Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vāc parakstus pret pārdošanu

Līga Vīksna

2016. gada 26. februāris 00:00

4

Alūksnes iedzīvotāju grupa šobrīd uzsākusi parakstu vākšanu pret Alūksnes novada pašvaldības akciju sabiedrības “Simone” pārdošanu. Sagatavots arī iesniegums novada domes deputātiem.

Viena no iedzīvotāju grupas pārstāvēm ir Torņa ielas 7.dzīvokļa īpašniece Jeļena Bobinova. Viņa stāsta, ka līdz ceturtdienas pusdienlaikam savākti vairāk nekā 300 paraksti un parakstu vākšana turpināsies. Iedzīvotāju iniciatīvas grupā ir arī Torņa ielas 15.mājas valdes locekle Svetlana Sisojeva un Torņa ielas 7.mājas vecākais Andrejs Laicāns, kā arī citi atbalstītāji. Parakstus vāc, apmeklējot personīgi dzīvokļu īpašniekus daudzdzīvokļu mājās Alūksnē, bet ir iecere rast arī vietu, kur iedzīvotāji sev izdevīgā laikā var aiziet parakstīties. Šonedēļ viņi tikās arī ar novada domes priekšsēdētāju Arturu Dukuli. Parakstus un iesniegumu nodos pašvaldībā.

Iesniegums deputātiem
Iedzīvotāji ir sašutuši par ieceri pašvaldības akciju sabiedrību “Simone” pārdot un protestē pret deputātu ieceri šo jautājumu skatīt bez iedzīvotāju – vēlētāju, nodokļu maksātāju, īpašnieku, īrnieku, visu to, kuri saņem “Simones” pakalpojumus – piekrišanas.
“Kā vispār varēja pieļaut jautājuma izskatīšanu par stratēģiski svarīga komunālā uzņēmuma pārdošanu, kas tika modernizēts ar Eiropas fondu līdzfinansējumu apmēram 4 miljonu eiro vērtībā? Kāpēc deputāti, kuri tik daudz sola saviem iedzīvotājiem pirms vēlēšanām, savu pilnvaru beigās sāk rīkoties tikai personīgās interesēs? Kāpēc no 15 deputātiem tikai 5 aizstāv savu vēlētāju intereses, bet pārējie izmanto viņiem doto tautas varu savu personīgo interešu labā?  Kāpēc pilsētas vadība negrib aizstāvēt iedzīvotāju intereses? Mēs uzskatām, ka Alūksnes novada domes lēmums par “Simones” pārdošanu nav pieļaujams ne tagad, ne turpmāk! Tas ir pretrunā ar projekta nosacījumiem par Eiropas fonda līdzekļu izmantošanu. Tādēļ vēršamies pie deputātiem ar lūgumu izslēgt iespēju pārdot “Simoni” - tai jāpaliek pašvaldības, tātad arī Alūksnes iedzīvotāju, īpašumā. Bet turpmāk stratēģiski svarīgu jautājumu izskatīšanai rīkot iedzīvotāju aptaujas un ņemt vērā iedzīvotāju viedokli!” stāsta S.Sisojeva, J.Bobinova un A.Laicāns.

