Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alsviķos pirmo reizi apmāca bezdarbniekus

Agita Bērziņa

2016. gada 19. februāris 00:00

6

Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālajā struktūrvienībā sākušās Nodarbinātības valsts aģentūras bezdarbnieku apmācības jaunajām šuvējām. Pieaugušo tālākapmācība ir sens Smiltenes tehnikuma sapnis, arī cilvēku interese par arodizglītības mācību programmām ir liela.

Kursi jaunajām šuvējām no Apes, Alūksnes, Alsviķiem un arī Smiltenes puses ilgs trīs mēnešus. Puse no mācībām atvēlētā laika ir teorijas apguve un puse – prakse uzņēmumos. Teorētisko apmācību šuvējas apgūst skolotājas Velgas Vimbas vadībā, bet praktiskās iemaņas māca Gunta Laipaka. Prakses vietas saskaņā ar līgumu nodrošinās skola.

Var piedāvāt citas
programmas
Bezdarbnieku apmācības Alsviķos notiek pirmo reizi. “Profesionālās skolas, kas var sagatavot un  mācīt savas programmas, diemžēl negūst apstiprinājumu, un priekšroka tiek dota mācību centriem. Domāju, ka viskvalitatīvāk šādas tālākizglītības programmas var realizēt tieši profesionālās izglītības iestādēs, jo ir pieejams aprīkojums, pieredze un reāli sadarbības partneri, kuri pēc kursiem var piedāvāt bezdarbniekiem darbu. Mēs labprāt apmācītu bezdarbniekus arī citos amatos, jo programmas mums ir. Varam mācīt, piemēram, pavārus, pavāra palīgus, galdniekus, apavu labotājus,” stāsta struktūrvienības vadītāja vietniece Inita Kokoreviča.
Bezdarbniekus nebūt nemulsina, ka zinības jādodas apgūt uz Alsviķiem, dažiem tas esot pat ērtāk. “Stundu grafiku esam pielāgojuši autobusu satiksmei no Smiltenes, Apes un Alūksnes. Problēmu nekādu nav,” skaidro I.Kokoreviča.

Saņem mobilitātes pabalstu
Sadarbību ar Alsviķu skolu pozitīvi vērtē Nodarbinātības valsts aģentūras Alūksnes filiāles vadītāja Virgīnija Veļķere. “Mācības šuvējām līdztekus notiek arī Alūksnē. Bezdarbnieks pats var izvēlēties, kur apgūt zināšanas. Mēs piedāvājam, cilvēks pats izvēlas, kurp doties ar savu kuponu, ” stāsta V.Veļķere.
Pēc apmācībām šuvēji saņem reālus darba piedāvājumus un uzsāk darba gaitas, daži kļūst par pašnodarbinātajiem. Šogad mācību apmeklētāji var saņemt mobilitātes pabalstu, ja dzīvo tālāk par 20 kilometriem no apmācību norises vietas. Bezdarbniekiem tas ir būtisks atbalsts. ◆

Kategorijas