Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bejā – atkal savs deju kolektīvs!

Līga Vīksna

2016. gada 12. februāris 00:00

192

Jaunalūksnes pagasta Bejā atdzimušas tautas deju tradīcijas – apvienojot sabiedriski aktīvus vietējos iedzīvotājus, nesen tur izveidots vidējās paaudzes deju kolektīvs “Beja”, ko vada Ināra Orbidāne.

I.Orbidāne ir pieredzējusi deju skolotāja - vada Liepnas vidusskolas 1. līdz 4.klašu deju kolektīvu, 3. līdz 6.klašu un 7. līdz 12.klašu deju kolektīvus un Liepnas tautas nama jauniešu deju kolektīvu. Tagad arī Jaunalūksnes pagasta Bejas deju kolektīvu. Pati būdama mālupiete, Ināra Orbidāne jau desmit gadus strādā arī Bejas pamatskolā un māca bērniem krievu valodu. Vērojot vietējos iedzīvotājus, viņa secinājusi, ka Bejā ir daudz gados jaunu precētu pāru, kuriem bērni mācās Bejas pamatskolā, un, būdama arī kaismīga tautas deju skolotāja, saskatījusi, ka Bejā ir potenciāls pieaugušo deju kolektīva izveidošanai.

Dejotājiem – daudz kopīga
“Tuvojas Latvijas simtgade – 2018.gadā atkal būs Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki, tādēļ domāju, kāpēc gan jauniem cilvēkiem nepamēģināt. Tas būs mūsu lielais mērķis, uz ko tuvākajos gados tiekties, bet mazais mērķis jau ir sasniegts – deju kolektīvu esam izveidojuši. Kolektīvs ir ļoti jauks, draudzīgs un atsaucīgs, šiem cilvēkiem ir daudz kopīga: viņi visi dzīvo Bejā, lielākā daļa ir precēti pāri, lielai daļai ir viena darbavieta – 15. ceļu pārvalde, viņu bērni mācās Bejas pamatskolā, viņi ir kaimiņi, viņi visi sirdī, dvēselē un visādi citādi ir Bejas cilvēki! Man ar viņiem ir ļoti viegli, mierīgi un patīkami strādāt,” stāsta I.Orbidāne.
Bejas dejotāji mēģinājumos tiekas otrdienu vakaros Bejas pamatskolas zālē. Daudzi no dejotājiem trešdienās apmeklē arī Bejas dramatiskā kolektīva mēģinājumus, pirmdienās daži dodas uz Jaunalūksnes pagasta kora “Ezerkrasts” mēģinājumiem Kolberģī. Savukārt ceturtdienu vakaros Bejas skolas zālē vingrošanas nodarbības vada fizioterapeite Baida Strodāne no Alūksnes. “Viņi man visu paspēj, jo, ja grib – tad var!” saka I.Orbidāne.
 
Gatavojas deju skatei
Šobrīd kolektīvam nav sava īpašā nosaukuma, bet par to tiekot domāts. “Patiesībā mums patīk arī kolektīva nosaukums “Beja”, jo tas ļoti labi raksturo tā dejotājus – Bejas patriotus, kuri tur godā un cieņā savu ciemu, tā vēsturi, šodienas notikumus un tradīcijas,” saka I.Orbidāne. Tā kā kolektīvs izveidots nesen, savu koncerttērpu tam vēl nav. Bejas dejotāji saka lielu paldies Liepnas tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvam “Liepna” (vadītāja Ludmila Uglovska), kas viņiem aizlienējuši savu koncerttērpu otro komplektu. I.Orbidāne piebilst, ka tiek domāts arī par saviem tērpiem.
Šobrīd Bejas dejotāji gatavojas Alūksnes un Apes novadu tautas deju kolektīvu skatei, kas būs 16.aprīlī Alūksnes Kultūras centrā. “Mēģināsim sevi pieteikt. Skates jau ir laimes spēle – kādam paveicas vairāk, kādam mazāk, bet mēs centīsimies, startēsim E grupā,” saka I.Orbidāne. ◆

Kategorijas