Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izstādē - Jaunalūksnes pagasta pērles

Diāna Lozko

2016. gada 12. februāris 00:00

12

Beidzies Bejas novadpētniecības centra rīkotais fotokonkurss “Jaunalūksnes pagasta pērle”. Konkursam iesniegtos darbus var aplūkot izstādē Bejas novadpētniecības centra jaunajā klētī. Šāds konkurss palīdzējis iegūt arī mākslinieciski vērtīgas fotogrāfijas pagastu reprezentējošu materiālu izveidei nākotnē.

Iesūtīti vairāk nekā 40 darbi
Konkursa mērķis bija fiksēt Jaunalūksnes pagasta teritorijā esošos vēsturiski nozīmīgos objektus, tā veicinot to atpazīstamību. Konkursā piedalījās pieci Alūksnes novadnieki: Ieva Zakarīte, Elīna Dambe, Rudīte Pole, Gunārs Ozoliņš un Vilnis Blūms. Viņi iesūtījuši vairāk nekā 40 darbus, kuros attēlotas skaistākās un vēsturiski nozīmīgākās Jaunalūksnes pagasta vietas.
“Mēs gan secinājām, lai varētu iegūt daudzveidīgas fotogrāfijas dažādos gadalaikos, konkursam vajadzētu dot nepilnu gada laiku, nevis tik īsu termiņu. Doma ir šo ideju attīstīt arī šogad, un nolikumā varētu arī atzīmēt tos objektus, kurus mēs vēlētos vairāk redzēt. Šajā konkursā bija ļoti daudz bilžu ar Lāzberģa pili, Kolberģa vējdzirnavām, Alvila Buholca mājvietā uzstādīto akmeni, kā arī Kolberģa muižas apbūvi. Dažās fotogrāfijās bija arī skati no Garjuru kapu kalna un Nametkalna. Ir vēl daudz arī citu objektu, un gribētos, lai arī tie tiek iemūžināti,” stāsta Bejas novadpētniecības centra pārzine Jolanta Baldiņa.
Vairāku gadu pieredze liecina, ka, veidojot pagastu reprezentējošus materiālus, trūkst kvalitatīvu fotomateriālu. “Nākas secināt, ka šādu fotogrāfiju nav daudz, jo tas prasa gan mākslinieka aci, gan labu aparatūru. Gribējās, lai pagasta skaistie objekti tiktu iemūžināti skaistās fotogrāfijās. Ir liels prieks par konkursā iegūto materiālu. Pieliekot šīm fotogrāfijām aprakstus, mēs varam arī popularizēt dažādus vēstures notikumus,” teic J.Baldiņa.
Konkursa mērķis bija arī nostiprināt Alūksnes novada cilvēku zināšanas par Jaunalūksnes pagastu, atbalstīt fotomākslas attīstību Alūksnes novadā, kā arī iegūt kultūrvēsturisko materiālu Jaunalūksnes pagastā, kurš tika izmantots šīgada sienas kalendāra veidošanā. Žūrijas loceklis Ivars Vecāns svinīgajā izstādē uzsvēra, ka svarīgi fotogrāfijā ir notvert mirkli, kurā gaisma skaisti izgaismo fotografējamo objektu. “Novēlu arī turpmāk ķert mirkļus, labu gaismu un kompozīciju!” pauda I.Vecāns.
Tiks nofotografēti visi objekti
Konkursā uzvarēja Rudīte Pole, kura spējusi notvert gaismas spēles uz Kolberģa vējdzirnavām ziemā. Otro vietu ar Lāzberģa pilsdrupu fotogrāfiju ieguva Elīna Dambe, trešajā vietā - Ieva Zakarīte, kuras fotogrāfijā redzams Visikuma dižakmens.
“Visikuma dižakmens ir piemirsts, tāpēc cenšamies to celt saulītē. Pēc ceļu rekonstrukcijas lūdzām, lai akmeni nekur neaizved. Tas tika tikai nedaudz pārcelts, un arī apkārtne tika labiekārtota. Tālāk sakopšanas darbi un informācijas izvietošana būs mūsu ziņā,” stāsta J.Baldiņa, uzsverot, ka fotogrāfijas palīdz veicināt objektu popularitāti. “Mēs vēlētos pabeigt šo domu par pagastā pieejamo vēstures un dabas objektu fotografēšanu, kad tiks nofotografēti visi objekti. Citos gados varētu akcentēt arī pagasta notikumus un pasākumus, jo mūsu pagastā arī kultūras dzīve ir ļoti bagāta. Iegūtais materiāls būs ļoti vērtīgs, lai ar to strādātu arī vēlāk,” pauž  J.Baldiņa.
R.Pole fotografē jau kopš 6.klases un vien šogad sākusi iet fotopulciņā Kalnienā. R.Pole strādā Jaunalūksnes pagasta pārvaldē, visvairāk viņai patīk fotografēt dabu. “Arī fotoseminārā fotogrāfs teica, ka bilde vispirms rodas galvā. Vispirms jau kaut kas ir jāpamana. Es jau esmu tāda piedzimusi un redzu visu. Eju un redzu – tur būtu laba bilde! Arī manas mammas brālis bija fotogrāfs,” stāsta R.Pole. Viņai fotografēšana ir pats mīļākais vaļasprieks un mirkļa saskatīšana esot vislielākais gandarījums. ◆

Kategorijas