Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolotājai Annai Jurkānei - 100

Līga Vīksna

2016. gada 5. februāris 00:00

23

Šonedēļ 100 gadu jubileju svin Anna Jurkāne, kuru daudzi jo daudzi alūksnieši joprojām atminas kā sirsnīgu sākumskolas skolotāju. Simto dzimšanas dienu A.Jurkāne svinēja 3.februārī kopā ar saviem tuvajiem cilvēkiem un saņemot arī Alūksnes novada pašvaldības un Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļas apsveikumus.
Ņemot vērā cienījamo vecumu un veselību, jubilāre pašlaik nedzīvo Alūksnē, bet gan Rīgā, taču viņas deklarētā dzīvesvieta arvien ir šeit. A.Jurkānes meita Vaira Ronimoisa “Alūksnes Ziņām” stāsta, ka mamma dzimusi Alūksnē 1916.gada 3.februārī. Visu mūžu arī Alūksnē nostrādājusi par sākumskolas skolotāju - līdz pat 70 gadu vecumam toreizējā Alūksnes 1.vidusskolā par 1. līdz 4.klašu audzinātāju. Izaudzinājusi divus mazbērnus, arī viņiem iemācot lasīt un rakstīt.
“Viņa tiešām bija Skolotāja ar lielo burtu, strādājot ļoti aizrautīgi. Visu savu mūžu un dzīvi viņa ir veltījusi pedagoģijai. Labprāt vadīja skolēniem dažādas ārpusklases nodarbības. Savu audzināmo klašu skolēnus vienmēr virzīja un ieinteresēja piedalīties deju kolektīvos, dziedāšanas pulciņos. Viņas audzināmajās klasēs savulaik mācījušies, piemēram, tādi mūsu novadnieki kā mūziķis Dainis Dobelnieks un Viesturs Serdāns, kurš ilgus gadus nodarbojies ar izdevējdarbību. Patīkami, ka, esot Alūksnē, daudzi paziņas mani uzrunā un joprojām apjautājas arī par savu pirmo klases audzinātāju... Domāju, ka viņa daudziem joprojām ir gaišā un skaistā atmiņā. Gan man, gan maniem bērniem mamma vienmēr ir teikusi un mācījusi, ka cilvēkam dzīvē ir ļoti svarīgi iegūt izglītību un mācīties,” stāsta V.Ronimoisa.
Viņa atzinīgi vērtē to, ka 100 gadu jubilejā mammu apsveikt bija ieradusies Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova, kā arī saņemts novada Dzimtsarakstu nodaļas sveiciens. Kopā ar pašvaldības sveicieniem un laba vēlējumiem jubilārei tika pasniegts arī īpašais atbalsts, kādu novada pašvaldības saistošie noteikumi šādā jubilejas reizē paredz – 150 eiro. ◆

Kategorijas