Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Konstatē jaunu cūku mēra saslimšanas gadījumu

Agita Bērziņa

2016. gada 1. februāris 11:08

551

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori laikā no 25.janvāra līdz 29.janvārim konstatējuši 23 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā. Tostarp viens gadījums konstatēts arī Alūksnes novadā.

PVD pārstāvji informē, ka pirmo reizi saslimšanas gadījums konstatēts Kokneses novada Bebru pagastā, kur atrasta viena ar Āfrikas cūku mēra slima mežacūka. Minētajā laika posmā trīs slimi dzīvnieki konstatēti Mazsalacas novada Dzelzavas pagastā, bet Ogres novada Meņģeles pagastā, Beverīnas novada Trikātas pagastā, Balvu novada Vectilžas un Vīksnas pagastā, kā arī Lubānas novada Indrānu pagastā atrasti divi slimi dzīvnieki. Pa vienam ĀCM gadījumam konstatēts Naukšēnu, Alojas, Vārkavas, Aizkraukles, Baltinavas, Dagdas, Raunas, Valkas, Balvu, Alūksnes, Madonas un Smiltenes novadā. Līdz ar to šogad konstatētas 118 ar Āfrikas cūku mēra slimas mežacūkas 35 novadu 62 pagastos.

PVD vairākkārt akcentējis, ka efektīvākais slimības apkarošanas veids ir mežacūku populācijas samazināšana līdz 0,5 dzīvniekiem uz vienu kvadrātkilometru, kā arī biodrošības ievērošana gan medībās, gan saimniecībās un uzņēmumos, kur audzē cūkas.

Kategorijas