Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Puse Apes novada budžeta paredzēta izglītībai

Līga Vīksna

2016. gada 19. februāris 00:00

7

Apes novada dome ir apstiprinājusi šāgada budžetu. Domes priekšsēdētāja Astrīda Harju atzīst – plānojot līdzekļu sadali, prioritāte bija nesamazināt novada teritorijā pašvaldības sniegto pakalpojumu apjomu un kvalitāti: gan to, kas noteikti ar likumu, gan brīvprātīgās funkcijas, piemēram, pašvaldības policijas klātbūtnes nodrošinājumu.

Kopā ar iepriekšējā gada budžeta līdzekļu atlikumu 396 451 eiro apmērā Apes novada budžets šogad ir 4,165 miljoni eiro.

Apgūs Eiropas naudu
“Paredzēts pašvaldības līdzfinansējums, lai piedalītos Lauku atbalsta dienesta ceļu sakārtošanas programmā un apgūtu 650 000 eiro, kas paredzēti Apes novadam. Tā būs iespēja sakārtot mazos pašvaldības ceļus, kur nav tik intensīva satiksme, bet kas arī ir ļoti svarīgi iedzīvotājiem,” saka A.Harju.
Dome iesniegusi sava projekta “Uzņēmējdarbība Apes novadā” pieteikuma ideju par atbalstu uzņēmējdarbībā infrastruktūras sakārtošanai uz maksimālo pieejamo summu – 3 miljoniem eiro, paredzot pašvaldības līdzfinansējumu 10 procentu apmērā, bet valsts - 5 procentu. Iesaistītajiem uzņēmējiem jāsniedz arī savs apliecinājums investīciju ieguldījumam un jārada darbavietas, kas nepieciešamas viņa ražošanas objekta attīstībai un pilnveidei. “Tādējādi vēlamies sakārtot grants seguma pievedceļus uz novada ražošanas objektiem, tos noasfaltējot. Gaujienas pagastā tas būs uz SIA “Vaidens”, kur ir vairāk nekā 100 darbavietas, Virešos – uz SIA “Vireši” fermu, Trapenē – uz briežu dārzu, Apē un Apes pagastā – uz SIA “Apiņi” un vēl 12 zemnieku saimniecībām un uzņēmējiem,” stāsta A.Harju.

Rīga “atņem” iedzīvotājus
Budžeta kopējie ieņēmumi plānoti 3 849 829 eiro. No tiem 51 procentu jeb 1 962 948 eiro veido transfertu ieņēmumi no valsts un citu pašvaldību budžetiem. Gandrīz pusi - 44,7 procentus jeb 858 589 eiro - veido dotācija no Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda. Tā šogad ir par 134 000  eiro lielāka nekā pērn.
“Mums finanšu “spilvenu” noņem arī divi Rīgas pilsētas domes pieņemtie lēmumi: par trolejbusu biļetēm, kad jau daudzi iedzīvotāji izdeklarējās no Apes novada, lai dabūtu izlīdzināto maksājumu; nesenais lēmums par to, ka nekustamajiem īpašumiem, kur dzīvo tajos nedeklarētas personas, piemēro lielāku nekustamā īpašuma nodokli. Rīgā ir daudz studentu, kuri dzīvo īrētos dzīvokļos: agrāk īpašnieki viņiem neļāva tajos deklarēties, bet tagad prasa to darīt, lai nebūtu jāmaksā lielais nodoklis. Rezultātā daudzi izdeklarējas arī no Apes novada, tāpat kā no citiem novadiem. Izdeklarējas arī tie mūsu novada iedzīvotāji, kuriem jau kādu laiku īpašums bija Rīgā, bet paši vēl aizvien bija deklarēti Apes novadā,” saka A.Harju.

“Kur ir mana nauda?”
Pašu ieņēmumi plānoti 1,5 miljoni eiro, kur 1,2 miljoni eiro ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis. No nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi plānoti 238 300 eiro, kas ir par 4 procentiem mazāk nekā iepriekš. A.Harju skaidro - tas ir tādēļ, ka 2015.gadā pašvaldībā intensīvi ar parādniekiem strādāja uz pilnu slodzi nodarbinātais nekustamā īpašuma nodokļa administrators, panākot daudzu parādu nomaksu. Savukārt ieņēmumi no maksas pakalpojumiem plānoti 554 000 eiro jeb 9 procenti no kopējiem ieņēmumiem.
Uz vienu iedzīvotāju 2016.gadā plānoti 329,13 eiro – salīdzinot ar pagājušo gadu, tas ir par 11,84 eiro uz cilvēku vairāk, jo, kā skaidro A.Harju, novada iedzīvotāju skaits gada laikā samazinājies par 71 cilvēku. “Parasti iedzīvotājiem ir jautājums: ja man gadā ir tik daudz naudas, tad kur tā ir? Cilvēkiem jābūt solidāriem un jāsaprot, ka ir aktīvās grupas, kam būs vairāk, piemēram, skolas vecuma bērniem, bērnudārza bērniem, nekā cilvēkiem virs darbspējas vecuma. Ja novadā nebūs jaunatnes, jauno cilvēku, nebūs arī, kas maksā nodokļus pensijām,” saka A.Harju. 

