Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saglabā čempionu titulu!

Agita Bērziņa

2016. gada 26. februāris 00:00

64

(Turpinās no 1.lappuses)
Alūksnes bērnu un jauniešu centra komandai “PaGALMS” izdevies noturēt pērn iegūto Latvijas čempionu titulu “FIRST LEGO League” (FLL) robotu sacensībās, kuru tēma šogad bija “Atkritumu ceļojums”. Komandā startēja Reinis Ceriņš, Artis Eisaks, Aleksandrs Graņicins, Miķelis Grigorjevs, Artūrs Krajevičs un Jānis Armands Grende.

“Atkārtoti kļuvām par čempioniem! Pie tam daudz lielākā komandu konkurencē nekā iepriekš - pērn cīnījāmies 12 komandu konkurencē, šogad – 22. Nebraucām ar mērķi uzvarēt, jo šī čempionāta viena no pamatvērtībām ir - tas, ko mēs atklājam, iemācāmies, ir vērtīgāks nekā uzvara sacensībās. Protams, gatavojāmies, darījām, ko varējām. Kopumā ļoti labi izdevās robotspēle,” stāsta komandas treneris Ivars Vīksna.
Mūsējie uzrādīja labus rezultātus četros vērtēšanas kritērijos: projekts, pamatvērtības, robotu spēle un robotu dizains. I.Vīksna nenoliedz, ka uzvaras pamatā ir arī pieredze, kas jau četrus gadus gūta FLL čempionātos.

Pieredzi gūst “Kaudzītēs”
Lai veiktu pētījumu, Alūksnes komanda veica elektronisku aptauju par cilvēku atkritumu šķirošanas paradumiem, noskaidrojot novada iedzīvotāju izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu, vēlmi un izpratni iesaistīties atkritumu šķirošanā, kā arī reālās situācijas noskaidrošanai projekta izpētes grupa devās uz atkritumu pieņemšanas poligonu “Kaudzītes”. Atklājot lokālas un globālas problēmas, ar kādām ikdienā saskaras atkritumu apsaimniekotāji un poligons, komanda domāja tām risinājumus, apkopoja rezultātus un visu izpētīto prezentēja FLL projektu vērtētājiem.

Dosies uz Igauniju
“Uzvara dod iespēju pārstāvēt valsti Igaunijas FLL čempionātā Tallinā, kas notiks 12.-13.martā. Ja radīsim finansējumu, varēsim doties pārstāvēt Latviju Eiropas FLL čempionātā Tenerifē Spānijā,” stāsta I.Vīksna. FLL programmas pamatvērtības ir tās stūrakmeņi. Tās būtiski atšķir FLL programmu no citām līdzīgām programmām. “Igaunijā izdarīsim par 70 procentiem vairāk,” pauž treneris.
FLL programmas mērķis ir popularizēt zinātni un tehnoloģiju jauniešu vidū un attīstīt nepieciešamās zināšanas un iemaņas. Pats galvenais šajās sacensībās ir jautrība un prieks par iegūtajām zināšanām. ◆

Kategorijas