Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Karstais kartupelis - “Simone”

Līga Vīksna

2016. gada 19. februāris 00:00

1143

Šonedēļ Alūksnes novada domē gan tautsaimniecības, gan finanšu komitejas sēdēs skatīja SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” iesniegumu par biomasas koģenerācijas stacijas projekta īstenošanu Alūksnē, Merķeļa ielā.

Atšķirībā no aģentūras izteiktā piedāvājuma domei 2014.gadā, kad piedāvāja pirkt tikai siltumu, šoreiz kā primārais piedāvājums izvirzīts viņu saražotā siltuma pirkšana pilsētas vajadzībām, bet tuvākajā nākotnē - arī pašas akciju sabiedrības “Simone” iegāde.
Sadedzinot koksni ar šķeldu kurināmā katlumājā, koģenerācijas stacijā paredzēts iegūt enerģiju: trešdaļu elektroenerģijas un divas trešdaļas siltumenerģijas. Uzņēmums piedāvā saražoto siltumu pārdot “Simonei” par 5 līdz 10 % lētāk nekā “Simones” siltuma ražošanas izdevumi un tādā apjomā, cik “Simonei” vajag, nevis vairāk.

Grib atpakaļ miljonus
Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzskata, ka pašvaldībai nav jānodarbojas ar komercdarbību, tādēļ priekšlikums jāpieņem. “Šī būtu iespēja domei atgūt “Simonē” ieguldītos miljonus. Ja pārdotu “Simoni”, dome līgumā varētu iestrādāt visus sev vēlamos labumus. Piedāvājums atkal ir parādījies, jo viņiem drīz beigsies izsniegtā licence koģenerācijas stacijas būvniecībai – ja neuzsāks darbību, zudīs arī iespēja saņemt valsts dotāciju elektrības ražošanai,” skaidroja Dz.Adlers. Viņš rosināja galīgo lēmumu pieņemt jau februāra domes sēdē, jo domei jāsniedz atbilde uzņēmumam. “Brīdis, kad uzņēmumam vēl ir interese Alūksnē būvēt koģenerācijas staciju, ir izdevīgs pašvaldībai, lai pārdotu “Simoni”, jo var nosolīt dārgāk,” uzskata Dz.Adlers.
Arī deputāts Ainars Melders uzskata, ka “Simonē” ieguldītos miljonus varētu tērēt citām novada vajadzībām. “Pārdodot “Simoni”, iegūsim naudu, ko likt iekšā infrastruktūrā. Zariņa kungu Jaunlaicenē un mani arī  neinteresē, kas apkurina tās dažas daudzdzīvokļu mājas pilsētā! Pēc likuma “Simones” tarifam jau tagad jābūt zemākam, nekā tas ir. Šādi atbrīvotos un varētu ņemt aizņēmumu, piemēram, sporta zālei,” sprieda A.Melders.

Matemātika nemelo
“Simones” valdes loceklis Mārtiņš Kaļva atzina, ka “Simone” jau pati plāno tarifa samazinājumu. “Par piedāvājuma izdevīgumu ir jāveic detalizēti aprēķini, jo matemātika nekad nemelo. Tiekoties ar uzņēmējiem, secinājām, ka viņu ražošanas izmaksās iekļautās pozīcijas atšķiras no “Simones” ražošanas izmaksu pozīcijām. Ar nākamo apkures sezonu plānojam tarifa samazinājumu 5 % apjomā: ja šobrīd ir 57,75 eiro par megavatstundu, tad būs 55,50 eiro. Šābrīža tarifs “Simonei” ir apstiprināts 2012.gadā. Tarifa pārskatīšanu regulatoram sniedzam ik gadu, un rosināt to samazināt, palielināt var, kad ir divu pēdējo gadu dati: šajā gadījumā tās ir 2014. un 2015.gada sezonas, jo projektus beidzām īstenot 2013.gada decembrī. Tagad varam sniegt tarifa samazinājumu,” sacīja M.Kaļva.