Visvairāk - izglītībai
Aplūkojot budžeta izdevumus pa funkcionālajām kategorijām, visvairāk tērēs izglītībai: 50 procentus jeb 2,076 miljonus eiro, 14 procentus (597 538 eiro) – sociālajai aizsardzībai, 10 procentus (409 363 eiro) – atpūtai un kultūrai, 10 procentus arī vispārējiem valdības dienestiem  (428 764 eiro), 7 procentus (296 164 eiro) – pašvaldības teritorijas un mājokļu apsaimniekošanai, 6 procentus (259 418 eiro) ekonomiskajai darbībai, pa 1 procentam – veselībai (Trapenes un Virešu feldšerpunktiem), sabiedriskajai kārtībai un vides aizsardzībai.
“Salīdzinot ar pagājušo gadu, mums ir 3 procentu jeb 12 000 eiro palielinājums vispārējiem valdības dienestiem, ko rada Valsts klientu apkalpošanas centrs Apē. Centram saņemam valsts dotāciju 9500 eiro, kura jāattiecina šajā izdevumu sadaļā, bet pārējo sedz novads no sava budžeta: 70 procentus uzturēšanas izmaksas un maksā darba devēja sociālo nodokli,” saka A.Harju.

Būs skolu tīkla reforma
No ekonomiskajām kategorijām visvairāk - 65 procentus (2,685 miljonus eiro) - tērēs atalgojumam, 27 procentus (1,139 miljonus eiro) precēm un pakalpojumiem, bet sociālajiem pabalstiem paredzēti 79 130 eiro. A.Harju uzsver, ka atalgojumā ietilpst ne tikai valsts dotācija pedagogu algām, bet arī Apes novada budžeta nauda šim mērķim. Šogad Apes novada līdzmaksājums valsts dotācijai pedagogiem ir jau 25 procenti jeb 143 539 eiro, kas ir vairāk nekā pērn. Dome pilnībā apmaksā četru skolu direktoru algas: Virešu, Trapenes un Gaujienas skolām, kā arī Gaujienas mūzikas un mākslas skolai, kā arī citu pedagogu atalgojumu. Daļēji apmaksā degvielu pedagogiem, kurus piesaista no citiem novadiem vai sava novada, ja nav iespējas aizbraukt ar sabiedrisko transportu. Tas viss arī Apes novadā liek domāt par reformām skolu tīklā, kas plānotas jau ar jauno mācību gadu.
“Domē ir izveidota darba grupa. Pagājušajā nedēļā domē tikās pieci deputāti, kuri nav tieši saistīti ar skolām. Pēc diskusijām visas dienas garumā nonācām pie tā, ka sākam klātienē apmeklēt visas skolas, tiekamies ar vadību, skolotājiem un vecākiem, lai rastu risinājumu. Pērn 17.decembrī Saeima apstiprināja izglītības sistēmas tīkla sakārtošanas programmu, kurā noteikti konkrēti uzdevumi, kas attiecas arī uz mums. Ja neatbildīsim, mūsu skolas valsts finansējumu nesaņems vispār. Skaidrība būs februāra beigās, bet jau tagad viennozīmīgi varu pateikt, ka mācību iestādes tiks saglabātas visās novada vietās,” saka A.Harju.

Par ziedojumiem atjaunos skulptūru
Šobrīd līdz 2028.gadam budžeta saistību apmērs ir 1,9 miljoni eiro, galvojumi – 161 489 eiro. Šogad dome aizdevumos atmaksās
113 229 eiro. Novads ir galvotājs arī diviem studiju kredītiem privātpersonām, lai sagatavotu novadam nepieciešamus speciālistus: pirmsskolas - sākumskolas skolotāju un veterinārārstu. Savukārt speciālais budžets ir 163 448 eiro, kur pašvaldības autoceļu uzturēšanai ir 144 844 eiro, bet vides aizsardzībai – 63 845 eiro. Šogad cer īstenot jau pērn izstrādāto tehnisko projektu sabiedriskajai tualetei Apes centrā blakus autobusu pieturai pie Ganību ielas.
Ziedojumu un dāvinājumu sadaļā šobrīd ir 10 879 eiro, kur 7188,27 eiro saziedoti dzejnieces – prozaiķes Elīnas Zālītes nozagtās skulptūras atjaunošanai. Šonedēļ A.Harju Rīgā noslēdza līgumu ar Mākslas akadēmijas pasniedzēju, tēlnieku Kārli Alaini skulptūras atliešanai bronzā. “Tas ir trīspusējs līgums, jo sākotnējā tēlniece Rasa Kalniņa savu atlējumu nodos K.Alainim skulptūras tapšanai. Līdz maijam skulptūra varētu būt gatava – vēlamies to atklāt Apes Pilsētas svētkos augustā,” atklāj A.Harju. ◆

FAKTi

◆ Teritorijas attīstības indekss pēc 2014.gada datiem Apes novadam ir “-0,366”, kas novadu ierindo 65.vietā Latvijā starp 110 novadiem. Salīdzinoši Smiltenei tas ir “+0,047” (31.vieta), Gulbenei “-0,242” (56.vieta), Alūksnei “-0,576” (77.vieta), Valkai “-0,739” (88.vieta).

Lielākie darbi Apes novadā 2016.gadā:
◆ Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas fasādes rekonstrukcija;
◆ Gaujienas tautas nama jumta rekonstrukcijas projekta izstrāde;
◆ Apes pilsētas ūdenssaimniecības projektēšana un izbūve, lai tīklam pieslēgtu vidusskolu un bērnudārzu, tuvējās privātmājas;
◆ Trapenes pamatskolas bērnu rotaļlaukuma ierīkošana;
◆ Ielu apgaismojuma ierīkošana Vidagā un Gaujienā;
◆ Lauku ceļu rekonstrukcija visos pagastos (uzņēmējdarbības atbalsta programma);
◆ Vidagas bibliotēkas pārcelšana uz Vidagas Sikšņu pamatskolas ēku;
◆ Sociālo pakalpojumu punkta ierīkošana Virešu pagasta “Cīrulīšos”;
◆ Skolu telpu remonti Apes, Gaujienas un Trapenes izglītības iestādēs.

Kategorijas