Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skriešana var būt arī māksla

Agita Bērziņa

2016. gada 29. janvāris 07:31

1260

28 maratoni 28 pilsētās 28 dienās! Šādu mērķi  izvirzījis novadnieks Dins Vecāns, kurš pavisam neierastā veidā 28 dienās noskries maratonus katras Eiropas Savienības valsts galvaspilsētā, lai Latvijā tiktu atbalstīta papildu finansējuma piešķiršana vēža diagnosticēšanai un ārstēšanai, kas dotu cilvēkiem iespēju dzīvot.

Sākot ar 15.maiju, D.Vecāns 28 Eiropas galvaspilsētu sirdīs iepretim atpazīstamiem apskates objektiem gluži kā ielu mākslinieks skries maratonam līdzvērtīgu distanci uz skrejceļa. “Es skriešanu pielīdzinu mākslas performancei. Visiem ir zināms, ka ielu muzikanti un dejotāji ir mākslinieki, bet vai skriešana arī var būt māksla? Radot tam atbilstošus apstākļus – var! Daudz cilvēki skrien, taču neviens to nav izmantojis kā mākslas performanci. Katrā pilsētā uz skriešanas celiņa skriešu 42 kilometrus, kas ir maratonam līdzvērtīga distance. Tās būs apmēram četras līdz piecas stundas, kad mani varēs atbalstīt tūkstošiem skatītāju, garāmgājēju un apmeklētāju katru dienu. Visa projekta laikā tie būs 1200 labdarības kilometri. Vēža ārstēšana ir aktuāla problēma ne vien Latvijā, bet visā pasaulē,” stāsta viņš. Dins pamanījis iniciatīvu, kuru sabiedrības iniciatīvu platformā “manabass.lv” uzsāka Onkoloģisko pacientu organizāciju alianse, un nolēma viņiem palīdzēt tikt sadzirdētiem.

Savukārt D.Vecāna ideju īstenot viņam palīdz ielu sporta un kultūras kustības pasākumu rīkotāji “Ghetto Games”, kas tradicionāli vasarā arī Alūksnē organizē strītbola sacensības. Šobrīd sabiedrības iniciatīvu platformā “manabalss.lv” notiek parakstu vākšana par Veselības ministrijas iesniegto pieprasījumu Finanšu ministrijā par papildu finansējuma piešķiršanu 10 miljonu eiro apmērā onkoloģisko slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai. “Nebūsim slinki, atvēlot vien pāris minūtes un parakstoties par iniciatīvu “Lai vēzis būtu ārstējama slimība”, var dot cerību tūkstošiem cilvēku,” aicina Dins.

Savu skriešanas performanci D.Vecāns pielīdzina vēža slimības ārstēšanai. “Manā gadījumā “skriešanas celiņš” ir pielīdzināts sarežģījumam, kas slima cilvēka gadījumā ir slimība. Pati skriešana ir iekšēja cīņa - gluži kā vēža slimniekiem. Es skriešu maratonu uz skriešanas celiņa jeb vizuāli no malas skatoties – uz vietas. Garāmejošs cilvēks, uz mani paskatoties vien, nevarēs pateikt, vai esmu sācis tikko skriet vai pieveicis 15 kilometrus, vai attiecīgajā dienā man vēl jācīnās ar atlikušajiem trīs kilometriem. Pēc maratona jeb slimības uzvarēšanas sākas jauns daudzsološs posms,” stāsta D.Vecāns. Ceļā Dins dosies ar atbalsta grupu divu cilvēku sastāvā. “Sadarbībā ar “Ghetto Games” attiecīgi plānojam budžetu un turpinām piesaistīt līdzekļus. Zinu, ka to paveikšu, jo man ir spēcīga atbalsta komanda. Ideju sociālajos tīklos un citur popularizēsim kopā ar domubiedriem no “Ghetto Games” kustības. Ticu, ka kopīgi izdosies uzrunāt cilvēkus un panākt balsu savākšanu,  bet galvenais – mēs padomājam par saviem līdzcilvēkiem un savu veselību. Tas taču ir pats dārgākais, kas mums ir!” pauž viņš.

Kategorijas