu vilku un lūšu medību apjomu un medību sezonas garumu Latvijas teritorijā. Portālā tiek norādīts, ka mūsdienu Eiropā vilki un lūši ir aizsargājamas dzīvnieku sugas, bet Latvijā apšauj 43 procentus vilku populācijas, turklāt šo dzīvnieku medību sezona ilgst 9 mēnešus. L.Kļaviņš vērtē, ka parakstu vācēji neko nesaprot ne no medībām, ne no meža zvēru populācijām. „Tā ir kādas cilvēku grupas iegriba. Latvijā tiek veikts vilku un lūšu monitorings. Pēc pēdējā Latvijas ziņojuma Eiropas Savienībai var secināt, ka valstī ir stabila šo zvēru populācija. Nomedījot noteikto limitu, nevar ietekmēt šo zvēru skaitu. Ja piekritīs nemedīt, tad šiem parakstu vācējiem vajadzēs no plēsējiem sargāt zemnieku lopu ganāmpulkus,” skaidro L.Kļaviņš. Viņš uzsver, ka medību limitus nosaka zinātniska izpēte un aprēķini. ◆

Kategorijas