Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rāda dabas un cilvēka mijiedarbību

Diāna Lozko

2016. gada 12. februāris 00:00

8

Alūksnes muzejā pagājušās nedēļas nogalē tika atklāta alūksniešu Kristiānas Zelčas un Vilņa Blūma fotoizstāde “Daba un cilvēks Alūksnē”.

Galvenais jau ir ieraudzīt
Izstādē aplūkojamas fotogrāfijas, kurās daba mijiedarbojas ar cilvēku, kā arī tādas fotogrāfijas, kurās izzūd robeža starp cilvēku un dabu. Izstādē vērojami gan cilvēku, gan dabasskatu tuvplāni, atklājot to detaļas. Alūksnietis Vilnis Blūms stāsta, ka fotografē jau kopš bērnības un jau vairākas reizes izrādījis savus darbus dažādās izstādēs ne tikai Alūksnē. “Mans pirmais fotoaparāts bija “Smena 8”, bet tagad fotografēju ar spoguļkameru. Kādreiz bildēju arī ar parastu “ziepju trauku” un tāda bija mana pirmā izstāde pilī. Nu bildēju ar pavisam citādāku kameru, taču pats galvenais jau ir ieraudzīt to, ko vēlies nofotografēt,” teic V.Blūms.
Izstādē aplūkojamas arī vienpadsmit Kristiānas Zelčas fotogrāfijas. Izstāde ir interesanta arī ar to, kā vienas tēmas variāciju saredz divu atšķirīgu paaudžu fotogrāfi. “Manās fotogrāfijās ir gan daba, gan cilvēks un tas, kā tie mijiedarbojas. Cilvēka tēls ir ne gluži cilvēka tēls, bet kas mistiskāks un mītiskāks,” stāsta K.Zelča. Viņa nu jau pēdējo mācību gadu apgūst multimediju komunikācijas programmu Rīgas Stradiņa universitātē.

Martā būs apskatāmas divas izstādes
Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Diāna Pelaka informē, ka jau martā par godu Sieviešu dienai Alūksnes muzejā būs apskatāmas divas izstādes.
Izstādes “Sievietes fotomirklis” fotogrāfiju izlase attēlos sievieti gan lauku darbos, gan mākslinieciskās profesijās un atpūtā. Fotogrāfijās iespējams novērtēt aizgājušo laiku modes untumus tērpos un frizūrās, kā arī īpašo cepuru eleganci. Tāpat tās atklāj sievietes ģimeniskumu un draudzību, attiecības ar saviem gadiem un arī ar pašu fotogrāfu.
“Tā kā sievietei līdzās ir jābūt vīrietim, otra fotoekspozīcija - “Vīrieša skats: Vīrietis senajās fotogrāfijās” - piedāvā aplūkot vīrieša attiecības gan ar sievietēm un bērniem, gan ar tehniskām lietām. Tāpat fotogrāfijas rāda vīrieti darbā un atpūtā, kā arī iepazīstina ar to laiku profesiju un vaļasprieku izvēli. Savukārt citas apliecina, cik liela nozīme vīrieša dzīvē ir stilam, draudzībai un labai kompānijai,” teic D.Pelaka. ◆

Kategorijas