Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Šķirotos atkritumus izved pārāk reti

Agita Bērziņa

2016. gada 19. februāris 00:00

85

Ko darīt, ja gribi dzīvot, saudzējot dabu, bet nav kur likt sašķirotos sadzīves atkritumus? Ar šādu jautājumu “Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsušies jau vairāki pilsētas iedzīvotāji. Iedzīvotāji sūdzas, ka šķiroto atkritumu konteineri tiek izvesti pārāk reti, vairākas dienas stāv pilni un neviens par tiem neliekas ne zinis.


Atbildīga par šķiroto atkritumu izvešanu ir pašvaldības SIA “Rūpe”. Valdes loceklis Artis Sviklis laikrakstam norāda, ka problēma nepastāv un atkritumi gandrīz vienmēr tiek izvesti laikus. Gluži pretēji – šķiroto atkritumu daudzums pēdējā laikā esot samazinājies. “Pēc mūsu novērojumiem, šķiroto atkritumu paliek arvien mazāk, lai gan būtu jābūt otrādi. Atkritumus izvedam regulāri – reizi nedēļā. Pilsētā tās ir ceturtdienas vai piektdienas ik nedēļu. Pēc viena konteinera nebraucam, sagaidām, kad pilni ir vairāki, un tad veicam reisu. Tiklīdz konteineri ir pilni – izved,” skaidro A.Sviklis. Viņš gan nenoliedz - ir bijuši gadījumi, kad konteineri ir tik pilni, ka blakus salikti maisi, taču tas ir reti.

Dažviet konteineri pildās ātrāk
“Pirms divām nedēļām atkritumus nevarēja izvest slideno ceļu dēļ, pat uz poligonu nebrauca atkritumu mašīnas. Ar saviem klientiem vienojāmies par citu izvešanas dienu. Taču tie ir izņēmuma gadījumi. Nevar teikt, ka esam par šķirotajiem atkritumiem aizmirsuši un tur regulāri krātos maisi. Kas vienā dienā tukšs, otrā – jau pilns. Atbrauc cilvēki un izgāž vairākus maisus, piemēram, nesaplacinātu plastmasas pudeļu - konteiners momentā ir pilns. Nevar visus diennakti kāds stāvēt pie konteinera un skatīties, cik ātri tas pildās. Ir atsevišķas vietas, daudzdzīvokļu māju pagalmi, kur konteineri pildās ātrāk nekā citur,” pauž A.Sviklis, piebilstot, ka šķirojamo atkritumu konteineru komplekti ir katrā pagastā. Konteineri Alūksnes novada pagastos tiek izvesti reizi mēnesī, ja nepieciešams – biežāk.

Ko drīkst mest konteineros?
Šķiroto atkritumu konteineros bieži ir ievietoti parastie sadzīves atkritumi, tāpēc SIA “Rūpe” atgādina, ko drīkst un ko nedrīkst ievietot šķiroto atkritumu konteineros. Konteinerā stiklam drīkst ievietot burkas un pudeles bez pārtikas piejaukumiem, bet nedrīkst mest netīru stikla taru, spoguļu, automašīnu un logu stiklus, lampu kupolus, keramikas izstrādājumus, pudeles, kas satur plastmasas piemaisījumus, traukus un balzama pudeles. Konteinerā papīram drīkst mest izjauktas vai saplacinātas kartona kastes, avīzes, žurnālus, grāmatas, biroja papīrus, sulu un piena kartona pakas, bet nedrīkst mest vienreizējās lietošanas traukus, papīra dvieļus un salvetes, čipsu pakas, saldējuma papīrus, līmpapīrus, fotopapīru, slapjus, netīrus materiālus un tapetes. Konteinerā plastmasai drīkst mest saplacinātas PET dzērienu pudeles, tīrus plastmasas maisiņus un plēves, plastmasas kannas, tīras sadzīves ķīmijas un kosmētikas pudeles, metāla kārbas, bundžas un vāciņus, savukārt nedrīkst – vienreizējās lietošanas traukus, krējuma un margarīna paciņas, putuplastu, autiņbiksītes, plastmasas rotaļlietas un citus cietās plastmasas izstrādājumus. ◆

Kategorijas