Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Darbs par veselības cenu – vai prātīga izvēle?

Kamēr pie vakariņu galda un darba kolektīvos aktīvi apspriež Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa veselības stāvokli un mediji intervē mediķus, lai saprastu, kāpēc prezidentam negaidīti bija nepieciešama sirds vārstuļu operācija un kas galu galā slēpjas zem vārda "sepse", tikmēr paliek neatbildēts jautājums, kā gan Latvijas Republikas Valsts pirmajai amatpersonai tik pēkšņi varēja pasliktināties veselības stāvoklis. Satraucoši, ka viens no prezidenta novājinātas imunitātes iespējamajiem iemesliem interneta portālos (http://www.irlv.lv/2016/1/26/kas-apdraudeja-prezidenta-sirdi) minēta pārslodze darbā, spriedze uz veselības rēķina, kā arī pastiprināts stress.

Daudzi sacīs, ka ikvienam vajadzētu "veltīt sevi visu darbam", un tad mūsu valsts zels un plauks. Tomēr gribas atgādināt, ka ilgstoša pārslodze un stress darbā noved pie emocionālā izdegšanas sindroma, kas nemanāmi var izraisīt dažādus būtiskus veselības traucējumus.

Diemžēl Latvijā arvien vairāk pieaug pacientu skaits ar dažādiem fiziskās un psihiskās veselības traucējumiem, un viens no galvenajiem to iemesliem ir emocionāla un psiholoģiska pārslodze darbā. Hronisks stress draud ar psihiskiem traucējumiem – miega, atmiņas un koncentrēšanās traucējumiem, depresīviem simptomiem, trauksmi un citiem. Var būtiski ciest fiziskā veselība – novājinās imunitāte un attīstās dažādi psihosomatiski traucējumi, veidojas veģetatīvā sistēmas disfunkcija. Pēc pētījumu datiem  - katrs desmitais darbinieks nav apmeklējis darbu stresa vai depresijas dēļ un 81% no efektīvā darba ražīguma zuduma ir saistīti ar samazinātu rezultativitāti darba laikā.

Latvijā arvien biežāk mudināmi gan darba devēji, gan paši darbinieki vairāk aizdomāties par stresa un izdegšanas profilaksi darbavietā un jau laicīgi iedibināt praksi, ka uzņēmuma vadība veicina attieksmi pret darbinieku "Tu esi mums svarīgs, kā varam Tev palīdzēt?”. Bet, pamanot pirmos psihiskos vai fiziskos simptomi, kas liecina par izdegšanas pazīmēm, ieteicams neatlikt problēmu un risināt to, savlaicīgi vēršoties pie psihiskās veselības speciālista. Stresa un izdegšanas sindroma ārstēšanas izmaksas būs zemākas  nekā zaudētais darba ražīgums vai darbaspējas.

Vēlēsim Raimondam Vējonim veseļošanos un sekmīgu rehabilitāciju, bet citiem – saudzēt savu veselību, tai skaitā – arī darba kolektīva kopīgo veselību un labklājību, veidojot kopīgas aktivitātes un iniciatīvas darba kolektīvā. Kā vienu no variantiem varu ieteikt darba kolektīvam pievienoties donoru aktivitātēm un kopīgi ziedot asinis, ne tikai palīdzot pacientiem, kam operāciju vai citu iemeslu dēļ nepieciešamas asinis, bet arī stiprinot darba kolektīva saliedētību, lai katram būtu gandarījums par paveiktu labu darbu.

Kategorijas