Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Masāža - iespēja dot labsajūtu

Līga Vīksna

2016. gada 22. janvāris 00:00

3955

Kopš janvāra Alūksnes novadā ir par vienu saimnieciskās darbības veicēju vairāk – Jūlija Irtiševa reģistrējusi masāžas pakalpojumu sniegšanu Alūksnē. Viņa atzīst, ka masāža un fizioterapija ir viņas sirdslieta. Jaunietei uzticības kredītu līdz ar veiksmes vēlējumiem devusi arī Alūksnes novada pašvaldība, jo Jūlija kopš decembra ir viena no pašvaldības jauniešu biznesa ideju konkursa uzvarētājām.
J.Irtiševa bērnību pavadījusi Pededzes pagastā, mācījusies Pededzes pamatskolā, pēc tam Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā. Šobrīd ir trešā kursa studente Rīgas Stradiņa universitātē, neklātienē studē fizioterapiju. Viņas sapnis ir pabeigt augstskolu un pilnveidot zināšanas masāžā, jo pirmais solis sava masāžas salona tapšanā jau sperts.

Starp vēsturi un masāžu
J.Irtiševa atzīst – doma par to, ka varētu mācīties par masieri, radusies ģimnāzijas laikā. Lai gan toreiz bijusi arī liela interese par vēsturi, ģimnāzijā rakstījusi arī zinātniski pētnieciskos darbus par dažādām vēstures tēmām, tomēr secinājusi, ka vēsturnieka profesija nevilina tik ļoti kā masieres darbs.
“Secināju, ka būt tikai masierim nebūs vērtīgi, nepieciešamas plašākas zināšanas, tādēļ iestājos augstskolā studēt fizioterapiju. Tā ir ārstēšana, kas vērsta uz cilvēka fizisko ķermeni un tā funkcionēšanu – kustību veicināšanu un atjaunošanu, terapiju, masāžu, slimību ārstēšanu, atgūšanos pēc traumām un citu. Jau kopš bērnības man patīk būt pie cilvēkiem, palīdzēt viņiem, čubināt, pamasēt ģimenes locekļus – viņi atzina, ka man tas labi padodas, kas savukārt man bija stimuls izglītoties šajā ziņā. Mācoties ģimnāzijā, ar klasi aizbraucām uz Sporta akadēmiju iepazīt augstskolu, tur apgūstamās profesijas. Redzot, kas ir fizioterapeits, mani ļoti ieinteresēja šī profesija. Tagad varu teikt, ka masāža ir mana sirdslieta!” viņa stāsta.

Zināšanas papildina kursos
Jūlija uzskata, ka Rīgas Stradiņa universitāte ir visprestižākā augstākās izglītības iestāde valstī, kur gūt ar medicīnu saistītās zināšanas. “Turklāt ar Rīgas Stradiņa universitātē iegūto augstskolas diplomu var pēc tam strādāt arī ārzemēs. Atzīstu, ka man arī agrāk bija iecere par darbu ārzemēs, bet šobrīd domas ir mainījušās. Vasarā es izgāju  apmācības kursus un ieguvu masiera sertifikātu klasiskajā masāžā. Prakses nolūkos esmu veikusi masāžu sev pazīstamiem cilvēkiem. Tad no paziņām uzzināju par iespēju piesaistīt finansējumu no Alūksnes novada pašvaldības jauniešu biznesa ideju konkursā – pieteicos!
Man ir liels atbalstītāju loks – viņi man ļoti daudz palīdzēja, lai uzrakstītu projektu. Esmu ļoti priecīga, ka tas guva atbalstu. Draugi man arī palīdzēja remontēt un iekārtot pašreizējās darba telpas, ko īrēju no uzņēmuma “AL&EJA”. Pēc iepriekšēja pieraksta tur veicu masāžu. Man ļoti daudz palīdz un atbalstu sniedz masiere Marija Sudāre, pie viņas eju arī praksi. Paldies visiem, kuri mani šajā procesā ir atbalstījuši un palīdzējuši! Paldies arī Alūksnes novada pašvaldībai, kas piešķīra finansējumu un noticēja, ka man izdosies!” saka J.Irtiševa.

Atbildīgais solis
Alūksnes novada dome J.Irtiševas projektu atbalstīja, piešķirot 1733 eiro. Šo finansējumu viņa tērēs, lai iegādātos kušeti, mazvērtīgo inventāru – galdu, krēslus, paklāju, lai telpu radītu mājīgāku. “Manuprāt, ir ļoti labi, ka pašvaldība piešķir finansējumu jauniešu biznesa idejām – tas veicina to, ka jaunieši paliek savā novadā un strādā šeit, iedrošina uzsākt kaut ko savu un sniedz finansējumu pirmajam solim. Šobrīd Alūksnē darba piedāvājumu ir ļoti maz, ja nu vienīgi kādā veikalā, tādēļ sava biznesa uzsākšana ir viena no iespējām,” spriež J.Irtiševa. Viņa ir pārliecināta, ka laika gaitā izveidos mājīgu masāžas salonu, ieguldot gan savus personiskos līdzekļus, gan pašvaldības piešķirtos.
Jūlija atzīst – nedaudz ir bail uzsākt kaut ko savu, jo tas notiks pirmo reizi, bet ir apņēmīga un mērķtiecīga. “Tas ir mans atbildīgais solis savā dzīvē. Kaut kad visiem pienāk mirklis, kad pamazām jānostājas uz savām kājām – šis ir mans,” saka J.Irtiševa.

Sapnis par čampi galvas masāžu
Jūlijai vēl jāstudē 2,5 gadus, lai iegūtu fizioterapeita specialitāti. Studēt fizioterapiju vēlas daudzi, jo gadā, kad viņa stājās augstskolā, uz 36 budžeta vietām pretendēja aptuveni 400 jaunieši. “Es biju pirmajā simtniekā, līdz budžeta vietai man pietrūka nedaudz, bet beigās izšķīros par labu neklātienes studijām. Uz skolu braucu pirmdienās un otrdienās, daudz jāmācās patstāvīgi, toties šāds grafiks ļauj man savienot mācības ar darbu,” saka jauniete.
Jūlija uzsver, ka masieris ar fizioterapeita izglītību var daudzveidīgāk un pilnvērtīgāk palīdzēt cilvēkiem. “Varu ne tikai izmasēt, bet arī, piemēram, izkustināt locītavas. Šobrīd piedāvāju veikt klasisko masāžu, bet nākotnē vēlos papildināt zināšanas, lai varu veikt arī ajūrvēdas masāžu un čampi galvas masāžu, ko šobrīd Alūksnē neviens nepiedāvā. Čampi masāža ir viens no ajūrvēdiskās masāžas veidiem, kad masē plecu daļu, rokas un galvu, normalizējot asinsriti un limfas cirkulāciju, mazina muskuļu saspringumu, novērš galvassāpes un citu,” stāsta J.Irtiševa. Tiklīdz viņa būs ieguvusi fizioterapeita specialitāti, tā uzsāks ārstnieciskās masāžas kursus, lai iegūtu arī šādu sertifikātu un varētu piedāvāt ārstniecisko masāžu. ◆

Kategorijas