Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina uz 70. jubilejas koncertu

Diāna Lozko

2016. gada 12. februāris 00:00

524

(Turpinās no 1.lappuses)
Alūksnes Kultūras centrā 13.februārī pulksten 17.00 notiks Alūksnes mūzikas skolas 70 gadu jubilejas koncertcikla noslēguma koncerts “Tu izvēlējies palikt...”.

Prieks par absolventiem
“Esam izskrējuši pamatīgu maratonskrējienu un nu tuvojamies finišam. Jūtamies kā sportisti pirms finiša taisnes, arī mazliet paguruši. Esam apņēmības pilni visu izdarīt pēc iespējas labāk un tā, lai klausītājiem būtu interesanti, kā arī lai būtu sava intriga, kura uzrunātu vienu otru uz koncertu atnākt,” stāsta Alūksnes mūzikas skolas direktore Gunta Boša.
Viņai ir prieks par visiem absolventiem, jo zvaigžņu ir daudz. “Tāpat kā debesīs arī mūsu skolas dzīvē tās palaikam iemirdzas košāk un spilgtāk. Vislielākais prieks ir par jaunajiem absolventiem, kuri pašreiz atgriezušies un arī strādā mūsu skolā. Mēs varam būt gandarīti, ka gandrīz puse skolas kolektīva ir bijušie šīs skolas absolventi. Skolai, kura ir ģeogrāfiskā atkarībā no tā, cik tālu mēs atrodamies no Rīgas, un atrodas pierobežā, ir ļoti būtiski piesaistīt savus kadrus. Ir ļoti būtiski novērtēt savu skolu un savu novadu, kā arī atgriezties tajā vietā, kur ir iegūtas pirmās iemaņas savai lielajai, skanīgajai dzīvei,” pauž G.Boša.
Alūksnes Kultūras centra atklāšanā G.Boša satikusi skolas absolventu Andri Amantovu, kurš uzreiz pateicis, ka ieradīsies uz skolas jubilejas noslēguma koncertu. “Tajā pašā brīdī viņš arī pateica, ko atskaņos. Viņam ir jābrauc no Briseles, un to nebūt nav viegli izkārtot, bet ir apbrīnojama viņa apņēmība. Tā ļoti aizkustināja,” teic G.Boša.

Koncerta zvaigznes
Viņai ir liels prieks par tiem absolventiem, kuri priecēs skatītājus. “Tās būs mūsu koncerta zvaigznes: brāļi Amantovi – Lauris, Jānis un Andris, Ilga Bērziņa ar saviem dēliem, vesela plejāde ar pūtēju māksliniekiem, Andris Vīksna, Normunds Katajs Paeglis, kā arī citi. Repertuārs būs ļoti dažāds gan žanriskā, gan stilistiskā ziņā - sākot no latviešu tradicionālās muzicēšanas līdz pat džeza un orķesta muzicēšanas tradīcijām,” stāsta G.Boša.
Skolas absolvente un džeza pianiste Ilga Bērziņa uzstāsies kopā ar dēliem - Reinholdu (kontrabass) un Armandu (bungas). I.Bērziņa mūzikas skolu pabeidza 1975.gadā. “Skoliņa bija jauka, arī pedagogi bija labi. Skola gan nebija mana vienīgā muzicēšanas vieta, un, uz mūzikas skolu ejot, man tēvs jau bija palīdzējis apgūt notis. Ar nepacietību gaidīju, kad tikšu uz mūzikas skolu. Spēlēju gan tautas mūziku, kā arī tolaik tikko parādījušos Raimonda Paula repertuāru. Tikai pēc tam, kad mācījos Cēsīs, sāku pievērsties tieši džeza mūzikai,” stāsta I.Bērziņa.
Uzstāties jubilejas noslēguma koncertā būs ļoti atbildīgs notikums, kuru pavada pacilājošas sajūtas. “Esmu sapratusi, cik ļoti daudz nozīmē šāda mācību sistēmas eksistēšana. Vislielākais paldies vecākiem, kuri nosūta bērnus uz šo skolu! Arī mūsu vecāki šādu skolu uzskatīja par vērtīgu ieguldījumu. Ļoti daudziem tas ir atmaksājies, un es saku lielu paldies gan saviem vecākiem, gan skolai par to,” saka I.Bērziņa. Lielajā jubilejas koncertā katram absolventam būs iespēja parādīt, kas ir izaudzis no tā, kas mūzikas skolas laikā ticis iedēstīts.

Sāk novērtēt to, ko bērnam sniedz mūzikas skola
Koncertā uzstāsies arī skolas absolvente pianiste Ilze Mazkalne, kura ir Cēsu Mūzikas vidusskolas skolotāja un klavieru nodaļas vadītāja. “Sākumā mācījos Apē pulciņā, kuru vadīja Velta Čaka. Alūksnes mūzikas skolā mācības uzsāku no 5.klases. Tajā gadā bija jāmācās septiņas klases, bet tagad astoņas. Skolā klavierspēli apguvu pie pasniedzēja Jāņa Ģirņa,” stāsta I.Mazkalne.
I.Mazkalne novērtē to, ka mūsdienās ir daudz vairāk iespēju gan dzirdēt ko jaunu, gan arī iespēja no tā visa mācīties. “Es ar pozitīvām atmiņām atceros arī pasniedzēju Ināru Kravali, kura aizvietoja pasniedzēju Ģirni. Mēs izspēlējām diezgan grūtus skaņdarbus, un pasniedzējs Ģirnis nebaidījās dot grūtus skaņdarbus. Parasti bērniem nepatīk solfedžo, bet man ļoti patika. Pēdējā gadā solfedžo un mūzikas literatūru pasniedza Rihards Ādamsons. Viņš arī bija ļoti stingrs, un mēs visi viņu respektējām. Atceros šo laiku ar patīkamām atmiņām,” teic I.Mazkalne.
Viņa uzsver, ka mūzikas pasniedzējam ir jābūt ļoti pacietīgam, kā pašam jāspēlē mūzikas instruments tā, lai bērnam tas patiktu. “Mūsdienu bērniem ir tik daudz dažādu interešu, ka ir grūti piesaistīt tikai mūzikai. Tagad gan mūzikas skolas jūt gluži tādu kā atmodu, jo visi sāk novērtēt to, ko sniedz mūzikas skola. Arī zinātnieki ir atzinuši, ka mūzika attīsta. Tiem bērni, kuri mācās mūzikas skolā, ir arī labākas sekmes - tā tiešām arī ir,” pauž I.Mazkalne. ◆

Kategorijas