Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sola situāciju aukstajā veikalā labot

Līga Vīksna

2016. gada 29. janvāris 00:00

1150

“Alūksnes Ziņās” vērsās alūksniete Elita Kalme, lai pievērstu sabiedrības uzmanību necilvēcīgajiem darba apstākļiem Alūksnes veikalā “Maks” Jāņkalna ielā.

Pircējiem salst rokas
“Pārtikas un rūpniecības preču veikalā “Maks” Alūksnē, kas pieder SIA “Alta S”, manuprāt, ir necilvēcīgi darba apstākļi pārdevējām un nemājīgi pircējiem, jo telpas ir ļoti aukstas. Jūtu līdzi pārdevējām! Dzīvoju netālu un bieži iegriežos šajā veikalā kā pircēja. Gadiem pārdevējas tur ir pārsalušas, satuntulējušās, no darba devēja negūst atbalstu, veikalā ir nulle grādi! Veikalam gadiem nav pieslēgta apkure, jo tas esot dārgi. Salikti elektriskie sildītāji, bet no elektrības pārslodzes korķus sit ārā. Janvāra sākumā, kad ārā bija liels aukstums, veikalā sasaluši pat pārdošanai paredzētie kartupeļi! Arī man veikalā salst rokas,” stāsta alūksniete E.Kalme.

Atgriezīs naudu 
“Alūksnes Ziņas” devās uz veikalu, lai pārliecinātos par situāciju. Secinājām, ka telpās patiesi ir ļoti auksts un divi izvietotie elektriskie sildītāji nespēj tās apsildīt. Pārdevēja gan ar mums nerunāja, baidoties pazaudēt darbu, bet kāds veikalā sastaptais pircējs atzina, ka darba apstākļi tiešām varējuši būt labāki, un zināja stāstīt, ka kāds pircējs pārdevējām atnesis pat kažoku no mājām, lai viņām nebūtu auksti.
Pēc veikala apmeklējuma sazinājāmies ar SIA “Alta S” un Valsts darba inspekciju. SIA “Alta S” valdes priekšsēdētāja vietniece Lāsma Korpa “Alūksnes Ziņām” sacīja, ka pircējs, kurš nopircis sasalušos kartupeļus, aicināts vērsties veikalā, ņemot līdzi pirkuma čeku, lai veiktu preces atgriešanu un saņemtu atpakaļ naudu.

Tikai plus 9 grādi!
Vidzemes reģionālās Valsts darba inspekcijas Gulbenes sektora vadītājs, galvenais valsts inspektors Ainārs Šmagris, uzzinot par darba apstākļiem šajā veikalā, norādīja, ka inspekcijas darbinieki aizbrauks pārbaudē. “Gaisa temperatūrai darba telpā, veikalā, jābūt vismaz plus 18 grādiem. Ja tā nav, darba devējam situācija jānovērš. Ja darba devējs nenodrošina darba apstākļus, darbiniekam ir tiesības atteikties iet uz darbu,” uzsvēra A.Šmagris.
Valsts Darba inspekcijas Gulbenes sektora vecākais inspektors Valdis Pundurs informē, ka pārbaudes laikā konstatēja - darba apstākļi patiesi nav apmierinoši. “Veicot gaisa temperatūras mērījumus, konstatējām tikai plus 9 grādus! Tika izsaukts uzņēmuma pārstāvis un izdots rīkojums līdz februāra otrajai nedēļai jautājumu atrisināt, lai veikalā nodrošinātu atbilstošu gaisa temperatūru. Tad atkal brauksim pārbaudē. Ja rīkojums nebūs izpildīts, tad inspekcijas pienākums ir šādu darbavietu slēgt. Uzņēmuma pārstāvis izrādīja sapratni un solīja situāciju labot,” saka V.Pundurs. ◆

Kategorijas