Līga Vīksna

(Turpinās no 1.lappuses)
Mārtiņš Kaļva atgādināja, ka 2013.gadā īstenotie lielie projekti, ko administrēja Latvijas Investīciju attīstības aģentūra, paredz, ka projektos sasniegtie rezultāti jānodrošina piecus gadus – līdz 2018.gada decembrim. Ja līgumu ar aģentūru izbeidz agrāk, “Simonei” jāatmaksā saņemtais 1,1 miljons eiro no Eiropas. “Analizējot jaudas, ar kādām “Simone” strādājusi, un, ja pieņemam, ka no koģenerācijas mēs iepirktu 2,89 MW/h siltumenerģijas, tad no marta līdz oktobrim Parka ielas kaltumāja nestrādātu. Tā strādātu tikai no novembra līdz februārim, palīdzot piekurināt pilsētu. Līdz ar to no 12 megavatu jaudas, kas ir Parka ielas katlam, izmantotu tikai 1,5 megavatus. Aktuāls ir arī jautājums, ko šajā dīkstāves laikā darīt “Simones” darbiniekiem,” skaidroja M.Kaļva. Viņš salīdzinājis siltumenerģijas galīgā tarifa datus, ja iepirktu 2,89 megavatus siltuma par SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” piedāvājumā solīto summu, kas ir mīnus 10 procenti no ražošanas tarifa. Rezultātā paredzams tarifa palielinājums, nevis samazinājums: 65,92 eiro par megavatstundu.
Savukārt pašvaldības jurists Arturs Upīts vērsa uzmanību, ka pārdot “Simoni” SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” dome nemaz uzreiz nevarēs - būs jārīko izsole un pieteikties var arī citi. 

Nevieš uzticību
Deputāts Laimonis Sīpols uzskata, ka šāds piedāvājums ir jāizvērtē detalizēti, nevis tik īsā laikā. “Ir daudz neskaidru jautājumu. Nav loģisks risinājums arī tas, ka “Simone” paliek kā pašvaldības uzņēmums un pērk siltumu no koģenerācijas stacijas. Lai mēs “Simoni” vispār varētu pārdot, pašvaldībai vispirms jānorēķinās ar Valsts kasi. Tad būs jāorganizē iepirkums un atklāta izsole – nevarēsim pārdot tieši “Eiro-Āzijas investīciju aģentūrai”. Ja vinnēs cits, kādu tarifu tad tas piedāvās?” jautāja L.Sīpols.
Deputāte Jana Zilkalne atzina, ka viņai šis uzņēmums nevieš uzticību. “SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” pamatkapitāls ir tikai 2800 eiro, tas regulāri maina juridiskās adreses, laikus neiesniedz gada pārskatu par savu darbību. Viņi nepārliecina par spēju stabili strādāt ilgtermiņā un sabiedrības interesēs. Tas ir maksātnespējīgs uzņēmums – to apliecina bilance! Pašu kapitāls viņiem ir ar mīnusa zīmi, bet  “Simones” pamatkapitāls ir aptuveni 3,3 miljoni eiro. Šī aģentūra ir maksājusi algu tikai vienam darbiniekam – valdes loceklim, kurš, savukārt, nodarbināts vēl daudzos uzņēmumos. Un pašvaldība ar tādu sadarbosies? Vai domē kāds vispār ir redzējis šo koģenerācijas stacijas projektu? Tā būs pašvaldības ievilkšana slazdos – tā izskatās pēc drūmas shēmas! Pašvaldībai tādu risku nevajag,” sacīja J.Zilkalne. L.Sīpols piebilda, ka aģentūras norādītie darbības veidi nemaz nav saistīti ar siltumapgādi.

Rosina skatīt pēc būtības
Arī deputāts Guntars Švolmanis atzina – ja līgumā var atrunāt visas nianses, lai izvairītos no nākotnes riskiem, tad viņš atbalsta aģentūras piedāvājumu, jo plusi esot “stipri lieli”. “2,3 miljonu eiro kredīts no domes puses “Simonei” ir negodīgs, jo tas tagad jāmaksā visiem novada iedzīvotājiem. Pārdodot mēs iegūtu naudu, ko ieguldīt novada infrastruktūrā, un brīvu kredītportfeli. Vienīgi mani uztrauc drošība, lai nākotnē, ja uzņēmums bankrotē un nāk jauns, nebūtu situācijas, ka Alūksnes iedzīvotāji un pašvaldība ir izvēles priekšā,” sacīja G.Švolmanis.
Deputāts Modris Lazdekalns secināja – nav pareizi, ka pašvaldība nodarbojas ar siltumsaimniecību un finansē šauru iedzīvotāju loku. “Rosinu aģentūras priekšlikumu pieņemt zināšanai, bet jautājumu skatīt pēc būtības, nevis tikai tādēļ, ka kāds ir iesniedzis iesniegumu. Teorētiski bez pārdošanas ir arī alternatīva – palīdzēt “Simonei” iegūt kredītu pašai, lai atgrieztu domei naudu, bet pašvaldība paliktu “Simones” kredīta galvotāja,” sacīja M.Lazdekalns.

