Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ne savas vainas dēļ paliek bez nekā

Līga Vīksna

2016. gada 12. februāris 00:00

26

“Te bija veļasmašīna – nezinu, vai tā vēl darbojas. Tur bija skapis – tas gan vairs nav lietojams, gultas arī ne. Te bija jaunā dušas kabīne un klozetpods – tos dzīvoklī izvietoja tikai nepilnu mēnesi pirms ugunsgrēka...” rādot kādreizējo dzīvokli Mālupes pagasta “Austriņos”, asarām acīs stāsta Rūta Ločmele.


17.janvārī “Austriņos”, kādreizējā Mālupes muižas kompleksa ēkas piebūves daļā, izcēlās ugunsgrēks. Ēkā atrodas Mālupes pagasta bibliotēka, ko ugunsgrēks neskāra, un pieci Alūksnes novada pašvaldības dzīvokļi. Ugunsgrēks izcēlās vienā no otrā stāva dzīvokļiem – to dzēšot, tika pilnībā applūdināts pirmā stāva trīsistabu dzīvoklis 109 kvadrātmetru platībā, kurā kopš 2001.gada dzīvoja Rūtas vīrs mālupietis Jānis Ločmelis. “Virs mums otrajā stāvā dzīvoja kāds puisis, kam patika rīkot uzdzīves, regulāri plūdināja mums virsū netīros ūdeņus – griestiem virtuvē tā rezultātā bija nobiris apmetums. SIA “Alūksnes nami”  griestus salaboja, ielika duškabīni, klozetpodu, sakārtoja kanalizācijas sistēmu. Smuki sataisīja, bet pēc dažām nedēļām uzdzīvotāja dzīvoklī izcēlās ugunsgrēks... Tovakar vīrs bija atnācis pie manis, turpat netālu, un nebija mājās...” stāsta R.Ločmele. Viņai ļoti sāp tas, ka zaudēts mūžā radītais ne no viņiem pašiem atkarīgu apstākļu dēļ. “Visa iedzīve pagalam – 70 gadu vecumā vienā vakarā tu paliec bez nekā, un pats pie tā neesi vainīgs...” viņa saka.

Cer uz pašvaldības palīdzību
Pēc ugunsnelaimes R.Ločmele vērsās pie Alūksnes novada izpilddirektores Janīnas Čugunovas, SIA “Alūksnes nami” ar lūgumu pēc palīdzības – ierādīt citu pašvaldības dzīvojamo platību. ““Alūksnes nami” jau otrā dienā bija atsūtījuši trīs strādniekus, lai palīdz izvākt iedzīvi no applūdinātā dzīvokļa, bet – uz kurieni gan? Kaimiņa malkas šķūnī ielikām daļu no mantām, vēl daļu “Alūksnes nami” mums ierādīja novietot “Austriņos” kādā citā pašvaldības dzīvoklī, kuru netīru un, atvainojiet, smirdīgu pametusi iepriekšējā īrniece. Gaidu, ko pašvaldība atbildēs par iespēju ierādīt citu dzīvojamo platību,” viņa saka.
R.Ločmele uzsver, ka šobrīd vīram esot, kur pārlaist nakti – pie viņas, bet tur esot šauri, mājiņa maza - nepilni 50 kvadrātmetri, turpat netālu no “Austriņiem”. “Atlikušo iedzīvi tur nav, kur izvietot, arī veļu tur nav, kur izmazgāt. Vīrs ir epilepsijas slimnieks, viņš ir uzraugāms un nevar patstāvīgi dzīvot. Ir apsvērta iespēja par dzīvošanu pansionātā, bet vīra pensija segtu tikai pusi no pansionāta mēneša izmaksām, turklāt pansionāts Alūksnē ir pārpildīts. Mēs neprasām daudz – vienu istabiņu, kur cilvēkam dzīvot un nolikt savu kreklu, turpat Mālupes pagastā...” saka R.Ločmele.

