Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būs jāmaksā arī par rēķiniem

Līga Vīksna

2016. gada 5. februāris 00:00

11

“Alūksnes Ziņu” redakcijā šonedēļ vērsās Inārs Samlajs no Apes ielas 12.nama Alūksnē, rādot Alūksnes novada pašvaldības SIA “Rūpe” atsūtīto rēķinu. Tajā līdz ar ikmēneša pakalpojumu apmaksas rēķinu darīts zināms, ka no marta “Rūpe” sāks prasīt maksu arī par katra rēķina sagatavošanu un piegādi.

“Rūpes” paziņojumā teikts, ka, pamatojoties uz “Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma” grozījumiem, kas paredz, ka daudzdzīvokļu mājas ir tiesīgas izvēlēties tiešos norēķinus – rēķinu par pakalpojumiem saņem katrs dzīvoklis, tad SIA “Rūpe” par katram dzīvoklim piestādītajiem rēķiniem ir tiesīga arī prasīt samaksu par rēķina sagatavošanu un piegādi.

Ir nekorekti prasīt samaksu
“Apes ielas 12. daudzdzīvokļu māju apsaimniekojam paši. Tā kā mūsu daudzdzīvokļu māja esot izvēlējusies tiešos norēķinus, tad ar 1.martu par katra rēķina sagatavošanu un piegādi piemēros samaksu: 1,34 eiro par rēķina sagatavošanu un 1,20 eiro par rēķina piegādi, kas kopā veido 2,54 eiro. Manuprāt, SIA “Rūpe” kā pašvaldības uzņēmums ir radīts, lai strādātu iedzīvotāju labā, nevis paši uzkundzētos iedzīvotājiem un tikai domātu, kā no mums iekasēt naudu. Turklāt ar janvāri Alūksnes novadā jau maksājam palielināto maksu par “Rūpes” ūdeni un kanalizāciju, tagad vēl arī šis!” sašutumu pauž I.Samlajs.
Viņš uzsver, ka cilvēki norēķinās tur, kur viņiem izdevīgāk – bankā, pastā, internetā. I.Samlajs  “Rūpes” rēķinu apmaksā pastā. “Tur par šo pakalpojumu es samaksāju 0,60 eiro, līdz ar to kopā, lai no marta apmaksātu  “Rūpes” rēķinu, man būs jāsamaksā 3,14 eiro! Tas ir daudz par daudz! Par iecerēto jauninājumu biju “Rūpē” un runāju ar vadītāju Arti Svikli, ierosinot atgriezties pie vecās labās grāmatiņu sistēmas, kā agrāk, kad katram “Rūpes” klientam uz rokas bija norēķinu grāmatiņa, kurā ierakstīja rādījumus un maksājumus. Es pats varu aprēķināt, cik būs jāmaksā, ja “Rūpei” to ir tik grūti izdarīt! Bet A.Sviklis atzina, ka tā nevarēšot. Es uzskatu, ka “Rūpē” ir ļoti daudz darbinieku administrācijā, tādēļ ir nekorekti prasīt vēl samaksu par rēķinu sagatavošanu. Lai “Rūpe” pasaka, cik tad daudz laika viņiem prasa viena rēķina sagatavošana?!” jautā I.Samlajs. 

Par papildu darbu jāmaksā
SIA “Rūpe” galvenā grāmatvede Inga Zālīte skaidro, ka jaunā kārtība attieksies tikai uz tām daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām, kurās mājas īpašnieki ir izvēlējušies par saņemtajiem pakalpojumiem (ūdens apgāde un atkritumu apsaimniekošana) maksāt pakalpojuma sniedzējam, nevis mājas pārvaldniekam, piemēram, SIA “Alūksnes nami”, pašu iedzīvotāju dibinātai biedrībai vai citai pilnvarotai personai. Privātmāju iedzīvotājus jaunā kārtība neskar.
“Izmaiņas “Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā” spēkā stājās pērn 1.oktobrī. Ja daudzdzīvokļu mājas īpašnieki ir izvēlējušies norēķināties par pakalpojumiem ar apsaimniekotāja starpniecību, tad par patērēto ūdeni “Rūpe” piestāda rēķinu visai daudzdzīvokļu mājai pēc mājas kopējā ūdens skaitītāja, savukārt par atkritumiem - pēc kopējā izvestā atkritumu daudzuma. Maksājumu sadali un iekasēšanu šajā gadījumā veic mājas apsaimniekotājs, kuram iedzīvotāji par šo pakalpojumu maksā.
Savukārt, ja ir izvēlēti tiešie norēķini, tad “Rūpei” jāveic papildu darbs, aprēķinot patērēto ūdeni un kanalizāciju katram daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājam atsevišķi, kā arī jāaprēķina starpība, ja tāda izveidojusies, jāizraksta rēķini un jāveic to administrēšana katram klientam individuāli. Tādā gadījumā rēķina apkalpošanas maksa tiek maksāta “Rūpei”. Sabiedrisko pakalpojumu regulators tarifā neļauj iekļaut rēķinu sagatavošanas maksu, jo visiem pakalpojuma saņēmējiem nav jāmaksā par to, ka kāds grib saņemt tiešos norēķinus,” skaidro I.Zālīte.

Var saņemt e-pastā
Šobrīd ir tikai dažas daudzdzīvokļu mājas Alūksnē un Alsviķos, kuru iedzīvotāji ir izvēlējušies tiešos norēķinus. SIA “Rūpe” saviem klientiem piedāvā rēķinus izsūtīt pa pastu, elektroniski vai saņemt uzņēmuma birojā. Mēneša maksa par tiešo norēķinu rēķina apkalpošanu, ja rēķins tiek nosūtīts elektroniski, ir noteikta 1,34 eiro.
“Analizējot līdzīgu uzņēmumu piedāvājumu citviet, esam konstatējuši, ka citi uzņēmumi par šādu pakalpojumu prasa pat 3,87 eiro mēnesī. Klientiem, kuri nav izvēlējušies tiešos norēķinus, rēķinu saņemšana elektroniski ir bez maksas. Lielākā daļa mūsu klientu izvēlas šo iespēju,” saka I.Zālīte. ◆

Kategorijas