Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izspēlē ceļu uz bagātību

Agita Bērziņa

2016. gada 26. februāris 00:00

9

Vidzemes augstskolā Valmierā jau ceturto reizi notika projekta “Esi līderis!” biznesa spēļu konkurss “Ceļš uz bagātību”, kurā piedalījās arī Alūksnes novada vidusskolas un O.Vācieša Gaujienas vidusskolas komandas.
Šoreiz komandām bija jāiejūtas zivju audzētāju lomā. Skolēniem spēles gaitā bija jānopērk izsolē zivju audzētavas, aizņemoties no bankas naudu. Kredīts bija jāatdod no ienākumiem par tirdzniecību astoņu gadu laikā, kad, protams, rodas arī neparedzētas situācijas: krītas zivju cenas, ceļas bankas procenti, iespējama lielāka zivju tirdzniecība un citas. Komandai bija jāveic aprēķini par ražu un pārdošanu, lai noskaidrotu, vai uzņēmums ir strādājis ar peļņu vai zaudējumiem.
Alūksnes novada vidusskolas komandā „Marienburga” bija Vlada Agafonova, Agnese Tomiņa, Marta Bērziņa. Komandā „Profitroļi” – Mikus Cekulis, Samanta Brice, Marta Dzelzskalēja-Kalēja. Jauniešus spēlei gatavoja skolotājas Vineta Kovaļevska un Dace Alksne. Spēles kopvērtējumā biznesa plāns bija veiksmīgāks komandai „Profitroļi”, kas ieguva 6.vietu 21 komandas konkurencē.
“Konkurss ir biznesa simulācijas spēle, kas jauniešiem ļauj pierādīt savu erudīciju un uzmanību, veidot stratēģijas, izspēlējot dažādas dzīves situācijas, kas reālajā dzīvē notiek pat vairāku gadu garumā. Spēle jauniešiem dod lielāku izpratni par situācijām, ar kurām var saskarties ikdienā, dod ieskatu biznesa vidē, veicot aprēķinus un veidojot biznesa stratēģijas,” stāsta skolotāja D.Alksne.
Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolu pārstāvēja viena komanda, kurā startēja Lāsma Harkina, Adrija Rubina un Justīne Trona-Sloņicka. Skolotāja - Ausma Valtere. “Konkursa dalībniekiem ļoti patika šī spēle, kurā vērtēja ne tikai aprēķinu pareizību, bet arī komandas analīzi par sava darba ieguvumiem un zaudējumiem. Konkursa atziņa - izsoles laikā nevajag iegādāties īpašumu par lielu cenu, jo līdz ar to bankai daudz jāatdod. Pēc spēles mūsu skolas komandai radās atziņa, ka ne jau iegūtajai vietai ir nozīme, bet svarīga ir piedalīšanās, pieredzes iegūšana un komandas sadarbība,” atzīst skolotāja A.Valtere. ◆

Kategorijas