Jāstrādā tautas labā
Iedzīvotāji atzīst, ka viņiem jau ir negatīva pieredze ar privāto siltuma operatoru deviņdesmito gadu beigās, kad Torņa ielas katlumāju nopirka uzņēmējs Ingvars Šnikvalds. “Mēs tam jau esam gājuši cauri – tas bija murgs! Siltuma dzīvokļos nebija, tarifu pacēla, salām, cilvēki sāka nemaksāt, tiesājās, kamēr Torņa ielas katlumāju atkal pārņēma atpakaļ “Simone”,” saka A.Laicāns.
S.Sisojeva uzskata, ka šobrīd daļa deputātu domā tikai par pašlabumu. “Viņiem vajag garantiju uz iedzīvotāju rēķina. Varbūt sākumā arī būs solītais tarifa samazinājums, bet pēc tam noteikti to cels! Mums nav ticības šādiem solījumiem! Mēs vēlējām deputātus, lai strādā tautas labā, nevis dara, ko grib! Deputāti varbūt domā, ka tauta jau neko nesaprot, bet tā nav! Ne jau mēs trīs esam pret “Simones” pārdošanu – mūsu būs daudz. Ar tautu ir jārēķinās ne tikai pirms vēlēšanām. Šobrīd “Simone” ir labs un izdevīgs pīrāgs - izpumpēs naudu un tad iedzīvotājus “uzmetīs”. To nedrīkst pieļaut!” saka S.Sisojeva un J.Bobinova.

Visu vai neko
A.Dukulis uzsver – savu nostāju neesot mainījis kopš 2014.gada, kad domē jau skatīja “Eiro-Āzijas investīciju aģentūras” iesniegumu: visu vai neko. A.Dukulis arī apstiprina, ka “Eiro-Āzijas investīciju aģentūrai” vajag pašvaldības garantiju par saražotā siltuma pirkšanu pilsētas vajadzībām, pretējā gadījumā nebūs, kur pārdot saražoto siltumu un nav izdevīgi koģenerācijas staciju būvēt.
“SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” galvenais ir kādam pārdot saražoto siltumu par saprātīgu cenu, jo neviens nemaksās par saražoto elektrību, ja apsildīsi “svēto gaisu”. Pirms diviem gadiem viņi domei piedāvāja pirkt noteiktu daudzumu siltuma, bet sastrēgumstundās, kad siltumu vajag vairāk, lai laužam kaklu! Tāpēc veicām pētījumu, kur pierādījās, ka “Simonei” pirkt siltumu no citiem avotiem nav ekonomiski izdevīgi, un sadarbību dome noraidīja. Tagad viņi nāk un prasa garantiju, ka pirksim viņu siltumu, jo tad viņi pirkšot “Simoni”! Bet atklāts paliek jautājums, kurš kuram beigās ticēs? Kamēr man nebūs simtprocentīgas pārliecības un garantiju, ka siltuma ražotājs un operators ir viena persona/uzņēmums, kas par šo jomu pilsētā gādā atbildīgi, tikmēr nebalsošu “par”!” saka A.Dukulis.

Cerības neraisa
Lai izšķirtos, svarīgi būs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras juridiskie atzinumi. “Ne tikai Alūksnes novada domei, bet arī katram tās deputātam būs jāizsver, ko iegūsim ilgtermiņā, nevis tikai īstermiņā kā tūlītēju ekonomisku ieguvumu. Dot atļauju siltuma pirkšanai nozīmētu esošo siltuma operatoru “Simoni” un iedzīvotājus pakļaut siltuma tarifa saglabāšanas riskam. Prezentācijā, ko februāra finanšu komitejā sniedza “Simones” valdes loceklis Mārtiņš Kaļva, tas bija skaidri redzams,” saka A.Dukulis.
Vai, ņemot vērā publiski pieejamo informāciju par SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra”, šis uzņēmums ir tāds, kam pašvaldība var uzticēties? “Šobrīd datu bāzē “Lursoft” pieejamā informācija par SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” cerības neraisa. Tiesa, likums viņiem atļauj koģenerācijas projekta īstenošanai veidot jaunu uzņēmumu, piesaistīt citus uzņēmumus,” saka A.Dukulis.
Alūksnes novada domes sēdē vakar tomēr vēl netika skatīts jautājums par SIA “Eiro-Āzijas investīciju aģentūra” iesniegumu saistībā ar koģenerācijas stacijas būvniecību Alūksnē un sadarbību ar pašvaldību, jo gaidīs atbildes no Latvijas Investīciju attīstības aģentūras un tad pieņems galīgo lēmumu. ◆

Kategorijas