Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vizīte pie neirologa – migrēnas varā

Anastasija Miteniece

2016. gada 29. janvāris 00:00

28

Galvassāpes ir simptoms, kas mūsdienās skar kā vecākus, tā arī gados jaunus cilvēkus. Lielākoties šo sāpju izcelsme tiek noskaidrota un prasmīgi izārstēta, taču ne migrēnas gadījumā. Migrēna ir hroniska saslimšana, kuras laikā cilvēks izjūt spēcīgas lēkmjveida galvassāpes, kuras var mazināt, taču nav iespējams izārstēt pavisam. Vizītē pie Svetlanas Kaļenčukas, sertificētas neiroloģes ar 35 gadu darba pieredzi, izzinājām migrēnu  – tās cēloņus, sekas un unikālu ārstēšanas veidu.
S.Kaļenčuka sāk ar skaidrojumu: «Galvassāpes ir kādas noteiktas galvas smadzeņu slimības simptoms. Sākumā ir svarīgi noteikt precīzu diagnozi. Tātad vispirms mēs izslēdzam onkoloģisko slimību varbūtību. Pēc tam, pamatojoties uz simptomiem un papildu izmeklējumiem, noskaidrojam sāpju izcelsmi un precizējam slimību.»

Slimība ar auru
«Īsta migrēna vairumā gadījumu ir pārmantota slimība, kas biežāk raksturīga sieviešu dzimtes pārstāvēm. Migrēnas sākums novērojams jau agrā vecumā. Patoģenēze jeb slimības rašanās iemesls vēl joprojām tiek pētīts, bet galvenās pētījumu vadlīnijas norāda, ka, galvas smadzeņu asinsvadiem strauji paplašinoties, iestājas mikrotūskas stāvoklis, kas veicina grūti remdējamas sāpes. Pastāv viedoklis, ka pie vainas ir haotiska tonusa maiņa asinsvados – tie paplašinās un sašaurinās tik haotiski, ka cilvēku piemeklē ne tikai galvassāpes, bet jūtama arī pulsācija. Cēlonis ir bioķīmiskas kļūmes, kuras saistītas ar serotonīnu (vielu centrālajā nervu sistēmā),» stāsta S.Kaļenčuka.
Neiroloģe skaidro, ka slimībai ir vairāki paveidi. Pastāv migrēna bez auras un migrēna ar auru. Abos gadījumos cilvēks izjūt spēcīgas sāpes vienā vai, retāk, abās galvas pusēs. Gadījumus, kad sāpes jūtamas tikai vienā galvas daļā, sauc par hemikrāniju. Klasiskā migrēna ilgst no 4 līdz 72 stundām. Pat ja šajā periodā nenotiek nekāda medicīniskā iejaukšanās, pēc laika sāpes norimst. Migrēnas aura ir pazīme, kura parādās pirms spēcīgām galvassāpēm. Auras izpausmes var būt kā fonofobija (paaugstināts jūtīgums pret skaņām) un fotofobija (jūtīgums pret gaismu), tā arī redzes traucējumi un fotopsija, kad redzes laukā parādās spīdoši objekti.

Kā to ārstēt?
S.Kaļenčuka stāsta: «Migrēna nav pilnībā izārstējama, taču ir iespējams ievērojami mazināt lēkmju intensitāti un biežumu. Pirmais, kas jāzina ārstam, – kāds ir to biežums. Ja cilvēks piedzīvo lēkmes vienreiz pusgadā, tiek izrakstītas antimigrenozās zāles. Tās būs divas tabletes – vienu glabāsiet mājās, otra vienmēr būs līdzi. Šī tablete jāpaspēj iedzert pašā lēkmju sākumā – pirmajās desmit minūtēs. Tādā gadījumā sāpes pāries tuvākajās minūtēs. Iedzerot tableti pēc 40 minūtēm, process nebūs kontrolējams un lēkme turpināsies. Ja cilvēks piedzīvo biežākas lēkmes, tiek piemērots kombinētais ārstnieciskais kurss. Tie būs antidepresanti, beta blokatori, analgētiķi, vazoaktīvie preparāti un antikonvulsanti. Katrs no medikamentiem iedarbojas uz savu faktoru.»
Slimības saasināšanos bieži veicina dažādi faktori. Dažādiem cilvēkiem tie var būt atšķirīgi produkti. Piemēram, sarkanvīns vai šokolāde. Tie var būt arī citi produkti, uz kuriem slimnieks reaģē alerģiski. Tieši alerģiskā organisma reakcija veicina un provocē lēkmi. Citi faktori ir stress un miega trūkums, spilgta gaisma, pārāk skaļi trokšņi vai fiziska pārslodze. Migrēnas slimniekiem vajadzētu atturēties arī no sildošām procedūrām – sauļošanās un uzturēšanās pirtī.
«Ir tādi tautas līdzekļi, kas īslaicīgi spēj remdēt spēcīgās sāpes. Katrs cilvēks atkarībā no slimības kairinātājiem meklē veidu, kā šo kairinājumu noslāpēt. Ir cilvēki, kuriem palīdz citramons, jo tā sastāvā ir paracetamols un aspirīns, kas bloķē sāpes, un kofeīns, kas tonizē un sašaurina asinsvadus. Ir pacienti, kuriem līdz slapja dvieļa turēšana uz galvas, jo vēsums arī sašaurina asinsvadus. Uzturēšanās tumsā palīdzēs tiem, kuri izjūt fotobailes – šo pacientu acis, ieraugot dienas gaismu, veras ciet reflektori. Cilvēki, pamatojoties uz savām izjūtām, atrod sev piemērotāko sāpju remdēšanas veidu,» skaidro S.Kaļenčuka.