Neprasa ekskluzīvu līgumu
SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” valdes loceklis Jānis Timma “Alūksnes Ziņām” atzīst – līgumu noslēdzot, ”Simone” turpinātu pilsētu apgādāt ar siltumu, bet viņi piedāvātu “Simonei” pirkt siltumu par zemāku cenu nekā “Simones” pašizmaksa.
Viņš noliedz izskanējušo informāciju, ka drīz beigsies licences termiņš – koģenerācijas stacija esot jāuzbūvē līdz 2017.gada oktobrim, kas esot pietiekams laiks. “Šobrīd šis jautājums ir pagriezts jocīgi. Arī deputāti domē uzskata - ja mēs nepiekritīsim, tad jūs to staciju neuzbūvēsiet! Mēs neprasām ekskluzīvu līgumu, tikai līgumu, kas saskaņā ar Enerģētikas likumu uzliek par pienākumu Alūksnei pirkt mūsu siltumu, ja piedāvājam lētāk. Ja Alūksne nepiekritīs, varēsim iet uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, strīdu regulēšanas komisiju, bet šo ceļu mēs negribētu iet. Līgumu varam sastādīt ar visiem stingrajiem nosacījumiem, ko dome izvirza,” neizpratni pauž J.Timma.

Grib - jā vai nē
Izskanējušās J.Zilkalnes bažas par neuzticamību J.Timma skaidro ar to, ka enerģētikas projektu īstenošanai vienmēr tiekot nodibināts jauns uzņēmums. “Neviens uzņēmums zem vienas SIA nebūvē stacijas vairākās pilsētās. Mūsu investors Haralds Balodis ir apliecinājis, kādi citi projekti kopā ar viņu Latvijā ir īstenoti, piemēram, Tukumā, Rēzeknē, Lizumā. Katram jaunam uzņēmumam pamatkapitāls ir 2000 eiro – pēc tam tas tiek palielināts, kad tiek parakstīts kreditēšanas līgums ar banku. Kad ar domi noslēgsim līgumu, sāksim strādāt, un tad dome redzēs, ir mums nauda vai nav. Kāda starpība, vai pamatkapitāls ir 2000 vai 200 000 eiro? Tas būs mūsu finansējums, nevis Eiropas fondu. Mums ir sadarbības partneris, kas ir gatavs šajā projektā piedalīties un nodrošināt 2 miljonu aizdevumu, lai mēs vienkāršāk dabūtu aizņēmumu bankā. Esam bankai pateikuši, ka mums būs līgums ar pašvaldību – ja mēneša laikā saprotam, ka šāda līguma tomēr nebūs, tad ejam uz banku un sakām, ka tomēr nav un mainām spēles nosacījumus,” saka J.Timma. Kāds būs viņu piedāvātais tarifs, J.Timma šobrīd nevar pateikt.
Finanšu komitejā deputāti vienojās, ka līdz domes sēdei 25.februārī sazināsies ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūru, lai noskaidrotu, kā pašvaldība drīkst rīkoties saistībā ar “Simoni”, lai izlemtu, kā atbildēt uz SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” iesniegumu.
Jāuzsver gan, ka 2014.gada aprīlī, kad “Alūksnes Ziņās” jau rakstījām par aģentūras piedāvājumu un vērsāmies arī Ekonomikas ministrijā pēc skaidrojuma, vai tiešām pašvaldībai ir obligāts pienākums pirkt lētāko siltumu, ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena skaidroja – Enerģētikas likumā nav noteikts pienākums pašvaldībām no koģenerācijas stacijām obligātā kārtā iepirkt siltumenerģiju. Saskaņā ar Enerģētikas likuma 49.pantu viena siltumenerģijas apgādes sistēmas operatora, kāds Alūksnē ir “Simone”, licences darbības zonā var darboties vairāki siltumenerģijas ražotāji un šiem ražotājiem ir tiesības piedāvāt sistēmas operatoram iepirkt to saražoto siltumenerģiju par vienošanās cenu.
Datu bāzes “Lursoft” informācija liecina, ka SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” Uzņēmumu reģistrā ir kopš 2006.gada – tas nav jauns uzņēmums. Darbības veidi ir metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecība specializētajos veikalos. ◆

Kategorijas