Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atklāti par delikāto andropauzi

VALIJA BELUZA

2016. gada 19. februāris 00:00

12

Par norisēm sievietes organismā mūža otrajā pusē runā daudz un skaļi, bet stiprā dzimuma novecošanas problēmas, kas arī vīrietim neiet secen, apspriež reti. Vai ar vīriešu klimaksu jeb andropauzi saistītās seksuālās problēmas ir tik mazsvarīgas, ka par to mēdz runāt pusčukstus vai arī nemaz?

Visi nav vienādi
Kurzemes Uroloģijas centra ārsts Mārtiņš Silenieks pieļauj, ka tas skaidrojams gan ar iedzīvotāju finansiālo stāvokli, gan izglītības līmeni. “Cilvēki nespēj atrisināt daudz aktuālākas problēmas. Dzīves kvalitāte vecumdienās dažam ir tik zema, ka zudusi cerība to uzlabot vispār. Turklāt par tik smalkām lietām gatavs runāt tikai retais no kungiem: šie jautājumi pacientiem cienījamos gados parasti nav aktuāli. Cilvēki, protams, ir dažādi, bet intīmas, konfidenciālas lietas, piemēram, kāds kuram libido, kāda erekcija, vīri izvairās apspriest pat savā starpā, kur nu vēl afišēt. Vājuma atzīšana “tajā ziņā” varētu liecināt par vispārēju vājumu, ko stiprais dzimums nevēlas atzīt,” jautājuma noklusēšanu pamato ārsts.
Vīrieša klimakss jeb andropauze īsti par slimību nav saucama, tas ir mūža otrajai pusei raksturīgs bioķīmisks un klīnisks sindroms, ko ietekmē testosterona (hormons, kas nodrošina vīrieša dzimumtieksmi) līmeņa samazināšanās. Šis ļoti pakāpeniskais process ir viens no organisma novecošanas simptomiem. Tas atkarīgs ne tikai no endokrīnās sistēmas izmaiņām, bet arī no tā, ka sēkliniekos asinsvadi kļūst aterosklerotiski, mazinās asins piegāde un samazinās testosteronu ražojošo šūnu skaits.
Daudzkārt medicīniskajā literatūrā minēts, ka vecums nav noteicošais, libido zuduma problēma var parādīties agrāk. Iespējams, tas saistīts ar pārstrādāšanos, arī dažādu medikamentu lietošana negatīvi ietekmē daudzas organisma funkcijas, tajā skaitā seksualitāti.
Šis jautājums ir individuāls: tāpat kā visi nevar būt olimpiskie čempioni vai skriet maratonu, tāpat arī testosterona līmenis visiem nav vienāds. Kāds ir seksuāli aktīvāks, bet kādam tas nav nozīmīgi un viņš tādēļ nejūtas nelaimīgs. Turklāt atšķiras atsevišķas fizioloģiskas pazīmes.
“Ja dažam miljonāram ap gadiem sešdesmit bērniņš piedzimst, tas nav tieši saistīts ar šo jautājumu, jo testosterons vīrietim izstrādājas visu mūžu. Dzimuma aktivitāte varbūt vairs nav kā divdesmit gados, bet tas nenozīmē, ka vīrietis zināmos gados nevar radīt pēcnācējus. Spermas kvalitāti ietekmē ļoti daudzi faktori, piemēram, infekcijas,” zina ārsts.