Kas jāzina migrēnas
slimniekiem?
Migrēnu kategoriski nedrīkst neārstēt. Pastāv pētījumi, kuros pierādīts, ka cilvēkiem ar nelieliem asinsvadu defektiem stipru migrēnas lēkmju laikā galvā notiek mikroplīsumi un asinsizplūdumi. Biežas migrēnas lēkmes, kas netiek ārstētas, bet tiek pārciestas, var novest pie hemorāģiskā insulta jeb smadzeņu bojājumiem.
Jāatceras, ka analģētiķi ir pretsāpju līdzekļi, taču neatbilstoša vai pārmērīga pretsāpju medikamentu lietošana nediagnosticētas migrēnas gadījumā izraisa komplikācijas, rada smagu hronisku galvassāpju attīstības risku.
Migrēna pilnīgi noteikti jādiagnosticē pie ārsta, jo tās simptomus bieži imitē tāda slimība kā kakla osteohondroze. To pat dēvē par cervikālo jeb kakla migrēnu. Piemēram, kad cilvēkam ir skolioze un mugurkauls ievirzīts uz vienu pusi, sāpes jūtamas vienā pusē – plecā un galvā. Simptomi ir raksturīgi migrēnai, tādēļ ir svarīgi diferencēt migrēnas sāpes ar citiem galvassāpju veidiem. Piemēram, osteohondroze tiek ārstēta ar attiecīgiem vingrinājumiem, pēc kuriem sāpes pāriet.
Antimigrenozie medikamenti pieder zāļu grupai, ko sauc par triptāniem. Tie ir ļoti efektīvi, bet ir arī nopietna blakusparādība – arteriālā spiediena paaugstināšanās. Šīs zāles ir bīstamas cilvēkiem ar augstu spiedienu, jo to lietošana draud ar hipertonisko krīzi (strauju asinsspiediena maiņu).

Līdzīgs ārstē līdzīgu
«Jau ilgu laiku es izzinu homeopātiju un dažu migrēnas slimnieku gadījumā esmu izmantojusi homeopātijas tehniku – līdzīgs ārstē līdzīgu. Šīs tehnikas aizsācējs ir Zāmuels Hānemanis, un metodes pamatā ir uzskats, ka slimība jānovērš ar zāļlīdzekļiem, kas lielākās devās var izraisīt ārstējamai slimībai līdzīgus simptomus. Z.Hānemanis novēroja gadījumu, kad cilvēks netīši iedzēra lielu devu hinīna – vielas, kura ārstē malāriju. No pārmērīgās hinīna devas cilvēkam, kurš nebija viesojies siltajās zemēs un neinficējās no malārijas oda, sākās malārijas simptomi. Ārsts meklēja cēloni un noskaidroja, ka ārstnieciskās vielas pārāk lielās devās izraisa slimību, bet niecīgās veicina atveseļošanos un ārstē. Šīs tehnikas efektivitāte ir pārsteidzoša. Manus pacientus vieno ne tikai migrēnas slimība, bet arī kairinātāja faktors sarkanvīns. Slimnieki ir pamanījuši, ka, izdzerot vienu divas glāzes vīna, vakarā vai no paša rīta tiem sākas migrēnas lēkmes. Mana tehnika ir izmantot sarkanvīnu homeopātiski. Metode, kad uz glāzi ūdens (200 ml) tiek atšķaidīta puse tējkarotes sarkanā vīna. Homeopātiskais maisījums tiek pagatavots, 10–15 reizes to sakratot slēgtā traukā. Maisījums jālieto katru vakaru. Tā cilvēkiem, kuru migrēnas provokators ir vīns, lēkmes izzūd uz nenoteiktu laiku. Manu pacientu gadījumā tie ir vairāki gadi,» atklāj S.Kaļenčuka.
Neiroloģe brīdina: «Ja cilvēkam ir lēkmes, kuras viņš nespēj kontrolēt un paredzēt, noteikti par to būtu jāziņo darba devējam. Migrēnas lēkmju laikā sāpes ir mokošas un ļoti spēcīgas, tādēļ šajā dienā cilvēks nav darbspējīgs. Jāziņo ir tādēļ, lai darba devējs, zinot problēmu, ir saprotošs un atbrīvotu no darba pienākumiem. Ja cilvēks lēkmes laikā būs pienācīgi atpūties, produktivitāte un darba spējas nākamajā dienā būs labākas.»
Lai pievērstu darba devēju uzmanību migrēnai un tās problemātikai, Latvijas Galvassāpju biedrība organizē bezmaksas izglītojošas lekcijas uzņēmumiem, lai informētu darba devējus un kolēģus par to, kā sniegt palīdzību un atbalstu darbiniekiem, kuri cieš no migrēnas un spēcīgām galvassāpēm. ◆



◆ Antidepresanti – medikamenti, kas ietekmē bioķīmiskos procesus smadzenēs
◆ Analgētiķi – pretsāpju līdzekļi
◆ Beta blokatori – medikamenti veģetatīvās nervu sistēmas ārstēšanai
◆ Vazoaktīvie medikamenti – normalizē asinsvadu un artēriju tonusu
◆ Antikonvulsanti – ārstnieciskie preparāti, kuri iedarbojas uz elektropotenciālu galvas smadzenēs

Kategorijas