Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Basendži nerej un neož pēc suņa

Agita Bērziņa

2016. gada 5. februāris 00:00

1941

Basendži šķirnes suņu meitene Kima alūksniešu Sandras Kārkliņas un Artūra Aires ģimenē nonāca pirms diviem gadiem. Lai gan Latvijā basendži iemanto aizvien lielāku popularitāti, Alūksnē viņa ir šobrīd vienīgā šīs šķirnes pārstāve.

Piemērota dzīvoklim
Basendži ir mazs, atlētisks, elegants suns ar spīdīgu un mīkstu apmatojumu. Pēc izcelsmes skaitās primitīvs suns, jo piemīt dzīvnieciskas tieksmes, vēlme medīt. “Tas bija tas, ko vēlējos savam sunim. Basendži ir aktīvi. Jārēķinās ar to, ka ļoti grūti ieaudzināt paklausību un dresēt. Pastaigas pārsvarā notiek pie pavadas, jo jebkurš kustīgs objekts brīvā dabā ir kā medījums. No rūgtas pieredzes iemācījos – ja suni nevaru sasaukt, tad es viņu nelaižu vaļā vispār. Tas ir tikai viņa un apkārtējo drošībai. Ja viņai kas ienāks prātā, es nebūšu tas, kurš viņu apturēs. Ierobežotā teritorijā un mežā ļaujam izskrieties,” stāsta Artūrs.
Sandra un Artūrs zināja, ka grib tieši šīs šķirnes kucēnu, tāpēc devās uz izstādi apskatīt un novērtēt šķirni dzīvē. “Iepazināmies ar basendži šķirnes suņuka saimnieci no Milzkalnes un sarunājām, ka vaislošanas gadījumā vienu suņuku ņemsim sev. Līdzko iestājās grūsnība, mēs sekojām līdzi, kā viss notiek, un gaidījām dzimšanu. Mums pat sūtīja ultrasonogrāfijas bildes! Zinājām, ka gaidāmi pieci kucēni un viens būs mūsu. Bijām vieni no pirmajiem, kas brauca raudzībās. Zinām, ka Kimas māsa šobrīd ir Zviedrijā, trīs brāļi ir tepat Latvijā – Rēzeknē un Rīgā. Ar vienu brāli - Bumeru no Rīgas Kima ir iepazinusies. Arī mammu un tēti ir satikusi. Lai cik dīvaini liktos, satiekot mammu, Kima uzvedās pavisam citādāk. Acīmredzot sajuta saikni – nolaida ausis, kļuva padevīga un mīlīga,” stāsta Artūrs.

Ciemos nav problēmu
Sandra apstiprina, ka šie suņi tiešām ir ļoti tīrīgi. “Ja ir alerģija pret suņa pavilnu, tad šī šķirne ir piemērota un alerģijas nebūs. Kima nerej, bet tikai rūc, ir klusa, nosvērta, piemērota dzīvoklim. Cik zināms, šie suņi savā starpā jodelē, bet mūsējai, acīmredzot, pietrūkst kompanjona, lai to darītu. Kima ir ierūkusies, bet riet tiešām nerej,” stāsta Sandra.
Sandra un Artūrs ar suni bieži dodas ciemos un garākos pārbraucienos. “Ciemos nekad ar Kimu nav bijis problēmu - zinām, ka neries. Kima klusi apstaigā teritoriju, bet necenšas ieviest savu kārtību. Vienīgais niķis – mēdz zagt ēdienu no galda. Protams, ieraugot nepazīstamu cilvēku, sākumā ir piesardzīga, bet pēc tam jau aprod ar situāciju. Ar bērniem saprotas ļoti labi. Protams, suns ir suns un jāskatās, lai bērns suni nemoka par daudz. Pieaugušais zina robežas, bet bērns ne,” stāsta Sandra. Viņa smej, ka attiecībā uz ēdiena zagšanu Kimai nav pat sirdsapziņas: ja arī redz, ka saimnieki neļauj, tik un tā turpina iesākto zagšanu un nebūt nejūtas slikti.

Barību gatavo paši
Saimnieki Kimai speciāli gatavo ēdienu. “Esmu daudz lasījusi un redzējusi video par to, no kā un kā gatavo sauso suņu barību. Patiesībā nekā tur laba un vērtīga nav, tāpēc izlēmu ēdienu gatavot viņai pati. Dodu gandrīz visu, vien ievēroju proporciju, lai katrā ēdienreizē būtu olbaltumvielas, piemēram, vistas gaļa vai liellops, šķiedrvielas – pārsvarā burkāni vai ziedkāposts, ogļhidrāti – auzu pārslas, brūnie rīsi. Kimai garšo tas, ko viņai pagatavojam. Esmu lasījusi, ka krāsaino sauso suņu vai kaķu barību var pielīdzināt ātro ēstuvju ēdienam cilvēkiem – hamburgeriem un frī kartupeļiem: garšīgs ir, bet uzturvērtības nav un dzīvnieki slimo. Basendži šķirnei raksturīgs veselīgums, šie suņi slimo reti,” stāsta Sandra.

Piedalījās divās izstādēs
Sākotnēji bija doma, ka Kima piedalīsies izstādēs, jo visi tam nepieciešamie papīri un ciltsraksti Kimai ir. “Divreiz pamēģinājām un sapratām, ka vairāk to nedarīsim. Pirmajā izstādē Ogrē Kimai radās slikta pieredze. Izstāde notika ārā un nebija tradicionāla paaugstinājuma, pie kā bijām radinājuši. Līdzko nāca tiesnesis, Kima satrūkās. Nākamajā izstādē viņa atcerējās pieredzēto un tiesnesim “parādīja zobus”. Lai gan pirmajā izstādē Kimu apbalvoja kā perspektīvu suni, tomēr otrajā izstādē tiesnesis diskvalificēja. Pārrunājām piedzīvoto ar veterinārārsti Signi Gorbāni un visi bijām vienisprātis, ka Kimai tas ir nenormāls stress, kas viņai nav vajadzīgs. Lielākoties suņu saimnieki izstādēs piedalās, lai suns būtu atzīts un varētu radīt pēcnācējus. Ja sunim ir mīnusi un diskvalifikācijas, pavairot nedrīkst. Kima tagad mums skaitās agresīvs suns, lai gan ikdienā to nejūtam,” saka Sandra.
Saimnieki kopā ar Kimu apmeklējuši arī suņu apmācības Alūksnes kinologu biedrībā “Remis”. “Kima iemācījās atsaukties uz vārdu, iet blakus saimniekam. Nav sliktu suņu, ir slikti saimnieki. Ja tu paņem suni, tad jāsaprot, ka viņam vajadzēs tavu uzmanību un rūpes visu laiku. Tas nav cilvēks, kurš ar laiku pats spēs par sevi rūpēties,” secina Artūrs. Vecākiem būtu jārada priekšstats, kā jāizturas pret dzīvniekiem, tad arī bērni augs atbildīgi. ◆

Kategorijas