Kad diriģents pošas pensijā
Testosterons piedalās ļoti daudzos un svarīgos organisma procesos, atbild par libido, par auglības jautājumiem, regulē vielmaiņu, kalcija apmaiņu, iespaido kaulu blīvumu. Pēc 50, 60 gadiem parasti veidojas vīrišķā hormona deficīts, parādās tādas sūdzības kā spēka, darbaspēju, atmiņas un muskuļu masas zudums, aptaukošanās pazīmes, nogurums, krasa garastāvokļa maiņa un viegla uzbudinātība – līdzīgi kā sievietēm menopauzes laikā. Šie faktori nav cieši saistīti tikai un vienīgi ar testosterona līmeni. Piemēram, darbaspējas var zust citu iemeslu un slimību dēļ.
“Galvenās tēmas, ko vēlas skart atsevišķi pacienti, ir šis libido zudums un erekcijas pavājināšanās. Tomēr biežāk vīrietis vecumā pēc sešdesmit gadiem vai agrāk pie speciālista ierodas ar apakšējo urīnceļu simptomiem: urīna strūklas pavājināšanos, adenomas jautājumiem.”
Šķetinot sūdzības par andropauzi, kas agrāk vai vēlāk iestājas ikvienam vīrietim, urologs pēc speciālas skalas pacientam uzdod jautājums: vai novērojat libido samazināšanos, vai erekcija kļuvusi mazāk stingra? Ja pacients atbild apstiprinoši un viņu tas satrauc, kopā ar speciālistu tiek meklēts risinājums.
Visbiežāk jauns vīrietis neprot savu stāvokli raksturot: “Dakter, kaut kā tā kā švakāk, tagad par deviņdesmit pieciem procentiem varu. Taču nav objektīvas mērauklas, ar ko to mērīt! Ja dzimumaktu varat veikt, tad vairāk vai mazāk viss ir kārtībā,” mierina ārsts. Protams, ja jaunajam vīrietim apskatē anatomiskas problēmas nekonstatē, hroniskas slimības neuzrādās, pie ļoti smalkiem sindromiem ķeras, kad tas cilvēkam būtiski pazemina dzīves kvalitāti.

Blakus citas problēmas
Testosterona līmeni standartā nenosaka katram pacientam, līdz analīzēm nonāk ļoti mazs procents urologa pacientu. Pirmajā plānā tiek iztirzāti dzīvesveidu raksturojošie parametri, kas būtiski ietekmē veselības stāvokli.
“Ja pacients apgalvo, ka nekad mūžā nav smēķējis, tikai paretam iedzer pa glāzītei, ja nav ne aptaukošanās pazīmju, ne blakus slimību, tad uz testosterona līmeņa pārbaudi nozīmējam uzreiz.” Šīs asins analīzes no vēnas jānodod no rīta, divu stundu laikā pēc pamošanās, kad fizioloģiski testosterona līmenis ir visaugstākais.
Bieži vien problēmas ar erekciju novēro līdztekus sirds un asinsvadu slimībām. “Ja parunā ar pacientiem, kuriem ir kāju ateroskleroze – apkaļķojušās asinsvadu sieniņas, sliktas asins apgādes dēļ draud gangrēna, viņi visi kā viens atzīstas, ka erekcijas nav bijis jau sen, ka viņi ir impotenti. Asinsvadu ķirurgi apliecinās: smēķēšana ir galvenais iemesls, kāpēc gangrēnas dēļ nākas amputēt ekstremitātes. Gadās, ka ārstam izdodas uzspiest uz īstajām pogām, ietekmēt, pacients sabīstas un pārtrauc, bet bieži vien kaislīgs smēķētājs no netikuma nespēj atbrīvoties. Slimnīcā to redzam – pie ielaistām gangrēnas problēmām, pat ar amputētu kāju cilvēks brauc ar ratiņiem ārā un smēķē.”

Ar viagru – piesardzīgi
Līdz ar fizioloģiskām izmaiņām cilvēks zināmā vecumā fiziski vairs nevar daudzas lietas izdarīt. “Ārstējot andropauzi, mēs zemo testosterona līmeni varam celt. Formas pieejamas vairākas: gan speciāli līmējamie plāksteri un uz ādas smērējami geli, gan tabletes un injekcijas. Bet jebkurā gadījumā attiecībā uz kardiovaskulāro un koronāro sirds slimību jautājumu piesardzībai jābūt, un viagra nav izņēmums. Testosterona aizvietošanas terapiju nedrīkst veikt, ja ir priekšdziedzera jeb prostatas vēzis vai aizdomas par to.
Protams, zināmi preparāti var uzlabot muskuļus, vielmaiņu un pašsajūtu, taču nebūs tā kā divdesmit gados. Noteikti individuāli jāizvērtē, vai var un vajag lietot: jebkuram medikamentam, arī šiem, var būt blaknes.
“Kaut gan medicīniskajā literatūrā saikne starp testosteronu un kardiovaskulāro sistēmu nav atrasta, pie kontrindikācijām, ja sirds mazspēja tiek minēta, ja anamnēze uzrāda problēmas ar koronāriem asinsvadiem, bijis infarkts, andropauzes ārstēšana ar testosterona aizvietošanas terapiju nav ieteicama, piesardzīgam jābūt arī attiecībā uz viagru,” atklāj M. Silenieks. ◆

Kategorijas