No diviem atsakās, remontē trešo 
J.Čugunova stāsta, ka R.Ločmele pašvaldībai izteikusi lūgumu atstāt iedzīvi applūdinātajā dzīvoklī un nodegušajam ēkas spārnam uzlikt pagaidu jumtu. Pašvaldība to neuzskatīja par lietderīgu, bet “Alūksnes namu” strādnieki palīdzēja ģimenei pārnest mantas uz citu brīvu dzīvokli turpat “Austriņos”, kuru var kurināt un kur var žāvēt mantas.
“Pašvaldības dzīvokļu komisijā R.Ločmeles jautājums tika izskatīts steidzamības kārtā. Piedāvājām nekavējoties dzīvot labiekārtotā pašvaldības dzīvoklī Mālupes “Pīlādžos” pirmajā stāvā, kur remonts nav jāveic, no kā viņi kategoriski atteicās. Piedāvājām arī pašvaldības dzīvokli Mālupes “Mārās” otrajā stāvā, no kā arī atteicās, jo tas esot otrajā stāvā, un uzstāja, ka vēlas dzīvokli tieši “Austriņos”. Izrādījām sapratni un lūgumu uzklausījām – jau šobrīd SIA “Alūksnes nami” iegulda līdzekļus un remontē “Austriņos” vienistabas dzīvokli, kur J.Ločmelim dzīvot – ar dzīvokļu komisijas lēmumu viņam šis dzīvoklis jau ir piešķirts. Tur šonedēļ pabeigs kosmētisko remontu, sakārtos apkures sistēmu, tādēļ pārsteidz, kas iedzīvotājus šoreiz vēl neapmierina. Turklāt R.Ločmele tika informēta, ka remontu nevarēs veikt dienas laikā un būs jāgaida, kam viņa arī piekrita,” komentē J.Čugunova.
Otra ugunsgrēkā cietušā pašvaldības dzīvokļa iemītnieki piekrita pārcelties uz “Pīlādžiem”.

Lems, ko darīt ar ēku
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts informē, ka šobrīd “Austriņu” mājā no pieciem pašvaldības dzīvokļiem apdzīvots ir viens, bet otru remontē J.Ločmelim. Dzīvokļa, kur ugunsgrēks izcēlās, īrniekam jau bija uzteikums par dzīvojamo platību, jo viņš neveica maksājumus. “Šajā gadījumā teikt, ka nav palīdzēts, ir nesmuki. Cilvēki vēl dzīvo sociālismā, ka jādod par brīvu un uzreiz, bet paši neko nav gatavi darīt. Jāuzsver, ka īrnieku pienākums, īrējot pašvaldības dzīvokli, ir regulāri tajā veikt arī kosmētisko remontu – cik ieguldījumu veicis J.Ločmelis?” saka A.Musts.
J.Čugunova norāda, ka no Valsts policijas vēl gaida atzinumu par ugunsgrēka iemesliem. “Jāteic, jau šobrīd apzināmies, ka no personas, kuras dzīvoklī ugunsgrēks izcēlās, piedzīt neko nevarēsim. Alūksnes novada domei būs jālemj, ko vispār darīt ar izdegušo pašvaldības īpašumu, kas ir arī vietējās nozīmes kultūras piemineklis. Par notikušo ugunsgrēku esam informējuši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un gaidām viedokli, ko darīt - izdegušās piebūves daļu nojaukt vai atjaunot,” saka J.Čugunova. ◆

FAKTi

◆ Valsts policija “Alūksnes Ziņas” informē, ka 2015.gadā Alūksnes iecirkņa apkalpojamajā teritorijā ir reģistrēts 41 ugunsgrēks. No tiem uzsākti 4 kriminālprocesi, 1 kriminālprocess nodots vajāšanai, 3 kriminālprocesi vēl tiek izmeklēti, 28 atteikuma materiāli, 6 izbeigtas administratīvās lietvedības, 2 administratīvās lietvedības risināšanas stadijā. Reģistrēti 16 kūlas ugunsgrēki, no tiem 1 atteikuma materiāls, pārējos gadījumos izbeigtas administratīvās lietvedības.
2016.gada janvārī ir notikuši jau 10 ugunsgrēki: no tiem uzsākti 3 kriminālprocesi, 5 atteikuma materiāli, 2 uzsāktas administratīvās lietvedības.

◆ Alūksnes novada Sociālajā dienestā iedzīvotājiem ir iespēja saņemt pabalstu ārkārtas situācijā (neparedzami apstākļi: ugunsgrēks, plūdi, citi no cilvēka neatkarīgi apstākļi). Ugunsgrēka gadījumā jāiesniedz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests izsniegts akts, kas apstiprina notikušo. Ģimenei tiek piešķirts pabalsts - 370 eiro. Pašvaldība ir palīdzējusi iedzīvotājiem arī lielākā apmērā, piemēram, gadījumos, ja nodeg pilnīgi viss. Šādus gadījumus izskata domes sociālo jautājumu komitejas deputāti, lemjot par pabalstu lielākā apmērā.

Kategorijas