Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Spēlē mazo ģitāriņu - ukuleli

Diāna Lozko

2016. gada 29. janvāris 00:00

29

Šī instrumenta nosaukumu cilvēki locījuši dažādi, jo šķietami īso vārdu “ukulele” ir grūti atcerēties tiem, kuri itin neko nezina par šo mūzikas instrumentu. Arī Alūksnē ir cilvēki, kuri apgūst šo četru stīgu instrumentu.

Ukulelei ir savs šarms
Viktorija Āboltiņa mācās Alūk­snes novada vidusskolas 5.klasē un ukuleli spēlē jau četrus mēnešus. “Par ukuleli uzzināju mūzikas stundā. Nolēmu sākt to spēlēt, un skolotāja lūdza, lai atnesu to uz skolu. Ukuleli iegādājos Rīgā. Daudzi nemaz nezina, kas tas ir par instrumentu, un man nākas bieži skaidrot,” stāsta V.Āboltiņa. Viņa atzīst, ka spēlēt ukuleli iemācīties ir viegli.
Ukuleli apgūst arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 7.c klases skolniece Marta Paegle un 12.a klases skolniece Žanete Spale. M.Paegle ukuleli apgūst kopš pērnā gada vasaras, bet Ž.Spale ukuleli spēlē jau gadu. Abas meitenes apgūst arī ģitārspēli un uzsver, ka ģitāru apgūt, protams, ir interesantāk, jo tai ir vairāk stīgu, kā arī vairāk iespēju, taču ukulelei ir savs šarms. Ž.Spale par šo instrumentu uzzināja kādā filmā, bet M.Paegle - nometnē “Vītolēni”. “Nometnē daudzas meitenes spēlēja ukuleli un teica, ka šobrīd šis instruments ir ļoti populārs. Man uzreiz iepatikās tās skanējums. Sāku ar ukuleli, bet nu apgūstu arī ģitāru. Ukuleles prakse noteikti palīdz akustisko ģitāru apgūt ātrāk,” saka M.Paegle.

Spēlē arī puiši
Lai arī ierasts, ka ukuleli spēlē pārsvarā meitenes, to spēlē arī vīrieši, lai arī viņu rokās šis instruments izskatās vēl mazāks. Arī alūksnietis Gunārs Misiķis spēlē ukuleli. “Mēģināju arī spēlēt akustisko ģitāru, taču man īsti nepadevās. Ukulelei ir tomēr arī cits skanējums - ne tik lirisks, bet vairāk priecīgs. Tāpēc arī gribēju pamēģināt šo instrumentu,” stāsta G.Misiķis. Viņš gan ir kreilis, tāpēc būtu jāiegādājas speciāls instruments kreiļiem, taču pašreiz G.Misiķis mēģina eksperimentēt ar klasisko ukuleli. “Pierasts, ka puiši spēlē vai nu akustisko ģitāru, vai arī elektrisko, kā arī basģitāru - kaut ko ar pamatīgāku skanējumu. Pats mēģinu apgūt ukuleles spēli pašmācības ceļā, jo daudz informācijas var atrast internetā. Vecākās paaudzes cilvēki nezina, kas ir ukulele, nezina arī, kas ir, piemēram, afrikāņu bungas (džambas),” teic G.Misiķis. Viņš iesaka pārdomāt ukuleles iegādāšanos un noteikti neizvēlēties lētāko variantu, kā arī pakonsultēties ar kādu, kurš šo mūzikas instrumentu jau ir spēlējis, jo ukulelei ir vairāki varianti: sliktākas kvalitātes ukuleles ātri atskaņosies un būs nepatīkamas spēlēšanai. “Ukuleles atšķiras ne tikai pēc izmēra, bet arī stīgu ziņā: dažām ir neilona stīgas, bet citām ir metāla stīgas. Tas viss ir jāņem vērā,” uzsver G.Misiķis. ◆

Kategorijas