Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gaujienietes - konkursa „Es un Brīvība” seminārā

2010. gada 10. maijs 09:55

716

2010. gada februārī aizsākās Latvijas Okupācijas muzeja un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas sadarbībā ar 4.maija Deklarācijas klubu projekts „Es & Brīvība”. Tā ietvaros tika rīkots erudīcijas  konkurss vidusskolēniem.

Konkurss sastāvēja no 3 kārtām, kurās bija jāparāda savas zināšanas par Trešās Atmodas notikumiem. Bija gan jāanalizē avoti, gan jāatpazīst personības, gan jāraksta esejas. No Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas šajā konkursā piedalījās 3 vidusskolnieces – Ieva Ģērmane/11. klase/, Kristīne Sēkliņa /11. klase/ un Sabīne Ģērmane /12. klase/. Konkursa pirmajā kārtā piedalījās 76 dalībnieki no visas Latvijas, bet līdz finālam nokļuva  45 skolēni. Visas trīs meitenes, veiksmīgi izpildot visu  kārtu uzdevumus, kļuva par finālistēm un tika tālāk uz semināru un simulācijas spēli Rīga no 30. aprīļa – 2. maijam. Ar semināra programmu dalībnieki tika iepazīstināti jau iepriekš, un tā bija pasākumiem bagāta un aizraujoša.

30. aprīlis
Visi dalībnieki (ieradās 37)  pulcējās Latvijas Okupācijas muzejā un sākumā notika iepazīšanās. Pēc tam dalībnieki tika sadalīti komandās un tad sākās orientēšanās uzdevums pa Vecrīgu, lai atrastu „Brīvības atslēgu”.  Uzdevums prasīja spēju orientēties, ātrumu un komandas vienotību. Lai sasniegtu mērķi bija jāiziet 7 dažādi kontrolpunkti, kuros bija uzdevumi visai komandai. Lai uzzinātu, kas ir brīvības atslēga bija jāatšifrē katrā kontrolpunktā iedotais šifrs. Atbilde norādīja uz pēdējo kontrolpunktu – Brīvības pieminekli. Pēc šī atraktīvā uzdevuma visi dalībnieki devās uz Barikāžu muzeju, kur izvērtēja dienas notikumus, kā arī noskatījās Jura Podnieka filmu „Vai viegli būt jaunam?”.

1.maijs

Šajā dienā notika oficiālā semināra atklāšana, kurā UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa iepazīstināja semināra dalībniekus ar UNESCO darbību un tā nozīmīgumu. Pēc tam sekoja divas izglītojošas lekcijas. Pirmo lekciju vadīja profesors Tālavs Jundzis, kas stāstīja par Latvijas valstiskuma atjaunošanu. Otro lekciju vadīja profesors Ilgvars Butulis, kas stāstīja par 1980 - to gadu padomju Latvijas sabiedrību.

Pēc lekcijām norisinājās darbs grupās un tika analizēta dzīve Padomju Savienībā Perestroikas laikā, kā arī iedzīvotāju atmiņas par atmodas laika notikumiem. Grupas izmantoja savus sagatavotos mājas darbus. Katram dalībniekam iepriekš mājās bija jāintervē trīs dzīvesvietā dzīvojošie iedzīvotāji par Atmodas laiku un pirms tam, kā arī jāsameklē vēstures avoti par šo laika periodu.
Dienas nobeigumā semināra dalībnieki tikās ar Augstākās padomes deputātiem Jāni Vaivadu un Pēteri Simsonu, kuri pastāstīja par savu dzīvi un savām emocijām Atmodas laikā, kā arī 4. maijā, kad notika balsošana par neatkarīgu Latvijas valsti.


2. maijs

Šajā dienā norisinājās simulācijas spēle Saeimā, kurā katram dalībniekam bija jāiejūtas kādas personas lomā, kura vai nu piedalījās „Helsinkos-86”, Tautas frontē, Latvijas Nacionālās Neatkarības kustībā, vai arī Interfrontē. Simulācijas spēles laikā tika attēloti notikumi no 1985. gada  līdz 1990. gada 4. maijam. Balstoties uz vēstures avotiem, katra politiskā grupa noformulēja savus mērķus un saukļus, kurus prezentēja improvizētā televīzijas reportāžā. Tad skolēni izspēlēja Augstākās Padomes vēlēšanas. Ievēlētie jaunieši sagatavoja 4.maija sēdes runas, pārējie dalībnieki pulcējās demonstrācijā pie parlamenta ēkas. Konkursa organizatori  vērtēja dalībnieku atraktivitāti šajā uzdevumā un semināra noslēgumā tika apbalvoti labākie, kuri ieguva tiesības viesoties Eiropas parlamentā Briselē. Arī mūsu skolas skolniece Sabīne ieguva iespēju rudenī apmeklēt Eiropas parlamentu. Semināra noslēgumā dalībniekus uzrunāja 9. Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, ETP deputāte Eiropas Parlamentā Inese Vaidere, 4. maija deklarācijas kluba deputāts Georgs Andrejevs un Latvijas Okupācijas muzeja direktore Gundega Michele. Dalībniekiem bija iespējā arī pasēdēt Saeimas deputātu krēslos, ka arī aplūkot Saeimas zāles.

Šis seminārs deva daudz pozitīvu emociju un papildināja zināšanas par Atmodas laika notikumiem. Bija tāda sajūta, ka mums ir iespēja pēc 20 gadiem izjust tās emocijas, kuras izjuta iedzīvotāji, atgūstot Latvijas neatkarību. Paldies jāsaka vēstures skolotājai Līgai Bukovskai, kura mudināja piedalīties šajā konkursā, un arī Latvijas Okupācijas muzeja komandai, kura šīs dienas padarīja ar piedzīvojumiem un zināšanām bagātas un neaizmirstamas.

Kategorijas