Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mērķtiecīgi plāno ūdenskrātuvju apsaimniekošanu

Mārīte Dzene

2016. gada 19. februāris 00:00

138

Alūksnes novada pašvaldības aģentūras „Alja” darba plānā šim gadam ir iekļautas labas ieceres publisko ūdenstilpju apsaimniekošanā, uzdevumi dabas resursu aizsardzībai, infrastruktūras uzlabošanai un darbam ar sabiedrību.
„Iepriekšējos gados darba plāns bija salīdzinoši vispārējs, jo nav noteikts, kas un kā tajā jāparedz. Tāpēc plāns tiek veidots pēc katras iestādes vadītāja ieskatiem. Šoreiz gatavoju plānu, tajā norādot konkrētus darbus. Protams, pilnīgi visus veicamos darbus nevar paredzēt, taču galvenās ieceres plānā ir ietvertas,” stāsta pašvaldības aģentūras direktors Māris Lietuvietis.

Paredz iegādāties jaunu parkomātu
Lai uzlabotu pakalpojumu sniegšanas kvalitāti, samazinātu izmaksas un atvieglotu parkomāta apkalpošanu, ir paredzēts nomainīt esošo parkomātu pret jaunākas paaudzes parkomātu. Tas nodrošinās lielāku pakalpojumu skaitu, turklāt ļaus pakalpojumu apmaksāt arī ar naudas banknotēm vai bankas maksājumu kartēm. „Pašreizējā parkomātā var izmantot tikai monētas. Tā pārprogrammēšana un apkalpošana ir salīdzinoši dārgāka nekā jaunākas paaudzes parkomātam, kuru vēlamies iegādāties. Tas darbojas ar saules baterijām, tāpēc nav obligāti vajadzīgs pievienot stacionāram ekektriskās strāvas avotam. Turklāt parkomāta programmēšana notiek attālināti ar interneta starpniecību, tāpēc nav vajadzīgi apkalpojošā servisa izbraukumi no Rīgas,” skaidro M.Lietuvietis. Cerams, ka līdz pavasarim jaunais parkomāts tiks uzstādīts.
Jaunalūksnes pagasta teritorijā pie pašvaldības īpašuma „Tacis” tiks uzbūvēts novērošanas tornis Alūksnes ezera uzraudzībai, lai kontrolētu makšķerēšanas noteikumu ievērošanu un nepieļautu nelikumīgu rūpniecisko zveju. „Tas būs paaugstinājums apmēram 6 metru augstumā, kurā ierīkot inspektoriem novērošanas punktu. Novērošanas torņa izmaksas nav tik lielas, lai vajadzētu piesaistīt finansējumu ar projektu. To varētu uzbūvēt pašu spēkiem,” spriež aģentūras direktors. Tiks arī iegādāti planšettipa portatīvie datori inspektoru darbam ārpus aģentūras telpām, lai veicinātu licenču un makšķerēšanas karšu pārbaudi, kā arī tirdzniecību internetā un samazinātu aģentūras izmaksas licenču drukai.

Piesaista finansējumu ne tikai zivju pavairošanai
Kā katru gadu šis ir laiks projektu iesniegšanai Lauku atbalsta dienestā uz Zivju fonda finansējumu zivju resursu papildināšanai un aizsardzībai, kā arī ezera izpētei. Aģentūra ir iesniegusi novada domei pieprasījumu projektu līdzfinansējumam. „Pagaidām, nav zināms, kādu atbalstu projektiem saņemsim. Paredzēts Alūksnes ezerā ielaist līdaku mazuļus, Indzera un Sudala ezerā – zandartu mazuļus,” norāda M.Lietuvietis. Piesaistot finansējumu no valsts atbalsta līdzekļiem, Alūksnes ezera krasta zonā tiks izveidota un uzlabota līdaku nārsta vieta 500 – 700 kvadrātmetru platībā.Tiks iesniegts projekta pieteikums zinātniskajai pētniecībai Alūksnes (Indzera) ezerā, lai noskaidrotu jūras kraukļu (kormorānu) ietekmi uz zivju resursiem. Pēc Dabas aizsardzības pārvaldes izsniegtās atļaujas saņemšanas tiks ierobežota kormorānu populācija Alūksnes ezerā ar medīšanas metodi. Piesaistot finansējumu no valsts atbalsta līdzekļiem, iecerēts nomedīt 50 jūras kraukļus. 
Pēc Valsts vides dienesta saņemtajiem tehniskajiem noteikumiem veiks papildus darbus krasta zonas sakopšanai un uzlabos laivu nolaišanas vietas Alūksnes ezerā. Tās apīkos ar papildkonstrukcijām – margām, tauvošanās stieņiem un gulšņiem. Izbūvēs arī jaunas laivu nolaišanas vietas Indzera ezera pussalā, Vaidavas ezera iztekas kanālā un Murata ezera dienvidu krastā. Darba plānā iekļauta arī laivu nomas aprīkojuma papildināšana, to palielinot par 2 ūdens velosipēdiem.

Maina aģentūras
pakalpojumu cenrādi
Novada domes sēdē tika apstiprināti grozījumi aģentūras pakalpojumu cenrādī. Ir palielināta maksa par dalību sacensībās, kas turpmāk būs 10, nevis 5 eiro. „Tas ir nepieciešams, jo ar 5 eiro nevar segt balvu un ēdināšanas izmaksas. Makšķernieki pēc garajām stundām uz Alūksnes ezera grib kaut ko siltu paēst, tāpēc ir nepieciešami līdzekļi pusdienu nodrošināšanai,” skaidro M.Lietuvietis. Viņš atzīst, ka par šo soli bija jāizšķiras, jo sacensībās piedalās arvien vairāk makšķernieku, kas šurp atbraukuši no citiem novadiem, tāpēc nepietiek ar diplomiem un medaļām. „Ar 10 eiro dalības maksu ceram iztikt, lai sacensības nebūtu jārīko ar zaudējumiem, bet varētu vismaz iziet pa nullēm,” saka M.Lietuvietis. Šajā gadā ir paredzēts rīkot ne mazāk kā trīs makšķerēšanas sacensības Alūksnes ezerā, piedalīties sacensību organizācijā Ilgāja ezerā, kā arī Latvijas čempionāta spiningošanā posma organizēšanā Alūksnes ezerā sadarbībā ar Latvijas Makšķernieku sporta federāciju. Lai veicinātu interesi par Alūksnes ezeru, uzstādīs reklāmas plakātu (6x4 metri) Inčukalna novadā šosejas Rīga – Veclaicene malā. Makšķerēšanas pasākumu un diskusiju semināru reklāma skanēs radio. Tiks arī izstrādāts buklets par aģentūras sniegtajiem pakalpojumiem, lai informācija būtu pieejama sabiedrības grupām, kuras nav aktīvas sociālajās interneta vietnēs.
Paredzēts papildināt saistošos noteikumus, nosakot maksu par zušu zvejas procesa nodrošināšanu. Iecerēts mainīt zušu zvejas organizāciju, bet pagaidām šīs izmaiņas nav apstiprinātas Vides attīstības un reģionālās attīstības ministrijā. „Ir doma, ka varētu nevis izsolīt nozvejoto zušu produkciju, bet zvejas tiesības. Tas nozīmētu, ka aģentūrai vairs nevajadzētu Pārtikas un veterinārā dienesta atļaujas zušu uzglabāšanai un saldētu zivju nodošanai izsolē. Pēc zvejas tiesību izsoles aģentūra uzreiz saņemtu naudu. Tagad nepieciešams visu sakārtot juridiski,” skaidro M.Lietuvietis. ◆

Kategorijas