Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jautājumu vēl daudz

Līga Vīksna

2016. gada 19. februāris 00:00

7

Alūksnes novada domē atkal diskusijas par pašvaldības akciju sabiedrību “Simone”. Atskatoties vēsturē pirms dažiem gadiem, šis ir jau ceturtais mēģinājums/piedāvājums pašvaldībai. 2009.gadā, izveidojot Alūksnes novadu, “Simoni” gandrīz nolēma nodot pilnsabiedrībai “Silten JG”, ar ko kopā pašvaldība apsvēra iespēju dibināt jaunu akciju sabiedrību “Siltums”. Jau otrā novada sasaukuma laikā tika saņemts priekšlikums no vācu uzņēmumu grupas “Danpower”, kas savu darbību izvērsusi arī Igaunijā, par “Simones” nopirkšanu. To deputāti neatbalstīja. 2014.gadā ar savu piedāvājumu domē vērsās arī SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra”, kas iecerējusi Alūksnē būvēt koģenerācijas staciju un kurai ir svarīgi, lai pilsēta izmantotu viņu saražoto siltumu. Toreiz deputāti piedāvājumu nepieņēma. Šā gada sākumā  SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” atkal domē vērsusies ar savu piedāvājumu, nedaudz to mainot. Uzņēmēju vēlme ir vispirms ar pašvaldību noslēgt līgumu, kas paredz saražotā siltuma pirkšanu par lētāku cenu, nekā nodrošina “Simone”, tad viņi sāktu stacijas būvniecību, kā arī piedāvā vēlāk nopirkt arī pašu “Simoni”, ja pašvaldība to atbalstītu.
It kā piedāvājums skaidrs, tomēr – jautājumu ļoti daudz: par tarifu, nākotnes garantijām, apsolījumiem, darbību un citu. Var piekrist deputātam Modrim Lazdekalnam, ka jautājumu vajag skatīt pēc būtības, formulējot domes vēlmes kopumā saistībā ar “Simones” turpmāko darbību un iespējamiem ieguvumiem, nevis runāt par to un lemt tikai tādēļ, ka kāds domē vērsies ar iesniegumu.
Piekrītu – nav taisnīgi, ka no visa Alūksnes novada iedzīvotāju nodokļos maksātās naudas tagad tiek atmaksāts kredīts un ieguldījumi “Simones” pamatkapitālā, lai īstenotu apjomīgos Eiropas fondu projektus, kur patiesībā labumu guvuši tikai Alūksnes pilsētas iedzīvotāji, kuri saņem “Simones” piegādāto siltumenerģiju. Tiesa, te gan jāuzsver, ka tie ir ne tikai Alūksnes iedzīvotāji, bet arī daudzas Alūksnes novada pašvaldības iestādes, kas atrodas pilsētā. Bet, ja mēs sākam šādi to analizēt, tad jau neviens Alūksnes novada domes kredīts, aizņēmums, lai īstenotu konkrētu ieceri un ko visi kopā tagad atmaksājam, nav taisnīgs, jo – nu nav tāda projekta, kur labumu gūtu pilnībā visi Alūksnes novada iedzīvotāji! Rekonstruētā ūdenssaimniecība pagastos nav aktuāla alūksniešiem, tāpat kā “Simones” siltums nav aktuāls pagastu iedzīvotājiem, un ir vēl daudz citu piemēru. Tādēļ tas, manuprāt, šoreiz nevar būt kā viens no galvenajiem argumentiem. Bet – nevajag nemaz šādus piemērus, jo dzīvojam taču jau septīto gadu vienā novadā. Cerēsim, ka šā jautājuma izlemšanā virsroku gūs veselais saprāts un patiesa iestāšanās par labu iedzīvotājiem, nevis tikai miljonu skaitīšana pa dažādām kabatām. ◆

Kategorijas