Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Diskutē par dabas liegumu “Jaunanna”

Līga Vīksna

2016. gada 29. janvāris 00:00

2

Jaunannas tautas namā nesen notika dabas lieguma „Jaunanna” dabas aizsardzības plāna sabiedriskās apspriešanas sanāksme. Liegumam “Jaunanna” šādu plānu izstrādā pirmo reizi. Tas noteiks, kā līdz 2028.gadam teritorija izmantojama.

Lieguma „Jaunanna” teritorija nodibināta 1999.gadā ar mērķi aizsargāt Pededzes upi un mežus. Lieguma platība ir 1318 hektāri, lielāko daļu aizņem meži. Lielākā daļa lieguma teritorijas ir valsts īpašums, ko apsaimnieko “Latvijas valsts meži”, bet privātpersonām pieder vairāki zemes gabali Pededzes upes krastā.

Eiropas aizsargājamā
teritorija
Kopš 2005.gada dabas liegums iekļauts “Latvijas Natura 2000” - Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju sarakstā kā B tipa teritorija, kas noteikta īpaši aizsargājamo sugu, izņemot putnus, un īpaši aizsargājamo biotopu aizsardzībai.
Projekta koordinatore Aiga Tora atzina – veicot teritorijas izpēti, konstatēti vairāki dabas vērtības negatīvi ietekmējoši faktori. Nozīmīgākie no tiem ir Jaunannas HES aizsprosta darbības radītās ūdens līmeņa svārstības, bebru darbība, mežsaimnieciskā darbība ārpus lieguma teritorijas. “Visā lieguma teritorijā aizliegts, piemēram, lietot ūdensputnu medību šāviņus, kas satur svinu, aizliegts lietot motorizētu transportu Pededzes upē, kā arī bez Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskas atļaujas organizēt publiskus pasākumus un nometnes brīvā dabā, kur piedalās vairāk nekā 60 cilvēki – izņemot tās, ko organizē šim nolūkam paredzētās vietās. Būtiski ir tas, ka aizliegta zemes vienību sadalīšana, izņemot neitrālo zonu,” stāstīja projekta vadītāja Lūcija Kursīte.

Ogas jālasa tikai ar rokām
Visstingrākie nosacījumi būs jāievēro regulējamā režīma zonā, kur aizliegta visa veida saimnieciskā darbība. Savukārt savvaļas sēņu un augu, to produktu ievākšana atļauta tikai personiskām vajadzībām, neizmantojot speciālās palīgierīces ogu lasīšanā un nebojājot zemsedzi. Medības un makšķerēšana ir atļauta atbilstoši noteikumiem.
Starp klātesošajiem raisījās diskusija par aizliegumu ogu lasīšanā izmantot palīgierīces. Jaunannas pagasta teritorijas attīstības speciāliste Vija Zaķe atzina, ka jaunannieši vasarās daudz lasa ogas pārdošanai, tā nopelnot līdzekļus ikdienas vajadzībām. Sabiedriskās apspriešanas laikā izskanēja, ka šo aizliegumu varbūt varētu arī atcelt, kā tas izdarīts jau Kurzemes pusē, jo tāpat cilvēki ogas lasot ar palīgierīcēm un visus nevarot izkontrolēt, lai gan tādējādi tiek bojāti mētrāji un vēlāk ogu tur vairs nebūs. Tomēr beigās vienojās, ka liegumā “Jaunanna” šis aizliegums paliek spēkā.
Aktualizēto plānu paredzēts iesniegt arī Alūksnes novada pašvaldībai, bet pašu plānu apstiprinās martā. ◆

Kategorijas